CampingSverige.se

26.5.18

Av: Daniel Andersson Fotograf: Daniel Andersson
Dela
 

Motvillig centralfigur firar 50 år

I år firar Aner Engstrand, mannen bakom bland annat Hymer Center, 50 år som entreprenör. Ett jubileum som naturligtvis kommer att uppmärksammas under året, trots att huvudpersonen själv föredrar flitens lampa framför rampljuset.

Aner Engstrands motto är:

Aner Engstrands motto är: "Man ska ta små steg för att orka gå långt".


Aner Engstrand är inte så road av att stå i centrum. Fast det är nästan ofrånkomligt när man byggt upp en verksamhet som idag sysselsätter över 40 personer, omsätter närmare en halv miljard kronor och dessutom 50-årsjubilerar.
– Jag tar gärna emot beröm om jag har gjort något bra. Men jag undviker helst att vara centralfigur, säger han.

Han är under alla förhållanden en av huvudpersonerna i den svenska husbilsbranschen i egenskap av grundare av fyra Hymer Center-anläggningar (Örebro, Stockholm, Göteborg och Ängelholm) och med ett stort inflytande inom Erwin Hymer-gruppen.

Ingvar och Daniel tar hand om kunderna på anläggningen i Ängelholm.

Ingvar och Daniel tar hand om kunderna på anläggningen i Ängelholm.


Bytte spår

Allt började år 1968 då en 21-årig Aner Engstrand, med ett nytaget lån i Handelsbanken, startade Caravan Trailer AB som initialt sålde fodervagnar och släp. Ganska snart ändrades inriktningen och företaget blev återförsäljare av Kabe husvagnar, ett samarbete som pågick i 33 år. I början på 90-talet bytte Aner spår och satsade på husbilar från tyska Hymer.

– Vi ställdes inför ett vägval. När man ser tillbaka idag var det rätt beslut att satsa på husbilar, nu säljer vi över 500 fordon varje år.
För några år sedan bildades Erwin Hymer Group Sverige, en paraplyorganisation för åtta varumärken som verkar som stöd till handlarna och trygghet för kunderna.
– Jag är stolt över Erwin Hymer Groups ansvarsfulla filosofi vilken bygger på kundvård, service och trygghet.

Fredrik Engstrand är försäljningschef på Erwin Hymer Group.

Fredrik Engstrand är försäljningschef på Erwin Hymer Group.


Miljoninvesteringar

Numera sköts den dagliga driften av Aners söner Fredrik, Marcus och Christopher. Själv ägnar han sig främst åt strategisk framtidsplanering. Familjen är betydelsefull för Aner, den spelar en viktig roll i de stora investeringar som väntar inom kort.
– Inom familjen finns en enorm kompetens och ett unikt kontaktnät som jag vill lyfta fram, säger han.

Den kommande tvåårsperioden satsar företaget närmare 80 miljoner i nya projekt.
– Vi har upplevt goda tider som gett oss möjlighet att bygga upp ett starkt företag med muskler att agera. Avsikten är inte att berika oss själva, utan att investera i satsningar som gynnar branschen och våra kunder.

Hymer Center i Ängelholm.

Hymer Center i Ängelholm.


Utmaningar

Funderingar om framtiden för husbilsbranschen pågår ständigt hos Aner, vare sig han sitter på kontoret i Ängelholm eller går promenader med hunden Kenson i trakterna runt hemmet utanför Båstad. Internationellt finns indikationer på avmattning, även om den svenska marknaden fortfarande går starkt.

– Omvärldsfaktorerna spelar stor roll, t ex ekonomin, näthandeln och miljöfrågorna. Just nu spretar parametrarna åt många håll, det är svårt att sia om utfallet. Men det är onekligen en utmanande tid som väntar, särskilt för mindre aktörer, tror Aner.

Hymer är ett av marknadens lyxigaste husbilsmärken.

Hymer är ett av marknadens lyxigaste husbilsmärken.


Små steg

Aner Engstrand fyllde 70 år förra året. Fortfarande aktiv, intresserad och alert. Hemligheten bakom framgången, säger han, är att göra noggrann efterforskning och vända på alla stenar innan beslut fattas. Är allt grönt då, så satsa helhjärtat. Hans motto är, enligt egen utsago:
– Man ska ta små steg för att orka gå långt.

Ord som kanske framstår som flummig orientalisk visdom, men när Aner säger det på nedtonad närkingska med en svag antydning av småländska (han är född i Jönköping, uppväxt i Örebro och bor i Båstad), och i ljuset av hans entreprenöriella resa, så låter det mest som vanligt sunt förnuft. Aners små steg har tagit honom så långt som till 50-årsfirandet av ett framgångsrikt företag, ett livsverk som började med fodervagnar och idag säljer några av marknadens lyxigaste husbilar.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt