Baconlindad nötfärslimpa med rökt tomatsallad

Detta är en svensk variant att den amerikanska klassikern BBQ Fatty. En fatty är en köttrulle med fyllning som man sedan röker på sin grill. En lättlagad och annorlunda rätt på grillen – perfekt att överraska gästerna med!

Ingredienser

6 personer
800 g högrevsfärs
120 g skivor bacon
200 g lagrad cheddar
Kryddblandning
1 msk paprikapulver
1 msk vitlöksgranulat
1 msk torkad persilja
1 msk chilipulver
salt och peppar
Tomatsallad
300 g cocktailtomater i olika färger
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk god vinäger, ramslök eller gräslök

Gör så här

  1. Lägg ut ett stycke plastfilm på bordet, varpå du sedan gör ett nät av bacon. Börja med 6 skivor i bredd, som du sedan varannan viker upp, och sedan vertikalt lägger nästa baconskiva. Fortsätt så tills du har en fin rektangel av bacon framför dig.
  2. Fördela ut högrevsfärsen på baconnätet, ett ca 1 cm tjockt täcke. Använd fingrarna och tryck försiktigt ihop färsen så den blir relativt jämn och sitter ihop.
  3. Gör kryddblandningen och krydda färsen i ett jämnt lager. Skär osten i stänger och lägg i en rad i mitten av den blivande rullen.
  4. ”Limpan” ska rullas ihop genom att använda plastfilmen. Tänk att du gör en rulltårta, tryck nu ihop ändkanterna också så att osten inte rinner ut för mycket. Sedan in i grillen på ca 170 grader, använd spjällen som gas eller broms. I detta fall ska båda spjällen (uppe och nere) på grillen vara halvt öppna. Grilla limpan tills den har uppnått 70 grader i kärntemperatur.
  5. Dags för tomatsallad. Låt tomaterna bakas samtidigt som limpan på grillen. Gärna i en engångsform av aluminium, eftersom röken i grillen kan missfärga era vanliga köksprytlar. Låt tomaterna gå ca 15 min, ungefär tills de skrumpnat ihop. Ta ut och låt svalna. Nu ska ni mixa eller mortla ihop en vinägrett av olja, vinäger och ramslök eller gräslök. Blanda med tomaterna, glöm inte flingsalt och svartpeppar.

Detta recept kommer från vår YouTube-serie Campingköket där du hittar fler smarta recept som passar på campingsemestern.

Campingköket presenteras i samarbete med:

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket