Housecar

CampingSverige.se

4.7.12

Av: Lasse Løndahl Henriksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Orsa Björnpark 2012: Kodiakbjörn flyttar till enda utvalda parken utanför Alaska

Orsa Björnpark öppnar en ny anläggning för Kodiakbjörn, världens största landlevande rovdjur.

Den omhändertagna ungbjörnen Taquka har flugits till Orsa från Alaska

Den omhändertagna ungbjörnen Taquka har flugits till Orsa från Alaska


Orsa Björnpark Världens största björn till Orsa Björnpark

Den omhändertagna ungbjörnen Taquka har flugits till Orsa från Alaska. I sitt nya hem Kodiak Island har han gott om utrymme att fiska lax, leka och busa. Orsa björnpark är utvald som enda park i världen av Alaska att ta emot de mäktiga Kodiakbjörnarna. Tillsammans med omfattande utställningar om den fascinerande vildmarken på Kodiak och en framgångsrik förvaltning av björnar i Alaska blir Kodiakbjörnen en ambassadör för sina vilda artfränder.
Efter flera år av granskning har Björnparken och Rovdjurscentrum i Grönklitt blivit utvalda som den enda platsen i världen dit Alaskas myndigheter kan tänka sig att sända Kodiakbjörnar. På sikt blir det minst två Kodiakbjörnar som tillsammans med alla utställningar kommer att göra mycket nytta för relationen människa rovdjur och vara ambassadörer för de vilda björnarna.

Taquoka hittades i Alaska i december 2010, efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten

Taquoka hittades i Alaska i december 2010, efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten


Grönklitt räddade livet på björnungen

Taquoka hittades i Alaska i december 2010, efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten. I stället för att björnungen avlivades beslutades att Orsa Björnpark skulle få chansen att ta emot honom. Här var björnen garanterad ett bra liv och skulle tillsammans med utställningar bidra till att göra världen för vild björnar bättre.
– Äntligen är vår efterlängtade Kodiakbjörn här. Det är en seger och ett bevis för att vi verkligen har en björnpark och ett rovdjurscentrum i världsklass här uppe i norra Dalarna. Vi hoppas att så snart som möjligt få hit en hona så att Taquka får sällskap, säger Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen.
Stor anläggning för ett rikt liv
Kodiakbjörnarna kommer att bo i ett hägn som är 20 000 kvadratmeter stort och som innehåller de naturtyper som Kodiakbjörnen är van vid som sjöar med möjlighet att fånga levande fisk i, strandzoner med örter att beta av och skogspartier att gömma sig.

Förutom samarbetet med myndigheterna i Alaska är satsningen på Kodiakbjörn i Orsa Grönklitt möjlig tack vare investeringsstöd från länsstyrelsen i Dalarna samt stöd från EU och Region Dalarna

Förutom samarbetet med myndigheterna i Alaska är satsningen på Kodiakbjörn i Orsa Grönklitt möjlig tack vare investeringsstöd från länsstyrelsen i Dalarna samt stöd från EU och Region Dalarna


Björnparken är unik genom sin samverkan med Rovdjurscentrum

Förutom samarbetet med myndigheterna i Alaska är satsningen på Kodiakbjörn i Orsa Grönklitt möjlig tack vare investeringsstöd från länsstyrelsen i Dalarna samt stöd från EU och Region Dalarna till Rovdjurscentrum för produktion av utställningar mm. Anläggningen har kostat 22 miljoner kronor att bygga, varav 3 miljoner utgör information och utställningar, och Orsa Björnpark hoppas nu att nå en bred naturintresserad allmänhet och skolklasser från Sverige, såväl som ännu fler besökare från andra delar av Europa.

I Orsa Björnpark finns de nordiska stora rovdjuren, skandinavisk brunbjörn, varg, lo och järv, och även Dalarnas landskapsfågel Berguv. Här finns också Kamtjatkabjörn, sibirisk tiger, persisk leopard och världens största isbjörnsanläggning Polar World. Sommaren 2011 flyttade även snöleopard in i Leopard Center. I anslutning till parken finns också ett Rovdjurscentrum som producerar utställningar och information både i parken och centrat.

Björnparken är unik genom sin samverkan med Rovdjurscentrum. Anläggningarna utgör tillsammans en källa till kunskap om rovdjuren. Det är det som gjort att man blivit utvald som enda anläggning i världen för att få ha Kodiakbjörnar. Förutom att uppleva stora rovdjur på nära håll i en modern anläggning kan besökaren ta del av en rad utställningar och information både i parken och i centrat.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt