Charmig småstad med rikt kulturarv

I Vadstena kan man nästan höra de historiska vingslagen när man går genom de pittoreska gatorna. Orten har en speciell atmosfär, mycket beroende på den historia som finns här med kloster- och slottsliv. Än idag kommer folk från hela världen hit för att finna samma stillhet som pilgrimer genom tiderna har vallfärdat hit för att få uppleva.

Slottet är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Passa också på att seett av slottets kanontorn som du når från slottets utställning.

Slottet är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Passa också på att seett av slottets kanontorn som du når från slottets utställning.Fotograf: Torbjörn Lagerwall Ett besök på slottet är nästan ett måste när man befinner sig i Vadstena. År 1545 började slottet byggas på initiativ av kung Gustav Vasa och stod klart år 1621. Från början byggt som en försvarsborg, men idag ett av Sveriges bäst bevarade och vackraste renässansslott. Slottet är öppet dagligen under sommaren och det är väl värt att gå en guidad slottstur och lära sig om slottet och dess historia. För den som är intresserad finns även en försvarsvisning där rundturen går genom kanontornen, skyttegångarna och vallarna. När du ändå befinner dig i närheten av slottet, passa då på att titta in på Wadstena Fogelsta järnvägsmuseum. Här finns Sveriges äldsta smalspåriga järnväg och under sommaren kan man åka med på en tur med veterantåget och rälsbussen.

På gågatan kan man njuta av blomsterprakt medan man flanerar.

På gågatan kan man njuta av blomsterprakt medan man flanerar. Bjälboättens palatsVadstena är en stad med en lång anrik historia. Redan i mitten av 1200-talet omnämndes Vadstena som stad av Birger Jarls bror Erik Magnusson. Vid den tiden byggdes en kungsgård vid Vätterns strand som genom tiderna haft olika namn, men som idag nämns som Bjälboättens palats. Byggnaden fungerade först som kungligt lustslott, men blev sedan grunden till Vadstena kloster. Efter klostertiden användes byggnaden som invalidhotell för hemvändande soldater från Trettioåriga kriget och därefter blev det en del av Vadstena hospital. Genom århundradena har byggnaden förändrats och historien glömts bort. Men när byggnaden skulle renoveras i mitten av 1950-talet upptäckte man att det var en medeltida byggnad. Idag är byggnaden åter uppförd som Bjälboättens palats och ingår i Vadstena klosters ägor. 2003 invigdes 2003 av kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia i närvaro av Birgittasystrar från hela världen.

Ställplatsen ligger precis intill det vackra slottet.

Ställplatsen ligger precis intill det vackra slottet. Viktigt pilgrimsmålKlosterkyrkan, som byggdes på initiativ av heliga Birgitta, invigdes 1430. Den blev tidigt ett av Europas viktigaste pilgrimsmål och fortfarande idag kommer pilgrimer och turister hit för att ta del av kyrkan och dess storslagenhet. Precis bredvid kyrkan finns fortfarande munkarnas gamla frukt- och örtagård. Kommer man hit i mars blommar klosterliljorna och under sommarhalvåret kan man njuta av doften och prakten från alla örter.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket