Campingäventyr i Småland – ingen som Astrid

När man hör namnet Astrid Lindgren väller alla goda minnen från barndomen fram. På vår resa till Vimmerby i Småland och Astrid Lindgrens Värld med alla hennes härliga figurer, fick vi det stora nöjet att släppa leklusten tillsammans med barnen. Vi lekte och hade riktigt kul flera dagar i sträck.

Klicka för större bild Campingplatsen ligger granne med Astrid Lindgrens Värld, där alla Astrids figurer som Pippi Långstrump, Emil från Lönneberga, Karlsson på Taket, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta m.fl. finns. Att bo så nära har sina fördelar. Vi kan gå ut och in i parken precis som vi vill, och under flera dagar, för en dag är inte tillräckligt. Det är en annorlunda och helt unik upplevelse att möta de härliga personligheterna som lockar fram barnasinnet i en. Det spelas bl.a. teater med scener från de mest kända episoderna, så som Pippis födelsedag och Emil i Lönneberga, när soppskålen fastnar på hans huvud. När det inte är uppträdande är alla välkomna in bakom kulisserna där man får låtas uppträda tillsammans med skådespelarna. Det är under dessa omständigheter som skådespelarna, de vuxna och barnen får visa fram sin inneboende talang, för det improviseras hela tiden. Två dagar med Pippi inte nog. Vi vill bara ha mer av allt det roliga.

Klicka för större bild Astrid Lindgren rör vid något helt unikt, något som både barn och vuxna älskar. Kärleken till barn är oöverträffbar och genom hela sitt liv kämpade hon för att barn skall älskas och ha frihet till lek. Det var något hon hade själv och mycket av det blev inspiration till många av hennes fantastiska figurer. Som barn lekte hon själv så mycket att hon ofta uttalade ”vi lekte och lekte – det förvånar mig att vi inte lekte ihjäl oss”. Astrid Lindgren dog 2002 och blev 94 år.Det bästa tipset till barnfamiljer är att avsätta minst två dagar till besöket. Just för att det skall finnas tid att hälsa på och leka med figurerna mellan föreställningarna. Campingplatsen och stugbyn ligger perfekt för barnfamiljer, särskilt när man har små barn som skall sova middag. Vi växlade mellan att och äta medhavd matsäck i paren, äta i husvagnen eller äta på någon av alla de matställen som finns.

Klicka för större bild Astrid Lindgrens Värld är för barn och lekfulla vuxna och det är sällan man hittar något som är så genomgående äkta. Här kan man inte köpa hamburgare, pizza eller plastfigurer med texten ”made in China”. Det finns heller inga spelmaskiner eller rutschkanor. Köper man en av Emils alla träfigurer eller Pippis karameller är det handgjorda varor. Samtidigt som man fascineras av sagorna, skrattar man men tänker också över den moral som ligger bakom alltihop. Astrid Lindgrens Värld är en otraditionell lekplats och hälsningen till hjärtat från en otroligt klok kvinna.

Klicka för större bild FaktaboksAstrid Lindgrens Värld ligger ca. 4 timers kjøring fra Helsingborg og Gøteborg.Besøk også:Vimmerby er en hyggelig by. I området kan man flere steder besøke de stedene, som Astrid Lindgren lot seg inspirere av.F.eks. Emils Katthult og Mar-Annelund, Kirsebærdalen fra Brødrene Løvehjerte og Bullerbyn.Besøk også Lila Landet, som er hele Sverige i miniatyr og Astrid Lindgrens barndomshjem.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket