Kama Fritid

CampingSverige.se

18.1.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Frankrike: Avignon, Mont Ventoux, Pont du Garde och Vaucluse i Provence

Upplev våren två gånger. Först i sydfranska Provence och sedan hemma i Sverige. På cirka två dagar kan du ta dig så långt ner i Frankrike, med husvagnen på släp, att det är vår med temperaturer på upp emot 20 grader. Utgångspunkten för vår resa är Avignon, i hjärtat av Provence.

Campingplatsen Pont d´Avignon där det finns gott om utrymme

Campingplatsen Pont d´Avignon där det finns gott om utrymme


Campingplatsen – Pont d´Avignon

Campingplatsen som är en av många i området, är uppkallad efter den sevärdhet som ligger närmast och som alla platser vid floden har utsikt över – nämligen Le Pont d´Avignon – den världsberömda bron som är känd från den franska barnsången ´Sur le Pont d´Avignon´ (på Avignon bron). Platsen ligger på Bartelasse ön mitt i Rhônefloden och är mycket grön med mycket gräs och höga träd.

Faciliteter är utmärkta och hos handlaren i den lilla butiken kan man köpa nybakat frukostbröd varje morgen, men det är utan tvekan belägenheten som gör campingen så speciell. Under sommaren är poolen öppen och alldeles utanför går en liten gratisbåt från strand till strand så att man kan ta sig raka vägen till en av stadsportarna.

Resterna av Avignon bron

Resterna av Avignon bron


Ovanliga Avignon

Påven har bott i Avignon, och det är kanske just det som gör staden lite speciell. Många av de byggnader som uppfördes under 1300 - talet står kvar än idag, om än renoverade, då de led stora skador under franska revolutionen.

Allt, undantaget resterna av Avignon bron, gömmer sig bakom den intakta fem kilometer långa stadsmuren med sina 39 torn och sju stadsportar. Det är lätt att ta sig runt till fots och alla stora sevärdheter i den gamla stadsdelen är bra skyltade. Blir man trött i benen kan man bara hoppa på det lilla turisttåget som också kör runt mellan sevärdheterna.

Våren är en vacker tid då allt blommar

Våren är en vacker tid då allt blommar


Inandas våren

Ingen tvekan om att den gamla stadsdelen har präglats av de berömda personer som bott här. Mäktiga byggnader med dekorationer och utsmyckningar som fortfarande är välbevarade kan beskådas.

På områdets högsta punkt har anlagts en vacker och harmonisk park med utsikt över Rhônefloden, ön Barthelasse, vinodlingar och i fjärran det högsta berget i Provence, Mont Ventoux. Parken har både bänkar och ett litet café för den som har tid att slå sig ned och inandas doften av årets första blommor.

Perfekt utgångspunkt

Avignon är på många sätt en bra utgångspunkt för upplevelser i Provence. Det ligger centralt och under en timmas körning i alla riktningar finns stora sevärdheter och sydfranska städer med genuin historia och mycket charm. Den populära cafémiljön, som är en mycket stor del av fransmännens kultur, hittar man lyckligtvis överallt. Mont Ventoux – det vindpinade karga berget på nästan 2 000 meters höjd är stängt fram till maj, men man kan köra till bergsbyn Mont Serein som ligger på cirka 1. 500 meters höjd och fortfarande få vacker utsikt .

Pont du Gard – ett enastående byggnadsverk

Pont du Gard – ett enastående byggnadsverk


Cirka 45 minuters bilkörning väster ut kommer man till Pont du Gard, som är ett enastående byggnadsverk då det är ett av de mest bevarade minnena ifrån romartiden. Bron och akvedukten sträcker sig 275 meter över Gardon floden. Österut hittar man bland annat bergsbyn Gordes, som ligger på en höjd med lodrät stupande klippor på tre av sina fyra sidor, och därför är väl värd ett besök. På samma tur kan man besöka världens kraftigaste källa i Fontaine-de-Vaucluse. Man kan vandra hela vägen upp till en av de stora källorna i klipporna och därifrån följa det klara gröna vattnet hela vägen ut ur dalen. Har man tur forsar 200 000 liter vatten i sekunden ut ur hålet, men största delen av året, och speciellt när det har varit en torr vinter, är källan väldigt lugn.

Avignon i hjärtat av Provence

Avignon i hjärtat av Provence


Camping Avignon

Utanför säsong kan man bo på Camping Avignon med Camping Cheque, vilket betyder hela 100,- per övernattning och per ekipage för två personer inklusive el. Läs mer om campingplatsen och Camping Cheque nedan.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt