SCR Svensk camping: Stor ökning av utländska campare i september

Text: Daniel Andersson Foto: SCR, Torbjörn Lagerwall

Svensk camping har återhämtat sig väl efter nedgången under pandemiåret 2020. Hittills har gästnätterna under 2021 ökat med 17 procent. – Vi räknar med en förbättring med cirka 2 miljoner gästnätter jämfört med förra året, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Preliminära siffror från SCB/Tillväxtverket för september visar på en stark avslutning av årets första nio månader för svenska campingplatser. Gästnätterna har under 2021 ökat med 17 procent jämfört med 2020. Logiintäkterna har under samma period ökat med 26 procent och uppgick till 2 miljarder kronor.

– Sveriges campingplatser har haft över lag bra säsong som på flera håll till och med är bättre än rekordåret 2019. Variationen är dock stor, campingplatsens läge och destinationens attraktionskraft har i många fall varit avgörande, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Rekordmånga turister från Tyskland och Nederländerna i september.

Utländska gäster ökade mest

I september var antalet gästnätter 8 procent högre än samma månad 2019 före pandemin och de internationella gästnätterna ökade mest. Nederländerna som normalt är Sveriges tredje största utlandsmarknad ökade med 121 procent i september och den tyska marknaden ökade med 35 procent i september jämfört med samma period 2019. Totalt uppgick antalet gästnätter till 693 000 i september 2021.

– Vi räknar med närmare 15 miljoner gästnätter för helåret vilket innebär en förbättring med cirka 2 miljoner gästnätter jämfört med 2020, säger Peter Jansson.

Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Laddar för vintercamping

SCR:s 300 medlemsföretag förbereder sig nu för en säsong med vintercamping, en nisch som blir allt viktigare. Det ökade husbilsanvändandet är en av anledningarna till att fler upplever den svenska vintern med campingplatsen som bas. Av de 300 campingplatser som är medlemmar i SCR Svensk Camping har cirka 150 öppet året runt.

Vintercamping ökar. Här Caravan Clubs camping i Tandådalen.

Ökning med 17 procent

Totalt uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser fram till och med september till 14,1 miljoner. Det är en ökning med 17 procent jämfört med 2020. Siffrorna från SCB är preliminära och presenterades den 4:e november. Den slutliga statistiken för 2021 släpps i april 2022.

Om SCR Svensk Camping

SCR Svensk Camping är en bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretag.

Visionen är att göra Sverige till Europas bästa campingdestination. SCR Svensk Camping driver Camping.se, Sveriges största webbplats för bokning av campingboende, samt Camping Key Europe – ett digitalt förmåns- och incheckningskort som används av mer än 200 000 gäster i Sverige.

Relaterade artiklar

Hymer sexfaldigt prisad i läsarundersökning

First Camp rekryterar 1200 personer – utan cv

Camptoo – ny delningsplattform för fritidsfordon

Sponsrad artikel

Nyckeln till PR Husbilars framgång

Moderna museet visar utställningen Svenska förvärv

Närmare 9000 fritidsfordon registrerades under 2021

© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket