Spanien: På resa genom Galicien – ett nordspanskt äventyr (6)

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Det nordspanska äventyret avslutas med en resa genom Galicien, där Santiago de Compostela har stor betydelse, men där också glimtar från de stora galiciska skogarna och det dramatiska kustpartiet vid Finisterre har bidragit till ett avsnitt i resedagboken.

Rastplats vid Jacobsvägen

Rastplats vid Jacobsvägen

Pilgrimerna vandrar över denna bro

Pilgrimerna vandrar över denna bro Portomarin Åker man ifrån Sarria längs den ganska så lugna landsvägen LU-633 i riktning mot Portomarin, som för de flesta är en ganska okänd plats, är det inga större upphetsningar som präglar turen. Man får dock fantastiska utsikter över bergen i norr, men bara på ett enda ställe får man en glimt av havet. En sömnig liten landsbygd vid namn Pacios passeras. Namnet betyder oändlig fred, vilket också är gällande här. Floden Rio Loio skär sig fram djupt genom landskapet men mestadels är vattenståndet lågt. Flodsidorna vittnar om att det under försommaren är väldigt mycket mer vatten i floden än det är nu. Under hösten liknar det här mest ett misskött landskap som står i stor kontrast till det skylten vid bron avslöjar om området – att det är ett naturreservat! Lite förvånade kör vi vidare för att istället beundra utsikten från bron som leder över nästa flod, Rio Mino. Detta visar sig faktiskt vara en stor uppdämd sjö som försörjer hela området med vatten och ström. Portomarin är en stor mellanstation för alla de pilgrimer som vandrar längs Jakobsvägen, vilken härifrån kan följas ända fram till Santiago – även i bil.

Den berömda katedralen i Santiago de Compostela

Den berömda katedralen i Santiago de Compostela Santiago de Compostela Campingplatsen är den första platsen man bör uppsöka när man som campare kommer till Santiago. Den heter ”As Cancelas”.Man kan åka buss från en hållplats som ligger 400 meter ifrån campingplatsen, restiden är endast 5 minuter till Plaza Galizia, varifrån man på direkten kan promenera rakt in i Santiagos gamla kvarter. Oavsett årstid strömmar pilgrimer genom gatorna och man kan bara följa dem om man vill besöka katedralen. Den stora platsen framför katedralen intas av människor iklädda kulörta färgsprakande kläder . Det är bäst att komma en tidig förmiddag, och allra helst en söndag förmiddag när alla pilgrimer väller in till fots, på cykel eller på hästryggar. Alla är glada och omfamnar varandra efter strapatserna på den långa vandringen, några har vandrat 875 km. Man kan tydligt se att deras vandrarkängorna är slitna. Varje gång pilgrimerna närmar sig katedralen ringer kyrkans klockor. Middagsmässan på söndagen är det stora dragplåstret, den stora katedralen fylls då till bredden av invånare och pilgrimer; även svenska röster hörs inemellan. Rökelsekar svingas fram och tillbaka av fem munkar tills de når svindlande höjder, där man nästan tror att de vackra fönstren skall kraschas. Proceduren har dock genomförts under många hundra år utan att någon eller något har kommit till skada.

Rast på kyrkogårdsplatsen efter den långa vandringen

Rast på kyrkogårdsplatsen efter den långa vandringen

Korset längst ut på Kap Finisterre

Korset längst ut på Kap Finisterre Kap FinisterreMan har inte varit i Galicien om man inte har besökt Kap Finisterre, Världens ände. Så är platsen döpt för att det är Spaniens västligaste punkt och det var också här som aposteln Jacob drev iland efter sin flykt från Jerusalem. Platsen är därför också den perfekta slutpunkten för alla pilgrimer. Några vandrar de sista 135 km från Santiago hit ut, men många tar istället bussen. Längst ute vid fyren står kilometerstenen med talet 0 inristat, vilket är beviset på att pilgrimerna har nått sitt mål. Härav framgår också att det inte är Santiago som är slutmålet för pilgrimsvandringen. Ute på klipporna finns olika platser där de glada vandrarna offrar sina slitna kängorna eller en svettig tröja genom att bränna dem på bål. Som vanlig turist kan man besöka platsen och uppleva detta skådespel, men också beundra utsikten från den karga kusten längs Atlanten. Ett foto av korset ute på Kap Finisterre med en fyr i bakgrunden fulländar de flesta resor hit.

Utsikt över Rio Mino från Pilgrimsbron i Portomarin

Utsikt över Rio Mino från Pilgrimsbron i Portomarin Camping ”As Cancelas”Receptionen ligger halvvägs upp på inkörningen till camping As Cancelas och har en stigningsprocent på ca. 18 % och det är inte möjligt att parkera sitt ekipage varken vid sidan om eller framför entrén. Det är således heller ingen chans att ta någon fart när man skall upp för backen till sin tomt. Husbilar har det lite mindre svårt än husvagnsekipage. ¨As Cancelas¨ är en cityplats och gör inte reklam för något annat än det. Utöver swimmingpoolen finns ingenting för barn, inte heller någon lekplats för mindre barn. Istället är här fina sanitära förhållanden, fast tvättmaskiner finns ej. All tvätt måste ske för hand. Här skulle det nog sitta bra med tvättmaskiner för många turister har en lång resa bakom sig och tvätt av kläder är oundvikligt och ett måste för de flesta. Det är bra bussförbindelser hit och kiosken på platsen är öppen under högsäsong, det samma gäller swimmingpoolen. Det finns dock trevliga små butiker i närheten där man kan göra andra inköp. Läs mer här: www.caminodesantiago.me.uk, www.santiagoturismo.com

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket