Norge: Campingresa till Nordkap – del 2 av 3 – Mo i Rana – Alta

Detta är den andra av tre artiklar som beskriver en campingresa från den svensk/norska gränsen vid Svinesund till Nordkap. Tillsammans med del 1 – Svinesund till Mo i Rana och del 3 - Alta till Nordkap, som tar oss hela vägen till Nordkap, handlar detta förmodligen om Europas vackraste körsträcka. För många är detta en drömresa med husvagn, för med Cabby husvagn på släp har vi optimal frihet. Läs Anne-Vibekes Reseblogg här

Polarcirkelcentret

Polarcirkelcentret Över Saltfjället och Polarcirkeln På vår resa vidare norrut kommer vi efter cirka 80 km norr om Mo i Rana till Saltfjället, som är ett av målen på vår resa. Och mitt i detta gyllene och öde landskap korsar vi Polarcirkeln vilket naturligtvis kräver ett litet stopp.Polarcirkeln förflyttar sig från år till år, men det gör inte Polarcirkelcentret och därför kan man ju kalla det lite av en turistfälla. Det är en enormt stor souvenirbutik med café och biograf. Det är faktiskt utanför centret som det är mest att se och uppleva. Minnesmärkena över de ryssar och jugoslaver som miste livet under 2 världskriget finns här.

Handtillverkade stensättningar på fjället vid Polarcirkeln

Handtillverkade stensättningar på fjället vid Polarcirkeln Ger man sig ut på fjället så finns det också flera ställen med stensättningar, skapade av människor, och som hela tiden ändrar form. Det är på sin plats att sätta din egen prägel på dem genom att lägga dit en sten.

Storslagen natur

Storslagen natur Fantastisk resa genom storslagen natur En stor del av denna resa handlar om att köra från en plats till an annan. Med vårt lilla hus på hjul har vi med oss allt och kan stanna vart vi vill. Det är resan genom Norge mer upplagd för än något annat ställe i Europa. Och det är oändligt mycket att se i den storslagna norska naturen. Här är det naturen som bestämmer och både älgar och renar är en naturlig del av den. Det är stora chanser att se djuren och på flera platser kan man parkera och betrakta dem på närmare håll. Vi känner tydligt att vi nu befinner oss långt norrut, men det är fortfarande långt kvar till Nordkap.

Mie och Mathias är helvilda och älskar den höga hastigheten

Mie och Mathias är helvilda och älskar den höga hastigheten Världens starkaste tidvattenström: Saltstraumen Nästa stopp på resan är samhället Fauske, där vi checkar in på Lundhøgda Camping som ligger otroligt vackert med imponerande utsikt över fjorden, och vi skall inte använda annat än ström. Fauske användes som vår utgångspunkt för fler upplevelser under resan. Under en timmes körning härifrån ligger Saltstraumen – verdens stærkeste tidevandsstrøm. Vi har besökt platsen ett par gånger tidigare, men alltid beskådat de enorma vattenkrafterna ifrån land. Den här gången skall vi ut i en ribb båt och under Saltstraumen bron. Det visar sig bli en fullständigt galen upplevelse och både Mie och Mathias är helvilda. Det är enorma naturkrafter som står på spel, och det är en speciell upplevelse att vara så nära.

Saltstraumen där 400 miljoner m3 pressas igenom kanalen på bara 150 m

Saltstraumen där 400 miljoner m3 pressas igenom kanalen på bara 150 m Saltstraumen i tal Saltstraumen är otrolig. Så mycket som 400 miljoner m3 vatten pressas igenom den lilla kanalen (bara 150 meter). Detta sker fyra gånger om dygnet, och räknas mängden vatten om till motsvarande en människokropp på 70 L, pressas hela Norges befolkning igenom på 19,6 sek. Det är våldsamt och mäktigt på samma gång. Altså ännu ett möte med Norges imponerande natur. Här vid Saltstraumen har det levt människor i mer än 10 000 år och idag har vi varit på besök, och imorgon kommer det ytterligare besökare – det är av goda skäl som denna plats omges av en nästan magisk energi. Vi är på väg på vår långa resa och för varje dag som går blir vi mer och mer imponerade över Norges mångfaldighet.

Camping är en bra resmöjlighet för turen norrut

Camping är en bra resmöjlighet för turen norrut Många sätt att ta sig till Nordkap – men camping i Norge slår allt Det finns många sätt att ta sig till Nordkap på, men frågar du mig är camping det bästa sättet. Inte på grund av campingplatserna, för de är inte särskilt speciella, utan just för att man reser med huset på ryggen. Det är så perfekt. Vi kan stanna till precis när vi vill, och det är det många ställen som bjuder in till. Resan upp genom Norge slår allt eftersom det hela tiden finns något att se och uppleva. Men en sak som man behöver ha gott om är tid, nämligen en massa tid.  

Försäljningsbodar längs vägen i sameland

Försäljningsbodar längs vägen i sameland Välkommen till sameland Vi har kommit till sameland och här står många av samerna i sina bodar längs landsvägen. Även om det är turistiskt, och man måste vara vaksam vid inköp eftersom några av sakerna kan vara tillverkade i Kina, så är det i alla fall en del av resan att besöka dessa försäljningsbodar. Är man ute efter samiskt hanverk skall man vara uppmärksam på vad det är som verkligen säljs eller alternativt vänta tills man kommer till samiska orter som Alta, Karasjok och Kautokeino.

Utsikt över platsen från NAF Alta Strand Camping och Apartment

Utsikt över platsen från NAF Alta Strand Camping och Apartment Samiska Alta Nästa stopp på resan är Alta, där vi checkar in på NAF Alta Strand Camping og Apartment, som är en trestjärnig campingplats ca. fem km från Alta centrum. Pladsen är mycket grön och man bor på en stor gräsplan mitt på platsen. Man bestämmer själv var man vill stå och det är inte långt till faciliteterna som både är rena och uppvärmda. I receptionen finns broschyrer och en liten butik. Det tar som vanligt inte många minuter innan vi är på plats.

Stenbilder som hittats i Alta – de kan ses på frilandsmuseet Hjemmeluft

Stenbilder som hittats i Alta – de kan ses på frilandsmuseet Hjemmeluft 6 500 år gamla hällristningar Alta är ett otroligt spännande område där man kan tillbringa lång tid. Orten ligger vid Alta älvens mynning i Altafjorden. Här har det bott människor i mer än 6 500 år och 1972 gjorde man ett värdefullt fynd av hällristningar. Det hittades över 5000 stenbilder och många av dessa kan nu upplevas på frilandsmuseet www.alta.museum.no >Hjemmeluft fyra kilometer utanför Alta. Platsen togs upp på UNESCOS världsarvslista 1985.

Midnattssol på Nordkap

Midnattssol på Nordkap Finnmarken – midnattssolens land Många drömmer om midnattssolen på Nordkap, men faktum är att endast ett fåtal besökare är så lyckligt lottade att de får uppleva den, så vida man inte stannar en hel vecka. Det är ofta molnigt, blåsigt och kallt här, så passa på att njuta av midnattssolen om du har turen att få se den. Dagarna är längre när man har korsat Polarcirkeln och nätterna blir ljusare och ljusare. Varför inte öppna en flaska vin eller champagne, ta din älskade i handen och passa på att njuta av det lilla här i livet.

Alta Canyon

Alta Canyon www.altatours.no >Alta Canyon – Nordeuropas största Vi stannar i Alta ett par dagar för att utforska www.altatours.no >Alta Canyon. Detta är ännu ett praktexemplar av ett stycke norsk natur. www.altatours.no >Alta Canyon är skapad av Alta älven som under nio miljoner år skapat den 500 – 600 meter djupa klyftan. Ta bilen och åk vägen på norra sidan om www.altatours.no >Alta Canyon. När man kommit nästan hela vägen ut till elkraftverket kan man parkera bilen och promenera i området. Vi vandrar runt där det finns flera snitslade rutter. Man behöver inte gå så långt för att få utsikten, eller komma ner till floden.Med ännu en storslagen naturupplevelse i bagaget har det blivit dags att haka på husvagnen på kroken och köra sista biten till Nordkap. Det är bara 250 km kvar! Läs del 3 – Alta till Nordkap här

Möte med Norges imponerande natur

Möte med Norges imponerande natur Reiselogg Etapp 5:Mo i Rana – Fauske: 180 km = tre timmarCampingplats: Lundhøgda Camping og Cafe A/SEtapp 6: Fauske –Narvik: 250 km + båttur = sju timmar Campingplads: NAF Narvik CampingEtapp 7: Narvik – Alta: 520 km = nio timmarCampingplats: NAF Alta Strand Camping og ApartmentTips:Du bör räkna med en genomsnittsfart på cirka 60 km/h på grund av trafik och vägar. Timmarna är inklusive pauser, men inte upplevelser, under vägen. Det finns många ställen att stå på med bil och husvagn, om man inte kommit fram till en campingplats.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket