Husbil365

CampingSverige.se

17.11.15

Av: Johan Lotand Fotograf: Johan Lotand
Dela
 

Spännande campingliv vid Tykarpsgrottan

Dags för lite spänning och äventyr på semestern? Besök Tykarpsgrottans camping och frottera dig med spöken, fladdermöss, filminspelningar och underjordiska pelarsalar.

Tykarpsgrottan har varit en turistattraktion sedan 1950.

Tykarpsgrottan har varit en turistattraktion sedan 1950.


Den berömda Tykarpsgrottan är egentligen en gruva som var i drift från 1700-talets mitt till 1888. Redan under 1100-talet började man att bryta kalk i trakterna.

– Den har varit en turistattraktion sedan 1950, säger campingägare Anna Axelsson.

Miljön är fascinerande med mängder av labyrintiska gångar tolv meter ner under gräsmattan. Totalt är gruvan på 20 000 kvm, men numera är det ungefär halva ytan som får beträdas.  

Anna säger att grottan inte lämnar någon oberörd.

– Filmscener från Kullamannen, Ronja Rövardotter och TV-serien Snapphanar har spelats in här. Du kan räkna in åtta arter av fladdermöss, även sällsynta ex, som flyger i grottgångarna.

Anna Axelsson driver grottan som 5:e generationen och campingen som 3:e.

Anna Axelsson driver grottan som 5:e generationen och campingen som 3:e.


Böljande skånskt landskap

Anna Axelson är femte generationen som äger och handhar grottan och tredje generationen som driver campingen. Anläggningen fick stänga 2010 då myndigheterna krävde en nödutgång, från underjorden för att allmänheten skulle få fortsatt tillträde. Annas pappa tyckte att kostnaderna var för stora för bygget och beslöt sig för att lägga ner rörelsen.

– Eftersom jag är uppväxt på platsen kunde jag inte tänka mig att campingen och folks möjligheter att få besöka grottan, skulle försvinna, säger Anna.

Tillsammans med sin händige pojkvän Markus beslöt hon sig för att ta över driften och med hjälp av banken byggde hon den kostsamma nödutgången myndigheterna önskade sig.

Tykarpsgrottans Camping är idag en fristående camping med generösa platser för husvagnar, husbilar och tält. Omgivningen är ett böljande skånskt landskap. Nära ligger byn Ignaberga. Det finns gott om promenad- och cykelvägar. I närområdet hittar du golf, islandshästridning och badplats.

Campingen är öppen maj-augusti och tar husvagnar, husbilar och tält.

Campingen är öppen maj-augusti och tar husvagnar, husbilar och tält.


Olika arrangemang

– Det mest fascinerande är gruvan med av människor byggda mäktiga pelarsalar där vi arrangerar bröllopsmiddagar, teaterföreställningar, aftnar med spännande berättelser, konferenser och temavisningar av fladdermössen.

I gruvan arrangeras det även orientering för hugade sällskap som skall leta sig fram till kontroller bakom pelare och i gömslen. Barnkalasen är populära.

– Den största salen tar utan vidare 50 personer sittande kring bord.

Tykarpsgrottans camping har öppet från början av maj till sista augusti. I september är du välkommen på helgerna.

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt