Husbil365

CampingSverige.se

15.4.14

Av: Jea Jonsson
Dela
 

Unikt musikmuseum öppnar i påsk

De gamla fabrikslokalerna som Autoseum sedan sex år tillbaka huserar i fylls med ännu fler godsaker under kommande säsong. Inte bara har man landets största samling av veteranbilar, motorcyklar och modellflyg, i påsk öppnar också Frasses och Mariannes musikmuseum.

Uno Levinsson driver Autoseum i Simrishamn.

Uno Levinsson driver Autoseum i Simrishamn.


En vandring i de luftiga industrilokalerna från 70-talet är en imponerande upplevelse. Här finns till exempel Ronnie Petersons utställning och Nisse Nilsson Collection, från Skokloster Motormuseum, som består av mer än 50 lyx-, sport- och racerbilar. Samlingen innehåller även ett 60-tal motorcyklar.
Ganska stolta är ägarna, de bil- och motorintresserade Torbjörn Wistrand, Håkan Mårtensson och Uno Levinsson, den senare basar över samlingarna. Och han presenterar de senaste tillskotten, först utställningen om Stefan Lill-Lövis Johansson som öppnar 5 juli:
– Det blir med overaller, hjälmar, pokaler och några av hans fordon och dessutom rikt med bildmaterial. Allt från höjdpunkterna i hans karriär; den tidiga, Ferrari, Mc Laren, Le Mans och lite om tiden i USA. Utställningen invigs av Lill-Lövis själv.

En av många saker som kan ses är bland annat en djurmusikorkester.

En av många saker som kan ses är bland annat en djurmusikorkester.


Museum i världsklass

Att världsunika Frasses Musikmuseum nu har räddats är något han gläds mycket över:
– Samlingen hade stått orörd i Frasses och Mariannes källare i flera år när den blev testamenterad som stiftelse till oss, allt enligt deras önskan att den skulle komma allmänheten till glädje. Det är utan överdrift ett museum i världsklass, helt unikt i sitt slag
Som en saga är det som började på en gård utanför Onslunda på Österlen 1959. Styckaren och charkuterihandlare John Frasse Fransson visste egentligen knappt ens vad det var; den där märkliga tingesten som han hittade utslängd och kasserad i en bondes lada. Men hur det än var så vaknade den händige inom honom, han mekade trattgrammofonen till spelbar och det lät så fint att han fick lust att skaffa fler. Som mest hade han 120 i sin ägo! Frasse slutade aldrig och blev en av världens största samlare av musikmaskiner

Klicka för större bild


Sällsam upplevelse

I dag finns Frasses alla musikmaskiner, och de äro tusende, samlade i egen specialdesignad lokal i Autoseum.  Här serveras en sällsam upplevelse och blandning av allt från vaxrullar, vevgrammofoner, positiv, självspelande pianon och fotoalbum, speldosor, klockor, stenkakor, djurmusikorkestrar, sjungande dockor och leksaker som kan låta. Här finns en Elvisavdelning men den riktiga rariteten var det en bok av Tomas Alva Edison som inspirerade honom till; här finns en av världens absolut förnämsta samlingar av fonografer – och de är alla spelbara.
John Frasse Fransson föddes den 24 november 1920 på Månslundagården i Fågeltofta församling. Han var son till statardrängen Frans Trajan, en utvandrare från Galizien i Österrike och hans mor Maria Heluziaska var kommen från Ryssland.  
Frasse var en mycket egensinnig och faktiskt tystlåten person. Nog för att han kunde orda mycket kring sina älskade musikapparater, men om sig själv yppade han inte mycket. Sitt ursprung var inget han pratade om, inte ens hans närmaste vänner, som var få, kände till det förrän efter Frasses död, julaftonen 2009.

Klicka för större bild


Konsult åt Edsion-museet

Frasse var inte särskilt skrytsam av sig men både han och hans sambo Marianne Nilsson tyckte ändå att föremålen borde visas. Så 1981 öppnade de ett museum i sin källarvåning. Under många år hade han också brevväxlat och utbytt erfarenheter med museer i USA och kom själv med sina specialkunskaper att bli något av en konsult för Edison-museet. Då hade han samlat fonografer sedan han 1964 hittade sin första. Totalt hittade han 65.
Under 80-talet uppmärksammades Frasses musikmuseum i all möjlig sorts press och på sina håll i USA blev han riktigt stor. Amerikanska TV-bolag besökte museet och det i sin tur ledde till att det faktiskt kom busslaster med turister från ”over-there”.  Det sägs att många busschaufförer och reseledare har ilsknat till på gatan utanför museet,
det var nämligen alltid där som tidsschemat sprack för guidningarna.

På Skärtorsdagen är det dags för högtidlig invigning av det unika museet.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt