Med husbil på Lofoten – Del 5

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vi har kommit fram till den sista delen i Sannas och Torbjörns husbilsresa på Lofoten. Här åker de från Lyngvaer via Henningsvaer till Svolvaer och får bland annat se uttrar och sälar, äta en underbar fisksoppa och njuta av hamnlivet i huvudstaden.

Reportaget är producerat av CampingSverige i samarbete med Autohallen Husbilar Nu närmar vi oss slutet på vår långa resa, men än finns det lite till att upptäcka och se. Efter besöket på Alaan gård övernattar vi på Gimsöy. Det blir ett kort, men vackert besök och efter en natt ger vi oss av vidare. Målet för dagen är Lyngvaer Bobilcamping. Ett ställe vi har besökt tidigare som vi vet är trevligt, enkelt och med full service.

Uttrar och sälar blir matade inne på det stora akvariet i Storvåg.

Uttrar och sälar blir matade inne på det stora akvariet i Storvåg.Fotograf: Torbjörn Lagerwall På besök i KabelvågMedan tvätten blir ren och regnet öser ner passar vi på att åka in till Kabelvåg för att se lite annat än berg och hav. Här finns det stora akvarium som byggdes precis vid havet 1989 och visar upp allt det havsliv som finns här på Lofoten. I anslutning till akvariumet finns även ett museum och ett konstgalleri där det just nu visas en utställning med en av Norges främsta konstnärer Kaare L Johansen. Nöjda och belåtna åker vi tillbaka till vår tvätt.

Henningsvaer i sin prakt med berg, vatten och båtar.

Henningsvaer i sin prakt med berg, vatten och båtar.Fotograf: Torbjörn Lagerwall HenningsvaerFrån Lyngvaer kör man väg E10 mot Svolvaer för att komma till den lilla orten Henningsvaer. Orten ligger utspridd på fyra öar som är sammanlänkade med broar eller jordvallar. Längs med ena sidan av hamnen finns hotell, butiker, restauranger och caféer och på andra sidan hamnen finns bostäder, rorbuer och framför allt fiskeindustrin. Som turist finns det många fina ställen att upptäcka här, men en sak vi absolut inte vill missa är att gå in på Klättercafeét i hamnen och beställa in en tallrik traditionell Bacalao. Efteråt sitter vi med en kopp kaffe på bryggan och tittar på utsikten över hamnen.

Fiskarkonan spejar efter sin fiskare och hälsar alla båtar välkomna in i hamn.

Fiskarkonan spejar efter sin fiskare och hälsar alla båtar välkomna in i hamn.Fotograf: Torbjörn Lagerwall SvolvaerVår tur fortsätter nu till Lofotens huvudstad Svolvaer. Med utsikt över hamninloppet och Hurtigrutten ställer vi upp oss utanför ett hotell. Med cyklarna tar vi oss enkelt in till stan där det är full liv i hamnen. Från den inre kärnan kan man ta sig med cykel ut till öarna på andra sidan. Tack vare snillrika broleder kommer vi fram överallt och kan ta oss allra längst ut på piren. Våra dagar på Lofoten är nu slut och vi ska styra bilen ut mot Andöya och Lunnefåglarna. Har vi tur får vi kanske se en och annan späckhuggare också. Men det får vi berätta om en annan gång.

Turisterna njuter av augustisolen längs med kajkanten i Svolvaer.

Turisterna njuter av augustisolen längs med kajkanten i Svolvaer.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Den bästa fisksoppan får man på klättercaféet nere i hamnen i Henningsvaer. Här lagas den med torrfisk, olivolja, potatis, tomater och oliver.

Den bästa fisksoppan får man på klättercaféet nere i hamnen i Henningsvaer. Här lagas den med torrfisk, olivolja, potatis, tomater och oliver.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Längs med den yttre delen av hamninloppet till Svolvaer står de stora, långa träställningar till fisken uppställda. Under sommaren tomma men under vintern fulla med härlig fisk.

Längs med den yttre delen av hamninloppet till Svolvaer står de stora, långa träställningar till fisken uppställda. Under sommaren tomma men under vintern fulla med härlig fisk.Fotograf: Torbjörn Lagerwall

Klicka för större bild Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Klicka för större bild Fakta om husbilen:McLouis Mc4-74G – 2013Längd: 7,40 mVikt: 3 650 kg (uppvägd)Bilen är utrustad med Nordenpaketet, solceller och batteribank 184 Ah, backkamera och cykelställ.Denna modell har höj- och sänkbar drottningsäng vilket ger ett flexibelt lastrum, över sittgruppen en dropdown-säng som rymmer två vuxna.I köket finns gasolspis med tre lågor och 180-liters kylskåp med frys.Bilen är kompletterad med ett bra larm och ett trådlöst nätverk.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall. Läs alla fem delarna i sin helhet!Nu är alla fem delarna i denna artikelserie publicerade. Här nedan finns länkar till de olika avsnitten om du missat någon del eller vill läsa dem igen. Text: Sanna OhlanderFoto: Torbjörn LagerwallBåda är entusiastiska husbilsåkare.Här kan du läsa mer om husbilar Här kan du läsa mer om Norge Klicka här för att komma till karta över Lofoten

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket