CampingSverige.se

7.5.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Nu har Ystad Studios Visitor Center öppnat

Ett nytt filmupplevelsecenter för familjer, skolor, grupper och andra besökare har öppnat i filmstaden Ystad.

Tystnad, tagning, action - serien Bron är delvis inspelad i Ystad.

Tystnad, tagning, action - serien Bron är delvis inspelad i Ystad.


Bakom satsningen står Ystads kommun och Film i Skåne. Under hela vintern har det spikats, slipats och målats i Ystad Studios för att åstadkomma en spännande mötesplats för filmintresserade besökare. Många av scenografierna som byggts upp kommer från tidigare filmprojekt inspelade i studion. Genom Ystad Studios Visitor Center kan skånsk film och tv-produktion synliggöras för en större allmänhet och öka kunskapen om filmmediet och hur det bidrar till bilden av Skåne.
- Det som gör detta unikt är att det är autentiska miljöer, och att man kan filma själv i scenografierna med olika bakgrund och ljussättning, säger Jack Löfving, verksamhetsutvecklare.

Han har tillsammans med Film i Skåne varit ansvarig för utvecklingen av centrat. Viktigt i verksamheten är satsningen på lärande för barn och unga, där skolelever i Skåne ges möjlighet att skapa, reflektera kring och visa sina egna rörliga bilder under handledning av professionella filmpedagoger.

Henning Mankell är central i Ystads filmhistoria.

Henning Mankell är central i Ystads filmhistoria.


Guidade visningar

Centret kommer att erbjuda guidade visningar, föreläsningar och workshops för besökare i alla åldrar. Någon liknande verksamhet i direkt anslutning till en professionell filminspelningsstudio som Ystad Studios finns ingen annanstans i landet.

Eller som Film i Skånes VD Ralf Ivarsson uttrycker det:
- Idén om att gifta ihop den professionella filmstudion med filmpedagogiken och den vanlige besökaren fanns med från början då vi flyttade till Ystad, och efter många år av gott samarbete med Ystad kommun är det nu dags att förverkliga projektet och det blir spännande att se hur vi tillsammans kan utveckla denna mötesplats för film.

Invigningen skedde den 16 mars.

Tältet i barnprogrammet Cirkus Imago.

Tältet i barnprogrammet Cirkus Imago.


Bakgrund Ystad Studios

Visitor Center har sitt ursprung i Ystad Studios Film Camp, Film i Skånes pedagogiska studio med fokus på lärande inom rörlig bild och eget (film)skapande, och Ystads kommuns Cineteket, besökscentret som sedan 2006 lockat tusentals besökare från hela världen som vill följa i Kurt Wallanders spår även bakom kulisserna. Med tiden har scenografier från en rad skånska filmer och tv-program tillförts verksamheterna och utgör nu kärnan i Ystad Studios Visitor Center.

Se också...
Länkar Länkar:
Länkar Ystad Studios
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt