CampingSverige.se

10.7.09

Av: Annette Andrup Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Annette Andrup
Dela
 

Superfast Ferries – från Ancona till Patras

Fyra veckor före avresa bokade jag färjebiljetterna – jag gjorde det per telefon, då det inte finns någon ruta på hemsidan att kryssa i när man har hund. Det blev ett ganska långt och lite komplicerat samtal då greken i andra änden inte förstod engelska så bra, men han var mycket hjälpsam och vänlig, och tillsammans lyckades vi till slut genomföra bokningen.

Det visade sig dock senare att han inte helt hade förstått allt då vi fick så lustiga namn på våra biljetter. Jag fick ett bokningsnummer per e-mail som enda bevis på bokning och betalning.

Klicka för större bild


Hamnkajen i Ancona

Det är utmärkt skyltning fram till färjehamnen i Ancona, men det är en snirklig och lite besvärlig väg. Vi kommer fram kvällen innan avgång och frågar efter en campingplats, men för att hitta en måste vi köra 100 km tillbaka mot Rimini! Vi väljer därför att övernatta på parkeringsplatsen vid hamnkajen – här är vacker utsikt, men det är 30 grader varmt och 3000 mygg. Flera campare kommer under kvällen och natten, så vi känner oss inte så ensamma längre.

Det kan inte rekommenderas att köra in i staden med en husbil eftersom gatorna är smala och många av dem är också enkelriktade. Lyckligtvis hittade vi en pizzarestaurang nere i hamnen, där vi kunde äta till bra pris.

Klicka för större bild


Nästa morgon körde vi igenom tullens check-in och vidare in på hamnplatsen. Från kl. 8 på morgonen står det folk som hjälper till så att man hamnar i rätt led beroende på vilket färjesällskap och destination man har. Det ligger en stor gul terminalbyggnad där du finner Superfast Ferries check-in och biljettförsäljning som öppnar klockan 9. Här är kaos: folk knuffas och trängs för att få biljetter, men efter en tid förstår jag att om man har en bokning kan man hoppa över den långa kön och gå direkt till check-in disken för att hämta ut sina biljetter, destinationskarta, ”Camping on board” och nyckelkort.

Ombordskörningen börjar cirka en timme före avgång. Vi har tur och hamnar ute på det öppna däcket. Det verkar lite kaotiskt när alla kör ombord, personalen ropar och viftar och jagar på folk. De allra flesta måste ju vända runt eller backa på plats på campingdäcket och vi står dessutom ganska tätt. Men de lyckas på ett fantastiskt sätt att få alla på plats. Vi fick ström till husbilen via ett uttag i väggen på färjan och så var vi klara för avfärd.

”Camping on board”

Det är en lyxfärja med 10 däck och allt vad hjärtat begär av restauranger, kasino, barer, spelmaskiner, caféer, swimmingpool och barnbassäng. Överallt upplever vi vänlig och god grekisk betjäning.

Klicka för större bild


Det blir snabbt bra stämning på campingdäcket. Folk sätter ut stolar på den sparsamma platsen och man öppnar fönster på vid gavel, med hänsyn till varandra. Våra två 16-åriga tjejer kollar snabbt in poolen och vi går runt och tittar lite. Vår gamla husbil ”Berta” står vid sidan av ”Dino” som har en tysk besättning och som skall göra hela resan till Afrika och vara borta ett år och så börjar vi prata med andra campare. Vi är många som står tillsammans och ser kvällssolen sjunka ned i horisonten i ett brus av kölvattenskum.

Tjejerna gör sig fina och går för att se på kvällslivet, men kommer snabbt tillbaka. Vi njuter av att sova i den friska havsluften som strömmar in genom fönstren.

Redan kl. 05.30 är det liv på däcket då vi lägger till i hamnen i Igoumentisa på det grekiska fastlandet. Lastbilar backar från campingdäcket och bort till en ramp som lyfter ner dem till etagen under. Efter knappt ett dygn lägger vi till i Patras och vi kör ut mot det grekiska äventyret.

Klicka för större bild


På båtfärden hem blåser det och färjan gungar en hel del. Havsluften är full av salt som vi nästa morgon måste skrapa av fönstren innan vi kan se ut igen. I Patras är det enkelt att hitta i hamnen, man skall bara stanna när de anvisar så, så det hela går smärtfritt. Vi får dock besök av den grekiska gränspolisen som kommer in i husbilen och ber oss öppna dörren till toaletten, annars har han fullt upp med att prata med vår hund och ber varken om pass eller andra papper.

Det grekiska lugnet bryts och min sinnesro som jag har byggt upp under de 15 dagarna i Grekland ställs på prov då en tysk campare går runt på däcket med sin hund okopplad (den anfaller en annan hund) och tänder en cigarett precis under ”No smoking” skylten. Det blir ett våldsamt meningsutbyte och jag blir en dålig upplevelse rikare. Som tur är överväger alla de goda upplevelserna.

En annorlunda upplevelse

För oss är detta ett fantastiskt sätt att resa på. Det finns hela tiden något att titta på och vi åker förbi många vackra platser. Färjan bjuder på allt du kan tänka dig. Vi kommer på att vår gamla husbil inte är den enda av äldre modell som vågar sig iväg ut på långresa men jag drömmer fortfarande om den enorma Cancorde husbilen på minst 14 meter som hade all tänkbar utrustning.

Fakta och goda råd

- En returbiljett för 4 vuxna, en hund och en husbil på 6 meter på ”Camping on board” kostar oss 536 euro – när du köper biljett till både ut- och hemresa.
- Vi har med oss en fläkt, som vi får stor användning av, då det kan bli rätt varmt på däcket när man står i solen.
- Kom ihåg att fylla kylskåpet innan ni kör ombord, för det är både biligare, bättre och trevligare att äta t.ex. frukost i husbilen.
- Det finns bankomat ombord.
- Mot betalning kan du naturligtvis också koppla upp dig Online.
- Det finns toaletter och dusch på campingdäcket.
- Hundtoaletten ligger på 10 våningen och det kan vara svårt att hålla sig hela vägen upp för alla trappor!
- Kom ihåg att alltid ha nyckelkortet med dig när du går från campingdäcket annars kommer du inte in igen.

Resan tar 22 timmar, så passa på att njut: ta ett bad, spela kort, gå på upptäcktsfärd eller ta en middagslur!

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt