CampingSverige.se

25.4.13

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: CampingSverige
Dela
 

Italien: Toscanas semesterpärlor – Florens, Pisa, Siena, Lucca, San Gimignano (2/2)

I denna andra del av turen till Toscana besöker vi bland annat den gamla medeltida staden Lucca . Vi åker också till Florens, samt besöker en italiensk vingård.

San Michele in Foro kyrkan i Lucca har en ovanlig fasad som reser sig högt över själva kyrkan.

San Michele in Foro kyrkan i Lucca har en ovanlig fasad som reser sig högt över själva kyrkan.


Utflykt till den gamla stadsdelen i Lucca

I Lucca kan du göra en rundtur till fots på den fyra km långa, 12m höga och 30 meter breda stadsmuren som står helt intakt sedan 1500 – och 1600 – talet.

Gatorna slingrar sig runt i staden och det vittnar om tidig stadsplanering på hög nivå.

Det är i stort sett bilfritt, så man kan bara strosa runt längs de smala gatorna där caféer och moderna klädbutiker ligger sida vid sida.

Stadens alla kyrkor är också speciella – särskilt San Michele in Foro som har en mycket ovanlig fasad på tre våningar, med snodda pelare och utsnidade statyer.

Fasaden är helt överdimensionerad i förhållande till själva kyrkan.

Precis som andra vackra städer i Toscana finns det också många olika öppna platser i Lucca. Njut av en kopp kaffe på den ovala och mycket vackra platsen Piazza del Mercato.

Utsikten ut över Florens från Piazzale Michelangelo. Här i riktning mot den världsberömda bron Ponte Vecchio.

Utsikten ut över Florens från Piazzale Michelangelo. Här i riktning mot den världsberömda bron Ponte Vecchio.


Florens på en dag – bara en apptitretare

Rennässansstaden Florens bör precis som andra städer ses till fots – i alla fall om man vill uppleva mesta möjliga.

En dag i Florens kan man se katedralen Basilica di Santa Maria del Fiore och dopkapellet. Michelangelos staty David som står framför Italiens största konstgalleri Uffizi, Arno floden och den världsberömda bron Ponte Vecchio.

Är man lätt på benen och har lust för en snabb promenad, kan det rekommenderas att gå upp till Piazzale Michelangelo, som är stadens vackraste utsiktspunkt. Här uppe bjuds man inte bara på en imponerande utsikt ut över staden utan man hittar också fler kopior av olika statyer som mästaren Michelangelo står bakom.

Det finns många sätt att se Florens på, och det härliga är att om man tar det lite lugnt när det gäller det kulturella så finns det så mycket annat man kan göra. Till exempel får man inte missa att sitta ner på något café med en kopp gott italienskt kaffe och bara njuta av atmosfären.

Florens blir man aldrig någonsin färdig med – det är stadens historia och kulturella pärlor helt enkelt för omfattande för.

Stämningen är hög när vi får möjlighet att smaka både på vinet och den lokala maten på vingården Fattoria il Poggio.

Stämningen är hög när vi får möjlighet att smaka både på vinet och den lokala maten på vingården Fattoria il Poggio.


Besök på vingården Fattoria il Poggio

Fattoria il Poggio är en spännande vingård vars historia går ända tillbaka till 845. Vi får en spännande rundvandring, som både går ut på vinodlingarna och in i produktionen, vilken i stort sett står still den här tiden på året.

Det bästa är dock utan tvekan när vi sätter oss till bords och får lov att smaka på både vinet, den hemgjorda olivoljan, brödet, skinkor etc. Det smakar helt enkelt gudomligt.

Man kan knappt besöka Toscana utan att smaka på det goda köket, där kvalitén hos råvarorna är otroligt hög.

Katedralen Basilica di Santa Maria del Fiore, i Florens, är en vacker syn.

Katedralen Basilica di Santa Maria del Fiore, i Florens, är en vacker syn.


Camping i Toscana

Det finns flera campingplatser i Toscana, och möjligheten för att hitta en plats som passar just dina behov är stora.

En av de mycket svenskvänliga campingplatserna är Camping Toscana Village i Montopoli, mellan Pisa och Florens.

Många kommer hit med flyg, men huvuddelen kommer med egen bil och stannar en vecka eller två.

Det är inte någon stor och oöverskådlig plats även om det finns plats för 83 enheter och 14 snygga mobile homes.  Platsen förmår att erbjuda en lång rad aktiviteter, naturligtvis kulminerande under högsäsongen.

Hemifrån kan man via platsens hemsida: www.toscanavillage.com - som är på danska – skräddarsy sitt uppehälle, och det kan till exempelvis bestå av vinprovning, matlagningskurs, utflykter med eller utan guide och wellness behandlingar i Casciana. Och priserna får man veta hemifrån.

På platsen finns det också en härlig stor pool, bar/restaurang samt under högsäsong aktiviteter för barnen. Likaså erbjuds kvällar med olika teman och levande musik.

Vill man inte köra turen till Toscana utan flyga så kan man göra det och sedan hyra ett mobile home här på platsen. Service finns så man numera kan bli upphämtad på flygplatsen – antingen i Pisa eller Florens.

Staden Montopoli ligger vackert belägen mitt i Arnodalen mellan Florens och Pisa, och området är lämpligt för vandrarturer, mountainbike och inte minst besök i de närliggande kulturstäderna, ex Siena, Pisa, Lucca och Florens. Alla kan nås med offentliga transportmedel.

En sak är helt säker – att italienarna värdesätter en god måltid.

En sak är helt säker – att italienarna värdesätter en god måltid.


Det italienska köket är enastående

Toscana gör dig aldrig besviken och man kan resa hit om och om igen – varje gång upplever man något nytt.

Varje gång imponeras man över de kulturella rikedomar som gömmer sig i de mjuka backarna kryddade med cypresser och vinrankor.

Och när man sätter sig till bords upptäcker man att italienarnas kärlek till mat nästan går ut över allt annat, vilket är mycket inspirerande.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt