CampingSverige.se

6.8.19

Av: Beata Hansson Fotograf: Christer Lundin
Dela
 

Mer än bara nostalgi i Nostalgibyn

I Hosta, några mil norr om Örebro, ligger ett fik som skjutsar iväg gästen på en minnesresa runt ett halvsekel tillbaka i tiden. Varför inte stanna till och ta en korv med bröd från en Sibyllakiosk i original från 1955? Eller fascineras av något annat av de niotusenfemhundra retroprylarna paret Bosse och Barbro Norman samlat på sig under åren i Nostalgibyn.

Nostalgibyn ligger i Hosta, några mil norr om Örebro.

Nostalgibyn ligger i Hosta, några mil norr om Örebro.
Fotograf: Christer Lundin


Bosse Norman som tillsammans med hustrun Barbro har drivit Nostalgibyn sedan 2002 vill dock slå ett slag för det goda kaffet och de fantastiska räksmörgåsarna.

– Vi är faktiskt ett av landets mest besökta sommarkaféer. Förra året gjorde vi ungefär 30 000 räkmackor. De är vida kända, till och med norrmännen älskar dem.

Men det är nog inte bara därför de har mellan 30 000-40 000 besök per år. Det beror säkerligen också på känslan besökaren får av att stiga in i en annan tid. Att få vandra runt med sina barndomsminnen på upptäcktsfärd runt tingestar som man trodde man glömt. För andra är det ett himmelrike att hamna i en svunnen rockabillyarena som man kanske var för ung för att uppleva under den tid det begav sig.

– Allting startade nog med ett avslut. Jag och Barbro hade varit hundmänniskor i över fyrtio år. Riktiga hundnördar som åkte land och rike runt som utställare och tävlingsdomare på hundutställningar. Men till slut tröttnade vi på det kuskande livet.

Klicka för större bild
Fotograf: Christer Lundin


Började med en Opel

Här anas ett par som gör sina saker till hundra procent. Nu sökte de ett nytt intresse att samlas kring. Det fann de något otippat på en cruising i Köping. Veteranbilar, kunde det vara något? Snart hade familjen köpt en Opel Olympia Rekord Caravan från -58.

– Och 50-tals bilen behövde ju 50-talsrekvisita. Vi hittade Nynäsmacken i Värmland, övergiven och förfallen. Vi fick köpa den. Och då behövde ju macken fyllas med tidstypiska saker. Sedan byggde vi kaféet som en kul grej att vara i när vänner hälsade på. Men redan första helgen vi öppnade hade vi 300 besökare. Det kändes som en invasion och vi var så förvånade men mest glada. Och när vi 2012 fick Bergslagens turismpris kändes det som ett kvitto på att vi lyckats.  

Klicka för större bild
Fotograf: Christer Lundin


Inristning

Den genuina amerikanska känslan från 30- till 50-talet återfinns på många ställen. Temat på baren är till exempel Bonnie och Clyde. Framför baren står en stor röd antik bensinpump.

– Det är en visipump från Ljungmans. En trottoarmodell som tillverkades 1927 och är 3,6 meter hög. Det är det enda bevarade exemplaret i världen, berättar han stolt.

Men han vill också gärna tala om varuautomaten hittransporterad från Kumlaanstalten. Där har Sveriges genom tiderna farligaste fånge, Lars inge Svartenbrandt ristat in sina initialer.

Barbro och  Bosse Norman.

Barbro och Bosse Norman.


Välbesökt kafé

När vi talas vid är det fortfarande vinterstängt. Öppettiderna handlar mycket om vädret, säger Bosse.
Men en sak är säker. På sommaren är det öppet varje dag utom måndag och då kommer veteranbilar, motorcyklar, rockabillyfans och helt vanligt folk kommer att besöka dem och nyfiket fråga vilka nya saker som tillkommit under vintern som gått.  

– Publiken varierar dag för dag.  Och det är det vi tycker är så roligt att man aldrig riktigt vet vem som kommer.

Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt