Med husbil på Lofoten – Del 2

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Sannas och Torbjörns husbilsresa på Lofoten fortsätter idag. I del två tar de sig från Moskenes vidare genom Flakstadöya till Vestvågöya. De åker via Fredvang och Ballstad till Storfjord. Makalösa vidder, berg och kalla hav följer dem under dessa dagar.

Naturcampingen Fredvang med sina berg i bakgrunden.

Naturcampingen Fredvang med sina berg i bakgrunden.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Reportaget är producerat av CampingSverige i samarbete med Autohallen Husbilar Väg E10 tar oss från Moskenes via alla små fiskelägen upp mot Ramberg. Strax innan Ramberg tar vi vänster ut på bron som tar oss till Fredvang. Det är många slingriga vägar och tunnlar att ta sig igenom innan man kommer såhär långt, men när vi väl är framme är det värt varenda sekund. Här öppnar sig ishavet och visar upp sig från sin bästa sida. Med ca 7 grader i vattnet och 20 grader i luften går det precis att bada i det salta vattnet.Fredvang är en naturcamping som egentligen mest består av en enda stor gräsplan med berg i ena änden och hav i andra. Här finns alla faciliteter och en makalös natur som bara är att ta för sig av. Det är lätt att ta sig fram till fots längs med havslinjen och runt bergen eller så kan man bara luta sig tillbaka och njuta av havets bris.

Glasblåsaren ute på Vikten i full gång med sitt hantverk.

Glasblåsaren ute på Vikten i full gång med sitt hantverk. Fotograf: Torbjörn Lagerwall Via glasblåsaren på Vikten ut till BallstadVi tar oss vidare på väg E10 med sikte på Ballstad. Tar av västerut mot Vikten för en tur inom den välkända glashyttan där det har blåsts glas sedan 1977. Då byggde Åsvar Tangrand den första glashyttan i Nord-Norge på denna platsen.Idag är det sonen Anders Tangrand som driver stället och 1992 byggde han det hus som finns här idag. När vi tittar in är en av glasblåsarna i full gång och vi får nöjet att under en stund följa detta fantastiska hantverk. Glashyttan har öppet 1/6 – 31/8 alla dagar och det är gratis inträde.

Fisket i Ballstad är fortfarande aktivt även om man idag satsar mer på turismen genom att hyra ut Rorbuerna.

Fisket i Ballstad är fortfarande aktivt även om man idag satsar mer på turismen genom att hyra ut Rorbuerna. Fotograf: Torbjörn Lagerwall Fiske i Ballstad Vi kör tillbaka till väg E10, genom Nappstraumtunneln mot Leknes. När vi kommer till Storeid strax innan Nausthaugen tar vi av på väg 818 mot Ballstad. Vi följer vägen genom olika små fiskelägen längs med kusten. Väl framme i Ballstad tar vi in hos ett par som nyligen börjat hyra ut till turister. Här bedrivs fortfarande aktivt fiske, men för att möta turismen hyrs numera de tidigare tomma Rorbuerna ut till gäster plus att man upplåter en del av tomten till ställplats för husbilar. Dagtid kan man följa med fiskebåten ut på en dagstur för att prova sin fiskelycka. Utöver det finns det i Ballstad en trevlig cykeltur att ta ut till piren. Här kan man även beskåda en av världens största väggmålningar. Här finns även ett kulturcenter med en konstutställning och försäljning av olika produkter från trakten.

Strax öster om Storfjord ligger det gamla fiskeläget Steine.

Strax öster om Storfjord ligger det gamla fiskeläget Steine.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Från storstadshandling till skogslivPå vår väg från Ballstad kör vi inom Leknes för att proviantera innan vi kör vidare. Här är det lätt att fylla på förråden då här finns allt från turistbyrå, bank, mataffär, systembolag och shoppingcenter till LPG-gas.Strax utanför Leknes finns en trevlig och enkel ställplats för både husbilar och husvagnar, men om man fortsätter en bit längre österut mot Steine hittar man strax den lilla och natursköna skogscampingen Storfjord. I ena änden av en sjö ligger campingen inbäddad mellan skog och berg. En helt annan sorts natur än det man i övrigt ser på Lofoten. Här kan man fiska öring eller bara ta en tur med campingens kanot. Med cykel är det lätt att ta sig ner till havet och en bit österut dyker den gamla fiskebyn Steine upp med sina Rorbuer och båtar som fått ta stå emot havets slitage under många år. Vi stannar här några dagar för att vila, njuta, tvätta och se oss om.

Ett kallt, men skönt dopp i Fredvang.

Ett kallt, men skönt dopp i Fredvang.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Naturskön lunchpaus med utsikt över bergen.

Naturskön lunchpaus med utsikt över bergen.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Huvudöarna på Lofoten är Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. Söderut ligger de mindre och isolerade öarna Værøy och Røst.

Huvudöarna på Lofoten är Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy och Moskenesøy. Söderut ligger de mindre och isolerade öarna Værøy och Røst. Klicka här för att komma till karta över Lofoten!

Klicka för större bild Fakta om husbilen:McLouis Mc4-74G – 2013Längd: 7,40 mVikt: 3 650 kg (uppvägd)Bilen är utrustad med Nordenpaketet, solceller och batteribank 184 Ah, backkamera och cykelställ.Denna modell har höj- och sänkbar drottningsäng vilket ger ett flexibelt lastrum, över sittgruppen en dropdown-säng som rymmer två vuxna. I köket finns gasolspis med tre lågor och 180-liters kylskåp med frys. Bilen är kompletterad med ett bra larm och ett trådlöst nätverk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall. Missa inte de återstående delarna av ”Med husbil på Lofoten”:Del 3 publiceras den 31 januariDel 4 publiceras den 2 februariDel 5 publiceras den 4 februariText: Sanna OhlanderFoto: Torbjörn LagerwallBåda är entusiastiska husbilsåkare.Här kan du läsa mer om husbilar Här kan du läsa mer om Norge Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket