Ett stycke Thailand mitt i Jämtland

Mitt ute i den jämtländska vildmarken i den lilla byn Utanede i Ragunda kommun, finns en exotisk byggnad. Det är en paviljong som minner om statsbesöket 1897 av kungen av Siam - Chulalongkorn Rama V.

Den märkliga byggnaden som reser sig mitt ute i den Jämtländska vildmarken uppfördes för 20 år sedan till minne av kung Chulalongkorns besök där 1897.

Den märkliga byggnaden som reser sig mitt ute i den Jämtländska vildmarken uppfördes för 20 år sedan till minne av kung Chulalongkorns besök där 1897. En sommardag 1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda och fick då höra talas om kungens besök i kommunen 1897. Året därpå grundades föreningen Chulalungkorns Minne och tillsammans med Ragunda kommun bildades en kommitté med företrädare för svenska och thailändska intressen med uppgift att uppföra en paviljong till minne av kungens Sverigebesök.

I Paviljongen finns ett litet museum med minnessaker och en staty av kung Chulalongkorn.

I Paviljongen finns ett litet museum med minnessaker och en staty av kung Chulalongkorn. Kungens hantverkareDen 20 juli 1998 var det dags för invigning med stor pompa och ståt. Bygget finansierades genom insamlingar och sponsorer i både Sverige och Thailand. Den 20-årsjubilerande paviljongen är byggd av jämtländska företag och utsmyckningen är utförd av den nuvarande thailändska kungens egna hantverkare.Det var den 19 juli 1897 som den siamesiske kungen kom med häst och vagn förbi den plats där paviljongen nu är uppförd, på väg till Utanede ångbåtsbrygga för fortsatt färd med båt till Sundsvall. Alltsedan dess har denna sträcka kallats för Chulalongkorns väg.

I museet finns en modell av båten som kungen kom till Sverige med 1897. Den var både ett örlogsfartyg och en lustjakt – 300 fot lång och bestyckad med 24 kanoner.

I museet finns en modell av båten som kungen kom till Sverige med 1897. Den var både ett örlogsfartyg och en lustjakt – 300 fot lång och bestyckad med 24 kanoner. Minne för livetLängs med vägen – som var dekorerad med smakfulla blomsterarrangemang, granris, björklöv och flaggor – stod invånarna klädda till fest, hurrade och välkomnade den orientaliska regenten. Från ekipaget kastade det siamesiska sällskapet karameller till barnen. För dåtidens landsbygdsbefolkning blev det säkert ett minne för livet att överhuvudtaget bara ha sett en man från Orienten. Och att få tag i en karamell…  

Kung Chulalongkorn med tre av prinsarna på besök i Sverige 1897.

Kung Chulalongkorn med tre av prinsarna på besök i Sverige 1897. Inbjuden av Oskar IIKungen av Siam (nuvarande Thailand) beskrevs i dåtidens press som en småväxt och smidig, men kraftfull man med ett mongoliskt ansikte med mörk citrongul hudfärg, präglat av en ovanlig ungdomlighet. Den 43-årige kungen, som på den tiden räknades till en av världens mest bildade och upplysta monarker, var ute på en nio månaders rundresa i Europa. Av vår dåvarande kung Oskar den II var han inbjuden till konst- och industriutställningen i Stockholm 1897. Hans besök blev vida omskrivet i den svenska pressen.

Kung Chulalongkorn (1853-1910) var en mycket omtyckt regent.

Kung Chulalongkorn (1853-1910) var en mycket omtyckt regent. Avskaffade slaverietKung Chulalongkorn (1853-1910) var en mycket omtyckt regent. Han hade ett starkt intresse för europeisk kultur vilket tog sig uttryck i ett omfattande reformarbete för att modernisera Siam.   Bland annat avskaffade han slaveriet 1905, införde post och telegram och utvecklade utbildningssystemet. Han reste ofta runt förklädd i sitt land för att få en inblick i folkets situation och sov bland fattiga familjer. Kung Chulalongkorns dag firas varje år den 19 juli i Ragunda kommun. Om Ragunda Ragunda är Jämtlands minsta kommun med drygt 5400 invånare. Kommunens centralort är Hammarstrand. Döda Fallet, Thailändska paviljongen, Hängbron över Indalsälven och Håsjö gamla kyrka är de mest kända sevärdheterna. I området finns möjligheter att ägna sig åt aktiviteter som t ex fiske, paddling, forsränning, skidåkning, enduro, offroadkörning, äventyrscamp och ridning.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket