Sverige: Astrid Lindgrens Värld – en värld av upplevelser för hela familjen (2/2)

Att gå runt i Astrid Lindgrens Värld är lite som att gå runt i skogen. Skillnaden är att man här kan låna allt från skrindor till picknick korgar och filtar, och på det sättet låta spontaniteten göra dagen. Det finns så mycket plats och de olika världarna ligger inte direkt sida vid sida, utan när man går genom skogen introduceras man lugnt och varsamt till den värld man är på väg in i.

Läs mer om camping i Sydsverige här

Man rör sig genom skogen till de olika världarna.

Man rör sig genom skogen till de olika världarna.

Det är speciellt tydligt när man närmar sig Ronja Rövardotters hem Mattisborgen.Skogen är fylld av dimma och små ögon kikar upp ur marken här och där. Det måste vara de underjordiska, de som är en stor del av berättelsen om Ronja Rövardotter och hennes far Mattis.De lever i en karg värld, så frågan är vad Mattis tycker är det bästa i hela världen.– Det är självklart Ronja, säger den starka och lite känslosamma Mattis.

Det är imponerande när det blir liv i Mattisborgen.

Det är imponerande när det blir liv i Mattisborgen. Ronja Rövardotter och den imponerande Mattisborgen Den imponerande tre våningar höga teaterscenen, som invigdes 2011, är av helt annan karaktär än färgglada Villa Villekulla och rofyllda Katthult scenerna.Den 300 m2 stora Mattisborgen är späckade med olika effekter för att göra historien om Ronja så levande som möjligt.Något av det är rätt högljutt så Mattisborgen passar bäst för lite större barn.Berättelsen om Ronja är härlig och man kan inte undgå att ryckas med när man får allt serverat från första parkett.

Bråkmakargatan är platsen där man hittar posthuset och de olika souvenirbutikerna. Gatan från filmen om Lotta från Bråkmakargatan.

Bråkmakargatan är platsen där man hittar posthuset och de olika souvenirbutikerna. Gatan från filmen om Lotta från Bråkmakargatan. Bråkmakargatan från Lotta filmen Det första man ser när man kommer in i Astrid Lindgrens Värld är Bråkmakargatan, som är från filmerna om Lotta på Bråkmakargatan, som spelades in under 1990- talet.Filmerna handlar om livet på 50- talet och framför allt också om barns lek.Bråkmakargatan har renoverats ett par gånger och i dag hittar man både picknickområde, posthus och butiker här, och ser man sig om kan man stöta på Kling och Klang som alltid är på utkik efter Pippi Långstrump.Det är också på Bråkmakargatan som man hittar alla souvenirbutikerna. Här har det åter igen satsats på solida och ordentliga leksaker som understryker det kreativa i leken.

Det finns ingen junk food i Astrid Lingrens Värld. I stället serveras massvis av god och rejäl svensk husmanskost.

Det finns ingen junk food i Astrid Lingrens Värld. I stället serveras massvis av god och rejäl svensk husmanskost. För att orka leka måste man äta gott Astrid Lindgren har alltid sagt, att för att man skall orka leka måste man komma ihåg att äta. Här visar parken ännu en gång sin sida som en annorlunda park, för pommes frites får man leta länge efter.Menyerna består istället av potatismos, köttbullar och annan supergod husmanskost. Maten är av hög kvalitet och produceras av lokala råvaror.Ett bra ställe att välja för desserten är pannkakshuset, där Pippis populära pannkakor görs av Sveriges enda pannkaksmaskin. Receptet är naturligtvis Pippis eget.

Man hittar fler picknickområden i parken.

Man hittar fler picknickområden i parken. Picknick områden överallt I skogen finns flera picknickområden och ofta stannar skådespelarna till och underhåller medan man äter.Rasmus på luffen – ännu en av Astrid Lindgrens härliga figurer går runt med sina musikanter och ger gärna lite underhållning till maten.Berättelsen om Rasmus på Luffen handlar om den föräldralösa pojken Rasmus som rymmer från barnhemmet för att hitta en ny mamma och pappa – ännu en gång berör Astrid Lindgren ett ämne som kan vara svårt för barn.

Det riktiga Katthult ligger i Gibberyd och är helt klart värt ett besök.

Det riktiga Katthult ligger i Gibberyd och är helt klart värt ett besök. Gibberyd – här spelades filmerna om Emil in Det skulle inte ens gå tio år, från utgivningen av den första Emil boken, tills filmatiseringen 1971 och därefter TV- serien på 13 avsnitt som filmades 1975 och 1976.Produktionsteamet var då på utkik efter en gård som låg så nära Astrid Lindgrens beskrivning i böckerna som möjligt.De hittade det perfekta stället i orten Gibberyd, väster om Vimmerby och norr om Mariannelund.Gården låg i det vackra och oberörda småländska landskapet och hade just de byggnader som de var ute efter. En huvudgård, ett stall och framför allt ett litet hus som kunde användas som snickarbod. Denna byggnad brann dock ned 2007, men har sedan återuppbyggts.Man kan helt klart tillbringa ett par timmar i området och njuta av den vackra naturen.

Rasmus på luffen är berättelsen om en föräldralös pojke som ger sig ut för att hitta nya föräldrar.

Rasmus på luffen är berättelsen om en föräldralös pojke som ger sig ut för att hitta nya föräldrar. Astrid Lindgrens Värld – en fantastisk familjeupplevelse Astrid Lindgrens Värld besöks årligen av nästan ½ miljon besökare och det säger inte lite om hur populär parken är. Man kan inte undgå att imponeras över både historien och de duktiga skådespelarna.Både barn- och vuxenskådespelare gör ett fantastiskt jobb, men det är också skönt att vara i en temapark utan något tivoli, spunnet socker och stanken av frityr.Astrid Lindgrens Värld är på många sätt en stor lekplats med goda sunda värden som lockar till kreativitet och påminner om den fina lärorika historien om livet. Läs först delen av Astrid Lindgrens Värld här

Informationsnivån i Astrid Lindgrens Värld är hög, och det kan rekommenderas att ladda ner parkens app till din smartphone.

Informationsnivån i Astrid Lindgrens Värld är hög, och det kan rekommenderas att ladda ner parkens app till din smartphone. Praktisk information Resan dit:Från Göteborg, Helsingborg eller Malmö bör man räkna med mellan tre och fyra timmars bilresa. Vägarna är fina och det är lätt att hitta.En stor del av resan går genom stora skogar, där man passerar mindre städer. Det kan därför vara en god idé att packa bilen med matsäck och dryck.Under sommaren kan man också åka tåg direkt till parken.Här kan du bo:De flesta bor på campingplatsen som ligger granne med parken, antingen i egen husvagn eller i eget tält, eller genom att hyra en av de stugor som finns. Fördelen med detta är att man kan komma och gå i parken som man vill.Under högsäsong kan det rekommenderas att beställa plats och boka stugor i tid.Kom ihåg att hämta Astrid Lindgrens Världs App till din smartphone – den har mycket användbar information, så som karta och översikt över uppträdanden . Läs mer om camping i Sydsverige här Se mer på Astrid Lindgrens Världs hemsida

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket