Housecar

CampingSverige.se

28.5.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Italien: På camping i Vicenza – en liten stadskärna fylld med rikedom

På den relativt korta resan från Venedig till Gardasjön skall man inte missa att besöka Vicenza. För många av oss är detta troligtvis bara ett namn vi har hört utan att tänka över att det gömmer sig något värdefullt bakom det. Men det är just vad det gör.

Palladios Basilika de Vicenza

Palladios Basilika de Vicenza


Det visar sig vara en otroligt intressant stad. Den lilla stadskärnan bjuder på ett hav av vackra fasader, de flesta byggda av en arkitekt vid namn Palladio på 1600-talet.

Staden genomgick då ett väldigt uppsving, inte minst på grund av alla de adliga som bodde där. Alla ville de visa upp sig och stoltsera med sin rikedom och på det sättet byggde arkitekten det ena vackra huset efter det andra.

Sjutton av de mest storslagna byggnaderna förstördes dock under andra världskriget och kanske är det därför som de kvarvarande husen verkar extra präktiga.

Palladio har naturligtvis fått sin egen staty i staden och den står bredvid den stora basilikan, som i detta tillfälle inte är någon kyrka utan ett domarhus.

Ordet basilika kommer från det romersk-latinska språket, där det betyder domarhus. Fasaden är enastående vacker, men dess inre är inte ens värt att nämna.

Allt är svart och mycket förfallet, även om några butiker gör sitt bästa för att liva upp. Dessvärre förgäves. Men trots detta upplevs Vicenza som en präktig stad, speciellt det vackra torget.

Vicenzas gamla stadskärna, liksom Palladios byggnader kom 1994 med på UNESCO´s Världsarvslista.

Vacker gata med gamla villor och arkader

Vacker gata med gamla villor och arkader


Lite historia

Vicenza grundlades av romarna på 200- talet och var under venetianskt herradöme från 15 – 1800- talet och blev 1866 en del av Italien. Palladios byggnader restes efter att arkitekten hade studerat romersk arkitektur.

Hans stora intresse för detta gav senare Vicenza dess unika utseende och gav också hela hans byggnadsstil sitt namn, och stilen spred sig till många andra europeiska städer, ja faktiskt ända till Nordamerika.

Vicenza blev redan under medelåldern en industristad och är det fortfarande, även om den efter norditalienska förhållanden med sina 115,000 invånare är en förhållandevis liten stad.

Nyckeln till stadens välstånd under medeltiden sägs ha berott på industrin där det gjordes förarbeten av guld, och detta är fortfarande det största centret i Europa.

Det kan ses på stadens butiker och övriga verksamheter som räknas till hela 1200 stycken, endast inom denna bransch.

Den stora mästaren Palladio

Den stora mästaren Palladio


Camping Vicenza

Camping Vicenza ligger lite utanför staden i närheten av en stor motorvägskorsning, men med lugna omgivningar.

Campingplatsen drivs i samband med ett litet familjeägt hotell och själva platsen ser ut att tidigare ha varit en trädgård.

Hela hotellets utrustning som wellness, Internet, sanitära och övriga installationer står till gratis förfogande för camparna. Dock betalar man för måltider.

Gamla tider förnekar sig inte

Gamla tider förnekar sig inte


Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt