Granö Beckasin: Åtta årstider och Fågelnästen

Text: Beata Hansson Foto: Bea Holmberg

På Granö Beckasin lyser lekland och vattenrutschkanor med sin frånvaro. De stora attraktionerna är i stället Umeälven tillsammans med skogen, träden, djuren och maten.

Vd Annika Rydman driver anläggningen som hon äger tillsammans med sju goda vänner från Granö sedan 2008. Hon berättar att historien om Granö Beckasin börjar med att byns skola skulle läggas ner. Byborna kämpade emot. Men de insåg också att om de skulle få några barn till den skola de ville behålla måste det komma fler arbetstillfällen.

Att bo i Fågelnästen är som att hälsa på en fågel med en bekväm, luftig och välinredd holk.

Att bo i Fågelnästen är som att hälsa på en fågel med en bekväm, luftig och välinredd holk.

– Vi var helt enkelt tvungna att hitta på något. Vi började spinna på idéer om turism som inkluderade all sorts företagsamhet som skulle kunna ge jobb till Granö, som bara ligger en timmes resa från Umeå.

Åtta årstider

Tankarna som enade de åtta grundarna var kärlek till naturen och det genuina. De formades till en vision om en ekologisk destination för naturturism.

– Men vi ville också visa det speciella med de åtta årstiderna vi har här i norra Sverige. Granö är ett geografiskt område som ligger i Sápmi, det traditionella samiska bosättningsområdet. För samer som livnär sig på rennäringen har årstiderna stor betydelse och är enligt deras gamla kultur indelade i åtta stycken.

Här kan man bo i Fågelnästen, hotellrum byggda i träden. Det finns även 21 campingplatser.

Här kan man bo i Fågelnästen, hotellrum byggda i träden. Det finns även 21 campingplatser.

Välkänt kök

Idag tolv år senare blomstrar verksamheten och de har femton året runt anställda på anläggningen, berättar Annika stolt.

– Vi är faktiskt kända för vårt utsökta kök. Det är endast lokala råvaror och det är säsongen som avgör utbudet.

Annika får frågan om favoriträtten. Kanske älgsteken? Kanske något annat vilt. Kanske en kryddig bönsoppa med tomat och rostad paprika med surdegsbröd. Men hon kan omöjligt tipsa om vad som är favoriten.

Granö är känt för sitt kök. Det är lokala råvaror som gäller och säsongen avgör utbudet.

Granö är känt för sitt kök. Det är lokala råvaror som gäller och säsongen avgör utbudet.

– Som gammal campare älskar jag att göra upp en eld i skogen för att tillaga min egen mat. Men jag vet också hur skönt det kan vara att göra ett avbrott och gå på restaurang för att bli serverad något av allt det som inte funkar över öppen eld.

Tala med träd

Hon menar att hennes campingerfarenheter också gett henne en tydlig känsla för vad besökare önskar när de kommer till en plats som Granö Beckasin. Det är friden. Känslan av livets kretslopp. Hon är också förvissad om att en naturupplevelse blir så mycket starkare och roligare att presentera om den är ekologisk och hållbar.

– Men även kontakten med älven. Tänk dig en tyst midnattspaddling, en skogsvandring, en fisketur eller sväng med cykeln. Att bara få komma ut i naturen är så välgörande för kropp och själ.

Granö Beckasin ligger utmed vackra Umeälven, 47 mil lång och därmed en av de stora Norrlandsälvarna.

Granö Beckasin ligger utmed vackra Umeälven, 47 mil lång och därmed en av de stora Norrlandsälvarna.

Det utlovas även trädtalartur. Hur talar träd till varandra?

– Vi tror ju i regel att träden bara står där. Men de kommunicerar faktiskt med varandra hela tiden, via rotsystemen bland annat. Vår guide visar och berättar hur vi ska läsa av träden eftersom vi storstadsmänniskor inte längre har någon naturlig koppling till skogen. Det är ju bevisat hur välgörande skogen är för oss människor.

Fakta

Granö Beckasin har såväl stuguthyrning som hotell och möjlighet att bo i Fågelnästen, alltså hotellrum byggda i träden. Här finns dessutom 21 campingplatser. Tillgång till lekplats, badplats med liten strand i Umeälven, vackra strövområden, ekologiskt kafé och restaurang. Du kan bland annat hyra träbåt, timmerflotte, trampbåt, fiskeutrustning och cykel. Det erbjuds även flera guidade turer, som exempelvis älgsafari.

Relaterade artiklar

Nordöstra Skåne – fyra pärlor att upptäcka

Familj med barn och hund testar husbilssemester

Himmelsberga – en oas för stressade nutidsmänniskor

Baldersnäs bjuder på dalsländskt lugn

Fyrtiotvå grader i Châteauneuf-du-Pape

Fyra pärlor i vackra Roslagen

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket