Besök en biodlare: Surr-ealistiskt gott med honung

Precis som campare är bina alltid på väg. Deras resa från växt till växt har massor av gynnsamma effekter och gör gott för smak, hälsa och biologisk mångfald. Kanske dags att testa bisafari?

Utan bin skulle nästan 80 procent av den mat vi köper i affären försvinna. Som konsumenter funderar vi kanske inte så mycket på vilken betydelse bi har för vår miljö. Vi tänker på honung som en trevlig smaksättare till en kopp te eller något som sätter guldkant på maträtten. Men egentligen är honungsbiets viktigaste uppgift själva pollineringen. Utan våra bin och övriga pollinerande insekter skulle vi inte få frukt, bär, grönsaker och blommor. Pollinerarna är avgörande för livsmedelsförsörjningen och den biologiska mångfalden.

Vaxram med honung, när det är vita vaxlock på cellerna är honungen mogen att skörda. Ramen ned honung sitter i skattlådan, de lådor man travar på höjden på bisamhället.

När det är vita vaxlock på cellerna är honungen mogen att skörda.

Värdet av pollineringen

Jordbruksverket uppskattar värdet av pollineringen till mellan 250 och 500 miljoner kronor per år. Enligt Världsnaturfonden är ungefär var tredje tugga vi äter pollinerad av ett bi. Honung är dessutom ett av de livsmedel som är mest utsatt för förfalskningar och utspädning, något man ska ha i åtanke när man handlar. Välj alltid honung från svenska odlare. I Sverige finns idag 15 000 biodlare som tillsammans producerar runt 4000 ton honung per år. Biodlarna har tillsammans mellan 120–150 000 bisamhällen.

Konsistensen varierar

För att få kallas honung måste produkten uteslutande komma från binas nektarinsamling, annars är det inte honung. Sen kan honung se ut och smaka olika, allt beroende på var bina hämtar sin nektar.

I Sverige blir honungen ofta ljus och fast, vilket beror på de växter vi har här men det kan variera kraftigt från olika delar av landet. Till exempel kan honung från Västra Götaland vara mörkare och mer flytande än en honung från Skåne som på grund av rapsen ofta blir väldigt ljus och fast.

Många biodlare ser också till att skörda honungen ofta och separera skördarna för att kunna få fram honung med olika smaker som exempelvis lind, raps, ljung och klöver. Svensk honung är naturligt flytande när den är nyslungad, men kristalliseras sedan efterhand. Vissa mer, andra mindre och det beror helt på vilken sorts nektar bina har samlat in. Den honung du köper i butik är oftast fast och det beror på att den fått stå ett tag innan den kommer in i butiken. Vill du få den mer flytande är det bästa tipset att ställa burken i varmt vatten 10-15 minuter.

Hälsosamma effekter

Honung består av ungefär 75 procent sockerarter och max 20 procent vatten samt en mängd bra vitaminer, mineralämnen, enzymer och aminosyror. Inom folkmedicinen har honung länge använts för sin antibakteriella, läkande och hälsosamma effekt. Traditionellt har honungen använts vid exempelvis halsont, hosta och sårläkning. Honung är dessutom en fantastiskt bra produkt att använda i stället för socker. Sötman finns där, men man får också alla de bra egenskaperna. Dessutom kan man alltid minska mängden om man använder honung istället för socker.

Gör din egen honungsprovning! Köp några olika sorters honung. Antingen från samma producent eller från olika. Testa och jämför, skriv ner vad ni tycker. Prova gärna till en bit ost för att se hur honungen fungerar med osten.

Gör egen honungsprovning! Köp olika sorter från samma producent eller från olika. Testa hur honungen fungerar med ost.

Lär dig mer

Är du nyfiken på honung och vill lära dig mer så rekommenderar vi att du besöker en biodling i sommar. På många orter finns det biodlare som antingen bjuder in till sin gård för honungsprovning eller som arrangerar bisafari där man får lära sig allt om bin, pollinering och honung.

Säsongens primörhonung är en riktig delikatess och passar bra till alla andra primörer.

Säsongens primörhonung är en riktig delikatess.


Här kan du besöka en biodlare

Det finns gott om närproducerad honung och andra biprodukter runt om i landet. Kolla på honungsriket.se som har en bra förteckning av mathantverk från just honung. Här kommer tips på några ställen runt omkring i Sverige där du kan prova lokalt producerad honung.

Tavlebords Honungsgård – Orust

Här kan du dra på dig bioverallen och hoppa upp i bisafarivagnen för att åka med biodlare Helge ut till kuporna. Helge visar hur bina lever och arbetar och du får lära dig mer om dessa fantastiska djur. Kanske vill du själv hålla i en honungsram med bin och i en glänta i närheten få smaka på binas föda, färsk honung direkt från ramen och bibröd. Bibröd är pollen som fermenterats med honung och är binas proteinkälla.

Läs mer och förboka din tur: https://tavlebordshonungsgard.se/upplevelser/bisafari/

Skogens honung – Vimmerby

I Vimmerby lär du dig om de olika bina, hur arbetet i en kupa organiseras och hur det kommer sig att vi kan njuta den allra läckraste honungen från enskilda blomsorter. Se bin i en inglasad kupa, ute i trädgården eller i verklig närkontakt i ett riktigt, stort samhälle i en av bigårdarna. Safarin avslutas med en smakrik honungsprovning.

Läs mer och förboka din tur: https://skogenshonung.wordpress.com/bisafari/

Biboden – Åminne bruk

Biodlaren Bo berättar om binas liv och öppnar kupan så att du kan lära känna de olika individerna i bisamhället. Drottning, drönare, arbetsbi. Vem är vem? Hur ser honungen ut i bikupan? Du lär dig om binas roll i ekosystemet och om hur honungen kommer från blomman till burken.

Läs mer och förboka din tur: https://biboden.se/bisafari.html

Nolhaga Bigård – Kungälv

Under bisafarin kommer du bina nära och kan med egna ögon ta del av det fantastiska livet i kupan. Låna overall, men ta med egna stövlar eller kängor. Titta in i biets underbara värld i kupan och lär dig om hur bina lever och arbetar och om gången från bikupa till färdig honungsburk. Safarin avslutas med fika och honungsprovning.

Läs mer och förboka din tur: https://www.nolhagabigard.se/bisafari/


Gårdar med egen honung och café

Vismarslövs Café & Bagarstuga

Närproducerad svensk rapshonung från lokal biodling med 18 samhällen av bin. Honungen säljs i olika storlekar, både vanlig honung och flytande, såväl vårslungad som höstslungad.

https://www.vismarlovscafe.se/Honung

Byarums Hembygdsgård – Vaggeryd

Strax söder om Byarums kyrka ligger Byarums hembygdsförening som bildades 1935. Här finns idag en mysig servering och en hantverksbutik. I butiken kan man bland annat hitta lokal honung och under juli finns Zon5honung på plats med sin honung.

https://www.hembygd.se/byarum

Grepstad Gårdsbutik och fik – Motala

Västra Östergötlands mest välsorterade gårdsbutik. Öppen året runt, utbudet varierar efter säsong. Butikens fokus är närproducerad mat. De flesta produkterna i butiken kommer från den egna gården, bland annat ägg från gårdens egna frigående hönor, honung från egen bigård, egna marmelader, sylt, saft och glögg, under säsongen säljs jordgubbar plockade från den egna odlingen.

https://www.grepstad.se

Linas och Binas – Brösarp

Erbjuder honung med hälsofrämjande egenskaper och har därför valt att hantera den utan uppvärmning för att bättre kunna behålla nyttiga antioxidanter, mineraler och enzymer. Honungssorterna får sin specifika smak och karaktär av de blommor bina har besökt. I gårdsbutiken säljs KRAV-certifierad honung.

https://www.linasochbinas.se

Lär dig mer om honung

På pollinerasverige.se och svenskabin.se finns det mycket bra information om bin, honung och pollinering. Där kan man också hitta information om olika biodlare och vad som händer runt omkring i Sverige när det gäller honung.

Tänk på att låta teet svalna lite innan du tillsätter honungen om du vill bevara alla nyttigheter.

Tänk på att låta téet svalna lite innan du tillsätter honung om du vill bevara alla nyttigheter.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket