Housecar

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Spanien: Bilbao - ett kulturellt centrum vid havet (1)

Norra Spanien skiljer sig från Katalonien! Ut mot Biscayabukten ligger flera mycket vackra regioner, och ett pärlband av historiska städer. Bilbao har blommat upp till ett kulturellt centrum.

Baskerlandet, Kantabrien, Asturien, Castilla y Leon och Galicien heter de vackra provinserna längs Biscayabukten. Castilla y Leon är den enda som inte gränsar till Atlanten, däremot är det en provins som bjuder på det äkta torra klimat som Spanien är så känt för. Denna artikel tar dig genom Baskien och fram till dess huvudstad.

Baskiens gröna landskap

Baskiens gröna landskap


Hitta vägen

Efter övergången från den fransk-spanska gränsen kommer man in på motorvägen A-8, Autovia del Cantabrico¨. Man behöver inte köra många kilometer innan vägen börjar slingra sig ordentligt. En otroligt läcker biltur, med många stigningar, men det är inga problem för ett modernt ekipage. San Sebastian är den första större staden man passerar på väg genom Baskien. Det är mycket kurvor och rejäla svängar, men det är ingen risk att köra fel – för det är bra skyltat. Det enda som möjligen kan orsaka något besvär är de svåruttalade baskiska namnen som Oiartzun, Azkoitia, Aizanabel, Atxabiribil – de är bara några av de lättare. GPSén hittar enkelt i det virrvarr av huvudvägar som omger Bilbaos norra del, men det kan rekommenderas att ha en karta i handen.

En rekommendation är att köra av vid avfart 103 för att komma in på N - 637, denna väg går nästan hela vägen in till campingplatsen i Sopelana. Håll ett öga med vägskyltar som Leioa, Getxo och Sopelana - de visar att ni är på väg åt rätt håll.

Surfare i solnedgången

Surfare i solnedgången


Camping Soplena

På Camping Soplena kan du slå dig ned nära en stor strand efter en dags bilkörning genom Baskien, tidvis brant och i grönt landskap. Camping Sopelana ligger mycket högt och man kan härifrån skåda ut över Biscayabukten och se de gigantiska vågorna resa sig på en kilometers avstånd. Även i vindstilla väder kan dyningarna bli så höga som fyra meter.

Campingplatsen är en av de större och huserar lika stora delar fastliggare i stugor, turiststugor och campingtomter. En del av dem är förbehållet tältcampare, vilka ofta är surfare. De sanitära förhållandena är av acceptabel standard samlat i två sanitära byggnader. Det finns både restaurang och supermarknad på själva platsen, som naturligtvis också är utrustad med en stor pool. Om priser: se campingplatsens hemsida.

Klicka för större bild


Strandområdet i närheten heter Atxabiribil. Denna strand är ett mecka för surfare och det säger sig själv, att med den västvända kusten upplever man helt spektakulära solnegångar. Det finns en stig från campingplatsen till stranden, men man kan ockp ta bilen. Det finns stora parkeringsplatser nära vattnet.

Bilbao var för inte så länge sedan en döende stad . Arbetslösheten bredde ut sig med blixtens hastighet efter att båtbyggarvarven och stålindustrin en efter en tvingades stänga. Stadsrådet fick då den lysande idén att ersätta stålindustrin med kultur. Det blev stadens räddning, man lyckades nämligen övertala The Guggenheim Foundation i USA att uppföra en europeisk filial av det berömda museet i New York. Experimentet blev en dundersuccé och nu, 13 år efter invigningen har miljoner av människor från hela världen vallfärdat till Baskien för att uppleva både modern konst och en helt unik museums byggnad som utvändigt har ett skal av gyllene skinande titan.

Från Sopelana går metron in till Bilbao centrum och även om staden ´bara´ har 950,000 invånare så är den stor nog för att man skall utnyttja den möjligheten. Det är här, precis som i andra större städer en omöjlighet att hitta en parkeringsplats mitt i staden. Biljetterna till metron är mycket billiga, vilket inte parkeringshusen är.

Guggenheim Museet

Guggenheim Museet


Sevärdheter

Turisternas intresse, utöver Guggenheim Museet, riktas mot en rad nybyggnationer som har medverkat till den genomgripande omvandlingen som stadsledningen har beordrat. Bron ´Zubizuri´ svävar över floden Nervión likt ett jättesegel.

En mycket äldre bro ´Puente de Vizcaya´ med utgångspunkt i stadsdelen Getxo förbinder den norra staden med den södra. Invånarna kallar den dock för den ´Hängande Bron´. Den är världens äldsta bro med denna konstruktion. Man kan ta den när man fortsätter sin färd ifrån Bilbao och västerut. Lite mer i skuggan av dessa stora attraktioner hittar man de mindre gågataorna i den gamla staden ´Casco Viejo´. Här finner man också den stora katedralen ´Catedral de Santiago´som dateras så långt tillbaka som till 1400 talet.

Den hängande bron

Den hängande bron
Fotograf: Wikipedia Commons


Därutöver finns museum Él Museo de Bellas Artes´, som nyligen öppnats efter en renovering. Andra museer är det baskiska Etnografiska Museet, ett sjöfarts museum och industrimuseet. Ett populärt mål är också Basilikan Begoña. Många parker och gröna ytor gränsar upp till stadens centrum och bidrar till en luftigare bild av den stora staden, som precis är på väg att nå 1 miljon invånare.

Själva stadsbilden i den inre staden är en kulört mix, bestående av nytt och gammalt och vilket kan tyckas lite oregelbundet och ibland kaotiskt. Inte desto mindre är Bilbao en sevärd och livlig stad.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt