CampingSverige.se

29.4.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Danmark: Aabo Camping och Vattenland – perfekt för baddjur och leksugna

Mitt i det trevliga lilla samhället Tversted, väldigt nära Tversted Strand ligger Aabo Camping och Vattenland. Vid en första anblick liknar campingplatsen andra platser av samma storlek, men Aabo Camping och Vattenland visar sig vara något alldeles speciellt.

Det finns massor av aktiviteter för barnen på Aabo Camping och Vattenland

Det finns massor av aktiviteter för barnen på Aabo Camping och Vattenland


Härlig stämning på Aabo Camping och Vattenland

Det som gör just den här platsen så speciell, är stämningen, vilken man känner av direkt när man rullar in innanför bommen. I receptionen, vid incheckningen, bemöts man av sällsynt trevlig och vänlig personal, inklusive platschefen Kurt, som hälsar oss hjärtligt välkomna!

Det är inte alla campingplatser som förmår visa upp denna familjära och trevliga stil redan från första stund. Vi hittar lätt fram till den anvisade platsen och kort tid efteråt står både husvagn och förtält på plats, och vi är redo att ta på semesterkostymen. Det är ju semester som är anledningen till att vi har kommit hit – så precis som alla andra njuter vi av platsen. Här finns ett stort urval av aktiviteter för barnen, väldigt jordnära sådana. Det målas och leks och lekplatsen är också ett stort dragplåster.

Aabo Camping och Vattenland är något utöver det vanliga

Aabo Camping och Vattenland är något utöver det vanliga


Fina och rena faciliteter på Aabo

Det har investerats miljoner på danska campingplatser, och Aabo Camping och Vattenland är inget undantag i det fallet. Här finns bland annat en helt ny och väldigt modern facilitetsbyggnad med fint gemensamhetskök, familjebadrum och härliga barnbadrum, men det är inte allt.

Det finns även tvättstuga, en stor mataffär, bistro, minigolfbana, spelhall och naturligtvis det stora vattenlandet med bland annat grotta, klättervägg och stor rutschkana.

Tversted Strand ligger endast några få minuter ifrån campingplatsen och är mycket barnvänlig – speciellt sommartid

Tversted Strand ligger endast några få minuter ifrån campingplatsen och är mycket barnvänlig – speciellt sommartid


Tversted Strand

Tversted Strand ligger bara några få minuter ifrån campingplatsen, och många väljer att hoppa på cykeln och cykla dit, andra går. Några väljer bilen då den breda vita sandstranden också motiverar till att köra längre bort och leta upp en sandklitt där man kan finna lugn och ro. Även om det är Västerhavet, och man måste hålla koll, är vattnet förhållandevis barnvänligt – speciellt på sommardagar när det är i stort sett vindstilla. Många använder också Tversted Strand till aktiviteter. Det cyklas, rids på hästar och leks med drakar i allvärldens former och färger. För mig är det alltid speciellt att komma hit till Västerhavet – det är ett stycke storslagen natur som vi danskar kan vara väldigt stolta över.

Det är alltid långa köer till det populära glasshuset

Det är alltid långa köer till det populära glasshuset "Det Blå Ishus" på Tversted Strand - men de glassarna är värda att vänta på – ska gudarna veta!


Det blå Ishus

Tversted Strand är också välkänt i Danmark för Det Blå Ishus. Kanske är det Danmarks mest kända glasshus, och kanske är det för att de har Danmarks godaste glass. Varje kväll är det i alla fall långa köer här av glassugna turister som vill avsluta dagen med en kaloribomb av format, och vi är inget undantag. Vi väntar snällt i kön och jag kan bara säga att glassarna ÄR väldigt mycket värda att vänta på. Vi får en perfekt avslutning på dagen.

Det är trevligt i Skagen, och i hamnen vimlar det av läckra restauranger, där speciellt fisk är populärt

Det är trevligt i Skagen, och i hamnen vimlar det av läckra restauranger, där speciellt fisk är populärt


½ timme till Skagen

Cirka en halvtimmes körning ifrån Tversted ligger Skagen. Det är Danmark när det är som bäst, och samhället är utan tvekan ett stort dragplåster. Grenen består av enastående vacker natur, som kan besökas till fots eller med det legendariska fordonet – Sandormen. Den kör ifrån parkeringsplatsen och direkt ut till Grenen. Man kommer också förbi den historiska platsen där konstnären Holger Drachmans grav ligger i en klitt, söder om Grenen. Här sattes hans urna ned 1908, då han dog efter en längre tids sjukdom. Det kan rekommenderas att äta lunch i hamnen i Skagen, där du hittar flera bra fiskrestauranger.

Inte långt ifrån Aabo Camping och Vattenland hittar man vacker natur - naturen är gratis och man kan njuta av den i lugn och ro, eller vara aktiv – vilket man önskar

Inte långt ifrån Aabo Camping och Vattenland hittar man vacker natur - naturen är gratis och man kan njuta av den i lugn och ro, eller vara aktiv – vilket man önskar


Vacker natur utan för Aabo Camping

Det är inte långt från väst till östkust i denna delen av Danmark, och kör man upp på några av de högsta punkterna i området, till exempel vid Hellehöj som ligger nästan 90 meter över havet. Vid klart väder kan man se det mesta av Nordjylland.

Vi kör vidare till Tversted klitt plantage där man endast några få hundra meter ifrån campingplatsen hittar Tversted sjöarna, vilka blev till mellan 1948 och 1952, då man dämde upp den lilla bäcken Hvarrebaek. Detta är ett perfekt ställe att gå en liten tur och bara njuta av stillheten och den friska luften, eller kanske inmundiga din medhavda picknick.

Önskar man lite mer aktivitet kan det rekommenderas att ta en kanottur på Uggerby Å, som också bjuder på vacker dansk natur. Alla dessa sevärdheter är bra exempel på att man kan åka på utflykt i det danska sommarlandet utan att det kostar en massa pengar. Naturen är skön - och helt gratis att använda.

Ett besök i örnreservatet kan rekommenderas varmt

Ett besök i örnreservatet kan rekommenderas varmt


Örnreservat - en häftig upplevelse

Ett örnreservat är kanske inte vad man förväntar sig att hitta här, men det är just vad som finns. Det har blivit en jättestor turistattraktion och är en upplevelse ut över det vanliga. Platsen visar upp ett brett urval av örnar från hela världen och man kan också uppleva det fantastiska samspel som kan utvecklas mellan människa och djur. Man sitter på bänkar och kommer mycket nära inpå de majestätiska fåglarna som flyger över huvudena på besökarna. Det är en storslagen syn att se den duktiga personalen arbeta med rovfåglarna. Showen avslutas med en sekvens med klassisk musik och de majestätiska fåglarna kretsande över våra huvuden.

Besök på Hirtshals Museum, där man får höra berättelsen om Bjesk

Besök på Hirtshals Museum, där man får höra berättelsen om Bjesk


Hirtshals – alldeles runt hörnet

Hirtshals Museum är ett litet trevligt lokalmuseum som visar livet i området, både på havet, men också på land, men framför allt vardagen där stadens befolkning har levt med havet och vädrets makter under många generationer. Sedan är det naturligtvis också sagan om Bjesk, och den är ganska intressant, eftersom den skapades efter många års experiment av hemsjukvårdaren Signe Hansen som bodde i Hirtshals under 52 år och dog 1985.

Hirtshals Bunkermuseum, med utsikt över fyren och vattnet

Hirtshals Bunkermuseum, med utsikt över fyren och vattnet


Hirtshals Bunkermuseum

Med en flaska Bjesk under armen fortsätter jag till Hirtshals Bunkermuseum som berättar om en helt annan sida av stadens historia. Platsen fungerade som tyskarnas 10.e batteri och byggdes 1941. Man kan tillbringa låg tid här med att gå runt på upptäcktsfärd i de tre meter djupa pansargravarna, och alla bunkers. Det är fin utsikt över Hirtsals, både över fyren och över hamnen där snabbfärjan kör dagliga turer till Norge. Man kan enkelt ta tur dit också, men det är en helt annan historia.  

Fotbollsturnering mellan vuxna och barn är en av de populäraste kvällsaktiviteterna

Fotbollsturnering mellan vuxna och barn är en av de populäraste kvällsaktiviteterna


Kvällsunderhållning på Aabo Camping

Stannar man en vecka på Aabo Camping och Vattenland under högsäsong, kommer man att uppleva massvis med aktiviteter på kvällarna. De varierar kraftigt – men gemensamt för dem alla är att de passar hela familjen. För de minsta är det trollerishow i Hönsehuset, eller mysig pinnbrödsbakning utanför. Emellanåt tänds också den stora grillen medans det spelas upp till dans. Denna kväll är det besök av Line Dance och man får gärna dansa med om man vill. De större barnen och ungdomarna utfordras med tävlingar i badlandet och det spelas hög musik. De kämpar bland annat om vem som kan springa snabbast på vattnet. Det är kul att se hur kul alla har det tillsammans och hur bra alla barn och ungdomar kommer överens. Fotbollsturneringen är också populär, eftersom alla kan vara med oavsett ålder och nationalitet. Det spelas många timmar på den stora gröna planen inne på platsen.

Semestern på Aabo Camping och Vattenland var en hit för Anne-Vibeke, Mie och Mathias. En plats de säkerligen kommer att komma tillbaka till

Semestern på Aabo Camping och Vattenland var en hit för Anne-Vibeke, Mie och Mathias. En plats de säkerligen kommer att komma tillbaka till


Det härliga campinglivet

Det är något med campinglivet som jag gillar alldeles särskilt mycket. I verkligheten är det ju små självklara saker, också själva lugnet förstås. När vi bor i husvagnen är det inte så många göromål, och det ger oss mer tid till att koppla av och umgås. Och vi kan enkelt förflytta oss från plats till plats. Den här gången höll vi vår semester på Aabo Camping och Vattenland – något vi inte har ångrat. Det är helt säkert en plats vi kommer att komma tillbaka till.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt