Tartu, Estland: Framtidens campingeldorado

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Det är trevligt att besöka campingplatser i Smögen och Saeby, men kanske går nästa års resa till något av våra spännande grannländer i öst? Fler och fler har upptäckt Baltikum som ett eldorado för campare.

Tiit Kollist valde att satsa på camping i Estland redan för fem år sedan och har under de åren upplevt en stor ökning av antalet besökare.

Tiit Kollist valde att satsa på camping i Estland redan för fem år sedan och har under de åren upplevt en stor ökning av antalet besökare. Flockvis av tyskar, holländare och österrikare har upptäckt Baltikum som resmål för att uppnå semesterdrömmarna. Billigt uppehälle och nya upplevelser är två av argumenten för att kontinentens campare allt oftare styr kosan öster ut.  – Vi började med campingdrift efter önskemål från den tyska bilföreningen ADAC, säger Tiit Kollist som äger och driver Waide Motell i Elva, tjugo minuters körning från Estlands näst största stad, Tartu. I Estland är campingplatserna som regel integrerade i någon annan drift, det vill säga att de som driver ofta kombinerar campingplatsen med hotell eller spacenter. Campingen utgör fortsatt en liten del av driften vid Waide, men tillväxten är betydlig.- Sedan vi började i liten skala för fem år sedan har ett ökat antal gäster besökt oss. Några nordbor kommer hit men det är flest tyskar och holländare, säger han.

Precis vid campinganläggningen ställer en lokal konstnär ut sin konst på några trädstammar. Denna föreställer en solros.

Precis vid campinganläggningen ställer en lokal konstnär ut sin konst på några trädstammar. Denna föreställer en solros. Efter förfrågan från ADAC, och senare ECC, gick Kollist till banken och bad om lån. Pengarna använde han till att ordningställa 50 platser med 16 ampers ström. En ny anläggning tog form där både duschar och toaletter håller hög standard. En dusch kostar 12 kronor, och då duschar du så länge du önskar. Dessutom har det gjorts ett tvättrum där både kläder och tallrikas kan tvättas. Waide erbjuder också en tömstation för vagnar och husbilar.- Varje år kommer det representanter från ADAC och ECC för att godkänna driften, säger Kollist.Över hela campingplatsen finns trådlöst Internet som gästerna kan använda gratis. Är man socialt lagd står badstuga med palts för 15 personer klara för disposition.- Vi upplever att många av våra gäster väljer att köra tillsammans.Just nu har vi 18 husbilar från Österrike på besök under en knapp vecka. När man reser tillsammans i grupp kan vi tillrättalägga bussturer i Sörlandet och arrangera folkdanskvällar, säger han. Kollist är säker på att campingturismen i framtiden kommer att bli allt viktigare för Waide.- Det är därför jag har valt att satsa så mycket som jag gjort. Många norrmän har bott på motellet, men vi önskar fler campingturister från Norge, ler han.Waide ligger precis vid huvudvägen från Tartu till Riga. En del av husvagn- och husbilsturisterna är naturligt nog drop- in kunder. På Waide tas alla emot. – Även om säsongen varar från maj till september blir ingen avvisad vid porten.- I fjol hade vi en husbilsturist från Tyskland som övernattade från 31 december till 1 januari, säger han.

Det rosa rådhuset är kännetecknet för gamla stan i Tartu.

Det rosa rådhuset är kännetecknet för gamla stan i Tartu.

Ett av Tartus mest fotograferade byggnader är det skeva huset i gamla stan.

Ett av Tartus mest fotograferade byggnader är det skeva huset i gamla stan. Besöker TartuMånga av Waides besökare kommer för att lära känna Tartu. Universitetsstaden är ännu ingen turistmagnet. Närmast som en god bevarad hemlighet ligger den lite för sig själv, placerad i sydost, bara en timmes körning från gränsen till Litauen. Med hundra tusen invånare är det Estlands näst största stad, och säkerligen den vackrast. På båda sidor av Mammaälven (Emajõgi) har staden utvecklats från att vara en sliten sovjetisk militärbas, till att bli en öppen mötesplats, spännande kulturstad och ett suveränt semestertillhåll för familjer. På sommaren dominerar det vackra vädret. Mitt i staden ligger Kanalen som en uppenbarelse för alla badlystna. Den kilometerlånga sandstranden besöks vissa dagar av  2-3000 människor. I de nya och moderna handelspalatsen köper du samma prylar som hemma – till i stort sett samma priser. Lockas du däremot av alla de marknader som finns i staden kan du göra verkliga kap. Marknaderna har det otroligaste urvalet. Anne Turg, fem minuters körning från centrum erbjuder allt från fotbollströjor, grönsaker, hantverk, fiskeutrustning, och bildäck. Väljer du i stället innemarknaden Sepa Turg finns det bästa urvalet av kläder både för vuxna och barn. Kvaliteten varierar men över lag är det bra varor till priser som vi hade i Sverige under 70 – 80- talet.

Mammaälven eller Emajõgi som den heter på estniska smyger sig genom staden och delar centrum i två delar.

Mammaälven eller Emajõgi som den heter på estniska smyger sig genom staden och delar centrum i två delar. KulturtraditionerDet finns flera goda skäl att resa till Tartu. Under höst och vår är det kulturstaden Tartu man besöker. Tvåhundra meter från huvudgatan Rüütli ligger Vanemuise Teater och Konserthall. Bygget blev närmast symbolen för den nya tiden då det stod klart i mitten av 90-talet. Runt staden finns det minnesmärken som är värda att studera. Ruinerna efter den stora katedralen ligger på höjden i Universitetsparken och är Universitetets Historiska Museum. Här kan man strosa runt och njuta av både ruiner och utsikt och eventuellt inleda ett samtal med någon av alla de statyer som finns placerade här. Över lag präglar museerna staden. Med 40 stora och små museer har både den historiskt intresserade och den konstintresserade många möjligheter. Mitt på rådhusplatsen ligger till exempel konstmuseet och nationalmuseet är alltid intressant. Barnen kanske vill besöka dockmuseet? Och för de idrottsintresserade finns ett sportmuseum. Ett besök i KGB-museet ger ett skrämmande insyn i hur politiska fångar behandlades för inte så länge sedan.I Estland hittar man svenskar överallt och de sätter gärna sina spår efter sig, men sällan så tydligt som i just Tartu. År 1632 kom nämligen Gustav II Adolf på att det kunde passa med ett universitet i staden. Universitetet ligger där fortfarande och staden har blivit Estlands viktigaste utbildningscenter. In och ut genom huvuddörren på den 200 år gamla och ärofyllda huvudbyggnaden strömmar 17 000 studenter. Erbjudandena är oändliga, ungdomarna kan studera allt från läkarvetenskap och socialt arbete till europeiska studier och norska! Det är faktiskt ett tjugotal ester som varje år studerar norska vid universitetet.

Tjugofem kronor kostar denna rätt på snabbmatsrestaurangen på Waide.

Tjugofem kronor kostar denna rätt på snabbmatsrestaurangen på Waide. Billig matI Estland sparar man inte några pengar på att laga maten själv. På campingplatsen Waide finns en snabbmatsservering som erbjuder allt utom korv och pommes frites. En snitsel med bakad potatis och sallad kostade 2008 25 norska kronor. Slår du till med en halvliter öl till måltiden läggs ytterligare nio kronor till. Dagens sopa kostar 12 kronor. Som boende på Waide kan du också välja att äta hotellfrukost till den nätta summan av 25 kronor.Restaurangpriserna i Estland varierar mycket. Tallin är dyrast, men norrmännen tycker trots allt att det är rimligt i förhållande till nivån hemma. I Tartu halveras priserna och ute på landsbygden som till exempel på Waide är priserna ändå lägre. På rådhusplatsen i Tartu kostar en huvudrätt från 35 till 100 kronor och normalpriset ligger runt 40 – 50 kronor.

En timmes körning söder om Tartu ligger Baltikums högsta fjälltopp, Suur Monamägi. Den är 318 meter över havet och från utkikstornet ser man både Ryssland och Lettland.

En timmes körning söder om Tartu ligger Baltikums högsta fjälltopp, Suur Monamägi. Den är 318 meter över havet och från utkikstornet ser man både Ryssland och Lettland. Många upplevelserMånga upplevelser i Estland står på kö för alla som är intresserade av andra länders kulturer, natur och traditioner. Esterna är ett stolt folk och har man tur att springa på en marknad eller någon av alla de festivaler som arrangeras varje sommar erbjuds gästerna hemlagade ostar, kötträtter, hantverk, kläder, stickat och smycken i ett urval som får svenska marknader att blekna.Naturen i Baltikum är naturligt nog helt annorlunda än här hemma. Ett flackt men innehållsrikt landskap är vad som väntar de tillresande. Väljer man bort huvudvägarna och styr ut på landsbygden finns många möjligheter. I alla vassdrag kan fiskelinan slängas ut i hopp om att fånga en öring eller en abborre. Dagens dopp är lätt att få till.I stort sett varenda ort med respekt för sig själv har en strand vid vattnet eller en älv. Temperaturen under sommarhalvåret ligger sällan under 20 grader.

På Uteserveringarna på rådhusplatsen i Tartu.

På Uteserveringarna på rådhusplatsen i Tartu. Bra att veta!Estland har i likhet med de två andra baltiska staterna varit ockuperat flera gånger. Senast var det ryssarna som hade herraväldet.Den 23 augusti 1989 höll 2 miljoner människor varandra i händerna, från Tallin i norr till Litauens huvudstad. Vilnius i syd – en sträcka på 600 km. Demonstrationen kallades ”Den sjungande revolutionen” för att alla protesterade mot Sovjetsamväldet genom att sjunga patriotiska sånger. Sångdemonstrationen satte fart på självständighetsarbetet och den 24 augusti 1991 erkändes Estland som en egen stat. Första maj 2004 blev landet medlem av EU. I vår blev nationen medlem av Schengen samarbetet, vilket betyder att ett pass inte är nödvändigt att uppvisa för att få besöka landet. Estland har cirka 1,4 miljoner invånare, varav 65 procent talar estniska och 35 procent är rysktalande. Tartu är Estlands äldsta stad och är första gången nedtecknad i historieböckerna år 1030. På 1200-talet var staden en viktig hansastad och drev handel med andra städer i östersjöregionen. Staden har 100 000 invånare, varav 17 procent av dem är rysktalande. Staden är Estlands andra största och är speciellt känd för sin utbildningsmiljö runt det snart fyra hundra år gamla universitetet. Arton campingplatserDe 18 campingplatserna som officiellt finns i Estland har tillsammans gjort en hemsida som lotsar läsarna vidare till respektive campingplats. Det finns två färjerutter mellan Sverige och Estland: Kapellskär – Paldiski och Stockholm – Tallin. Tallinksilja är det största färjesällskapet och erbjuder dagliga turer till Riga och Tallin från Stockholm. Från Kapellskär till Paldiski är det AS Baltic Scandinavian Lines som opererar. Rederiet är ursprungligen ett fraktsällskap men tar bilar med husvagnar och husbilar till ett lite lägre pris. Från Paldiski och Tallin tar det dryga två timmar till Tartu.Korta avståndEstland är inte större än 45 000 kvadratkilometer och avstånden är därför korta. Mellan Tallin och Tartu är det 18 mil och på de nya vägarna går resan på ett par timmar. Badstaden Pärnu ligger 13 mil från Tallin. Gränsstaden Narva, som har över 80 procent rysktalande invånare ligger 200 kilometer från Tallin. Skidmetropolen Otepää ligger tre kvarts körning från Tartu. Här finns också ett mycket populärt spacenter. Från Tartu till Riga är det 23 mil.KlimatTartu har ett typiskt inlandsklimat och temperaturerna kan variera från minus 25 på vintern till långt över 30 grader på sommaren.ShoppingFör nordbor är marknaderna spännande, men i butikerna kan man också hitta mycket billigt och bra. Kristall och skor har mycket bättre priser än i Sverige och hantverksprodukter är nästan skamligt billiga. Ett gott tips till far i familjen är att utföra service på bilen på en märkesverkstad. Halva Finland åker över med färjan och sparar tusenlappar på verkstadsbesöket. ValutaValutan heter Kroon. Det enklaste sättet att ta ut pengar på är att använda någon av alla de bankomater som finns överallt. Mastercar och Visa är de mest lämpliga kreditkorten i Estland.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket