Housecar

CampingSverige.se

28.7.12

Av: Lasse Løndahl Henriksen
Dela
 

Orsa Björnpark 2012: Babylycka för Snöleoparderna i Leopard Center

Våren 2011 hade Orsa Björnpark premiär för snöleopard, en blyg liten hona vid namn Baatar, som kom från Zoo de Santilliana i Spanien. Under november månad kom äntligen den unge hanen Shan, från Rhene i Frankrike. Tycke uppstod direkt och idag kan vi stolt presentera parets och Orsa Björnparks, första snöleopardunge.

Den 25 juni föddes en liten rosettfläckig snöleopardunge i Orsa Björnpark Leopard Center

Den 25 juni föddes en liten rosettfläckig snöleopardunge i Orsa Björnpark Leopard Center


Blev lite tagna på sängen av födseln

Den 25 juni föddes en liten rosettfläckig snöleopardunge i Leopard Center. Bataar är en exemplarisk mor, som diar sin bebis kontinuerligt. Mor och unge vilar nu ut i Leopard Centers inomhusdel som inte är ett publikt utrymme.

Inom kort kallar Orsa Björnpark till pressvisning för att visa upp Snöleopardungen (som vi fortfarande inte vet vad den har för kön eller hur mycket den väger).

- Vi blev lite tagna på sängen av födseln eftersom vi inte trodde paret skulle få någon unge på så kort tid, då Snöleoparderna endast varit tillsammans sedan i januari, säger Pernilla Thalin, djurparkschef Orsa Björnpark.

Om några veckor kommer honan Bataar få gå ut med sin unge. Den nya familjemedlemmen blir då även synlig för våra besökare i parken. Tills dess får besökarna hålla tillgodo med den stolte fadern Shan, som gärna visar upp sig i sitt hägn, samt våra två persiska leoparder som finns strax intill.

- Det här är ett viktigt steg i vårt bevarandearbete då Snöleoparden är en EEP art (European Endangered species Programme) inom EAZA, vår europeiska djurparksförening. Den lilla snöleopardungen kommer att finnas kvar hos oss upp till 1,5 års ålder. Efter det, kommer den att bli placerad vid någon annan djurpark i Europa för att i sin tur bidra till bevarandet av snöleoparden.
I Orsa Björnpark arbetar vi även med en organisation som heter Snow Leopard Trust vilken är en världsorganisation som arbetar för att bevara snöleoparden, säger Pernilla Thalin.

Fakta Snöleopard Phantera Unica unica

Utseende:
Snöleoparder är mellanstora katter, 120–150 cm (plus 1 m svans) 60–70 cm hane 45–55 kg, hona 35–40 kg. Pälsen är just grå/gul med mörka fläckar. Den är ljusare nästan vit på mage och strupe. De har stora tassar som fungerar som snöskor, och har en tjockare tätare päls för att klara kyla och kalla klimat. De har en kraftig och mycket lång svans. Den kan även användas som skydd för ögon och nos vid extremt väder.

Utbredning:
Snöleoparden lever i centralasiens bergskedjor, Afghanistan, Bhutan, Kina, Indien, Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Mongolien, Nepal, Pakistan, Ryssland, Tajikistan, and Uzbekistan. Det sägs att det finns mellan 3500 och 7000 snöleoparder fördelade på 12 länder men med 60% av den totala populationen i Kina. Snöleoparder är svåra att inventera då de lever i väldigt otillgänglig miljö.
De lever mest i alpina zoner med permanent snö och kan leva på höjder upp till 6.000 m ö h.

Biologi:
Honorna är dräktiga i ca 3,5 månad och kullen är mellan 1-3 ungar som föds blinda, blir könsmogna vid ca 2,5 års ålder. Det är bara honor som lever tillsammans med sina ungar. Men efter knappt två år skiljs de åt för att leva ensamma.En leopard blir oftast 10-15 år, ibland kan de dock bli upp till 20 år gamla.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt