Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

2.9.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Utflyktsmål: Albert Engströms gård och ateljé

Albert Engström är framför allt känd som tecknare, men var även framstående konstnär och författare. De flesta känner till hans många ”gubbar” och nästan alla minns hans berömda valaffisch mot rusdrycksförbud.

Kräftor Kräva Dessa Drycker! I samband med folkomröstningen 1922 om rusdrycksförbud i Sverige gjorde Albert Engström nej-sidans mest kända valaffisch.

Kräftor Kräva Dessa Drycker! I samband med folkomröstningen 1922 om rusdrycksförbud i Sverige gjorde Albert Engström nej-sidans mest kända valaffisch.


Engström flyttade till Grisslehamn år 1902. Där förvärvade han gården Augustberg för 9000 kronor av änkan efter sjökaptenen August Lindström. Tillsammans med sin hustru Sigrid Sparre bodde han här permanent fram till 1916, då de flyttade in till Stockholm. Han behöll dock gården som sommarbostad fram till sin död 1940.

"Nu är jag ägare av ett hemman med corps de logi, uthus och ateljé, den underbarast belägna i landet. När höststormarna komma, yr skummet över takåsen och i sjön nedanför jagar sälen."

Albert Engströms ateljé på klippan vid Ålands hav.

Albert Engströms ateljé på klippan vid Ålands hav.


"Nu är min atelier färdig"

I hans gamla bostad har hans hem återskapats och ser i stort sett ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Här finns museet och museibutiken.

Ateljén, på klippan vid Ålands hav, målades vit på sidan ut mot havet för att fungera som ett landmärke för sjöfarare. På landsidan är den röd. Under ordinarie öppettider finns här en guide som berättar om konstnären, författaren, professorn, akademiledamoten, hedersdoktorn, upptäcktsresanden med mera, Albert Engström.

"Nu är min atelier färdig. Den är precis som jag vill ha den och ligger just där jag vill ha den. Där skola mina vänner få bo, när de komma på besök, och somna vid den vackraste musik som finns."


Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt