Bellmans Ulla Winblad - en kändis i 1700-talets Stockholm

Text: Beata Hansson Foto: Stadsmuseet

I sommarens utställning på Stadsmuseet i Stockholm möter besökaren Maria Christina Kjellström eller ”Ulla Winblad” som hon också kallades.

Kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt var en av Stockholms alla glädjeflickor på 1700-talet. Hennes stormiga liv är en sannsaga om stolthet och skam, fest och vardag, vrede och vanära. Men det är också en berättelse att inte få vara sig själv, när omgivningen säger sig veta bättre vem man egentligen är.

Kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt var en av Stockholms alla glädjeflickor på 1700-talet.

Kvinnan bakom Carl Michael Bellmans diktade gestalt var en av Stockholms alla glädjeflickor på 1700-talet.

Utställarna har nu valt att ge Maria Christina eller Maja Stina som hon kallades, en egen röst. För första gången är det hennes egen historia som berättas offentligt. Rebecka Lennartsson som är utställningsansvarig för ”Mitt liv som Ulla Winblad” berättar om sin forskning om prostitution där hon fastnade vid levnadsödet som formade Ulla Winblad till den person vi tror oss känna genom skalden Bellmans försorg. Hon blev intresserad av det närmast mytologiska som omgav henne.

På Stadsmuseet i Stockholm möter besökaren Maria Christina Kjellström eller ”Ulla Winblad” som hon också kallades.

På Stadsmuseet i Stockholm möter besökaren Maria Christina Kjellström eller ”Ulla Winblad” som hon också kallades.

En av de mest kända

– Hon måste ju varit en av den tidens allra mest kända kvinnor. Jag blev fascinerad över hela hennes personlighet. Med ett levnadsöde som var ganska bråkigt och stökigt, men också väldokumenterat genom rättegångsprotokoll och andra myndighetsnoteringar.

Rebecka Lennartssons utgångspunkt var att det vore spännande att göra en utställning om Maja Stina helt ur hennes eget perspektiv. Det skulle kunna ge en okänd och ny berättelse om hennes liv på Stockholms gator. Alltså skulle det inte handla så mycket om vad hon betydde för Bellman, utan mer vad det betydde för hennes person att ständigt bli förknippad med hans sånger.

Ville börja om

– Vi får ett kikhål rätt in i historien genom all den bevarade dokumentation som finns. Vi vet att hon försökte lämna sitt gamla liv och börja om. Men hon var för igenkänd och behövde hela tiden konfronteras med sin historia och Ulla Winbladgestalten. Det resulterade i flera bråk och slagsmål, som rättegångsprotokollen vittnar om.

– Vi får ett kikhål rätt in i historien genom all den bevarade dokumentation som finns.

– Vi får ett kikhål rätt in i historien genom all den bevarade dokumentation som finns.

Men att berätta om denna kvinna är också att berätta om hennes medsystrars situation under denna tid, vad som händer när man föder barn ogift, eller när man klär sig offentligt i rött sidentyg. Man får genom henne också en inblick i den tidens skönhet, utsatthet, mode och könssjukdomar.

Diktens Ulla Winblad var alltså en ganska obekväm skugga som följde Maja Stina genom livet även långt efter att hon själv försökt lämna Ulla och livet i Stockholm bakom sig. Men folket på gatan trodde sig alla känna henne och trodde att den diktade och den verkliga kvinnan var densamma. Kanske får hon nu äntligen tala till punkt om vem hon egentligen var.

Fakta Mitt liv som Ulla Winblad

Namnet Ulla Winblad är en hopsättning där förnamnet kommer från Kiellströms bästa väninna, Ulrika Ek som kallades för Ulla, och efternamnet är Kiellströms styvmors.

Utställningen ”Mitt liv som Ulla Winblad” pågår på Stockholms stadsmuseum tom 21 augusti 2022.

Relaterade artiklar

– Vi är förälskade i husbilslivet!

Carola och Per Andersson: Stjärnor i slott och husbil

På turné med rullande bankkontor

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Tema Honung: Maries bisyssla blev eget företag

Besök en biodlare: Surr-ealistiskt gott med honung

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket