Väddöbygden – ett sommarparadis : Del 1

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Väddöbygden börjar tre mil norr om Norrtälje vid orten Söderbykarl. Här tycks tiden ha stått närmast stilla under de senaste femtio åren. Naturbilden domineras av röda stugor och jordbruk med kor och får på ängarna. Men också fiske. Grisslehamn heter sista anhalten innan man fortsätter ut på den allra nordligaste delen av Väddöbygden, öarna Fogdö och Singö. Här finns något så ovanligt som en levande fiskehamn. Området har ett blomstrande konst- och kulturliv och brett utbud av olika aktiviteter och upplevelser.

Grisslehamn är en liten ort med mycket att berätta om Sverige.

Grisslehamn är en liten ort med mycket att berätta om Sverige. Det vilar något orört över dessa delar av Roslagen. Vintertid härskar en tystnad där pizzerian och ICA står för det enda folklivet. Dess kulturella hjärta, den lilla orten Grisslehamn som härbärgerar cirka 290 året-runt-invånare, är emellertid en plats med historia som kan berätta om hela vårt land.

Ett antal parkeringsplatser hyrs ut av fiskarna som äger hamnen till husbilsekipage.

Ett antal parkeringsplatser hyrs ut av fiskarna som äger hamnen till husbilsekipage. Grisslehamn – ostkustens KlondykeFrån dess hamn har många krig siktats över havet. Det här är också en ort dit många kulturpersonligheter en gång styrt sin kosa. Den nu levande mest kända personen är kanske författaren Erik Eriksson som sedan trettio år bor på orten.  – Det var en ren slump att jag kom hit. Jag är från Stockholm, men ville ut till havet, jag gillar att segla och åka skridskor. Ganska snart upptäckte jag Grisslehamns historia, en plats som verkligen betytt något i historieskildringarna. Jag drogs in i dess berättelser och började skriva böcker om det. Det har väl blivit ett fyrtiotal nu och flera handlar om människor i krigets skugga och där Grisslehamn är dess kuliss.Han pratar om den avlägsna och samtidigt pittoreska del av Roslagen vi nu sitter i, på ortens konditori, som en plats ”nära världen”. En plats där de gamla sjömännen har fått bli hans främsta kunskapsbärare. Traderade historier som går tillbaka i tiden till 1756 då Grisslehamn grundades. – Då fanns redan Gamla Grisslehamn, fortfarande en vacker plats värd ett besök, någon mil härifrån. Dess hamn blev dock för grund i och med landhöjningen. Man var tvungen att hitta en ny naturlig djuphamn, inte minst för posttrafikens skull.

Singöfåren betar vid Backbyviken.

Singöfåren betar vid Backbyviken. Rysskräcken kvarMen egentligen går historien ännu längre tillbaka. Redan 1719 när det nordiska kriget var slut härjade ryssarna på Roslagens kust. I de pågående fredsförhandlingarna mellan svenskar och ryssar brände ryssarna som påtryckning ner bland annat gårdar på Singö och i Norrtälje.I dessa trakter är fortfarande rysskräcken påtaglig bland de äldre ortsborna. Men att den är så levande än idag beror också på att efter andra världskriget kom många estländare över havet för att bosätta sig här och ute på Singö. Erik berättar om 1808-1809 när Ryssland anföll Sverige och vi förlorade Finland till dem.

Singö Kyrka från 1753.

Singö Kyrka från 1753. Fyra stora krigUnder Krimkriget på 1850-talet låg engelska krigsfartyg i Grisslehamn som kom att präglas av alla soldater som kom in för en stund av vila. Då ville man ha krogar och kärlek. Omkring oss finns kanske fortfarande några brittiska gener kvar bland infödda Grisslehamnsbor.  En bra grogrund för romaner förstår jag.  Och det nekar han inte till.– Det är fyra stora krig som passerat strax utanför denna hamn och det är inte bara de stora världskrigen jag inspirerats av i mina böcker. Min romansvit ”Kärlek och krig” inleddes 1799 för att avslutas i samband med andra världskrigets slut.

Självporträtt på Albert Engström.

Självporträtt på Albert Engström. Albert EngströmVi pratar om det Nazityskland som ockuperade nästan hela Europa. Om Sveriges del i det hela. Och om vårt sociala liv, kring det förra sekelskiftet. Men då när kulturlivet blomstrade som mest, blomstrade även judehatet i Sverige. En som knöt an till detta var konstnären och akademiledamoten Albert Engström, mannen som mesta av alla kanske har kommit att förknippas med Grisslehamn, tillsammans med författaren Vilhelm Moberg.– Två smålänningar som hittat hit. Jag har funderat lite på över vad som fått dem att tycka om denna plats. Jag tror att naturen här är lite småländsk. Lite svårodlad och med många stengärsgårdar.

Albert Engström på jakt med kajak.

Albert Engström på jakt med kajak. SekelskiftesglamourAlbert Engström drog även hit personligheter som August Strindberg, Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors vilket också bidrog till att skapa känslan av sekelskiftesglamour och fungerade som magneter för stockholmare som ville andas havsluft. När sommargästerna började dyka upp öppnades även några av Sveriges första pensionat här i Grisslehamn.– Albert Engström var inte nazist, men ritade rent förskräckliga nidbilder av judar. Fast han var inte ensam. Alla inklusive den tidiga arbetarrörelsen hängde på. Engströms kvinnosyn var därtill mycket konservativ. Kvinnor kunde inte skapa konst, ansåg han. De borde vara hemma, föda barn och ta emot männens riktiga konstverk, rösträtt borde de inte ha. Men en av våra styvaste tecknare var han. Värt att nämna var att han satt i svenska akademien, som en av de aderton.  

Erik Eriksson.

Erik Eriksson. Om Erik ErikssonFödd: 1937Uppväxt: på Lidingö och i StockholmBor: i Grisslehamn sedan 1988Bakgrund: folkskollärare, blev journalist 1968. Först för Aftonbladet, under 1972-1996 anställd på SVT som reporter och producent. Bevakade Vietnamkriget under drygt tio år för Aftonbladet samt svensk och tidvis även amerikansk tvGör nu: är sedan 1996 författare på heltidUtgivningar: bortåt fyrtio romaner, novellsamlingar, ungdomsböcker och lättlästa böckerUtomlands: översatt och utgiven i Tyskland, Danmark, Norge och HollandTitlar: bl a Råttornas Vinter (långfilm 1988), Kärlekens Tid, Längtan Kom, Oktoberhavet, Vårt hjärta dog i New York (släktkrönika), Hämnarnas höstUtmärkelser: Vår Bostads novellpristävling 1994, Bokjuryns pris 1997, Norrtälje arbetarrörelses kulturpris 2004, Norrtälje stads nyckel 2009, Aniarapriset 2009

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket