TV-profilen Rickard Olsson: – Jag drivs av mötet med människor

Med sin comeback till Bingolotto och som programledare för en husbilsserie på nätet har Rickard Olsson fått tillbaka både arbetslusten och chansen att förena nytta med sitt nyfunna nöje.

Gammal kärlek rostar aldrig, sägs det. Och när vi träffar Rickard Olsson, tre dagar innan han åter igen ska kliva in i Bingolottos studio, blir förverkligandet av ordspråket tydligt. – Det känns verkligen jätteroligt, säger han.

Det var tio år sedan Rickard Olsson slutade som programledare för Bingolotto för att istället ägna sig åt Svt:s långkörare, frågesportprogrammet Vem vet mest? Att han nu återvänder till sin gamla arbetsplats är en comeback som gett honom arbetslusten tillbaka.

– Man kan tycka att Bingolotto bara är ett spelprogram, men det finns en otrolig kreativitet i att hitta på olika moment runt det. De flesta program har mer tydliga format, men inom ramen för Bingolotto kan man göra mycket, säger Rickard och fortsätter:– Vi har exempelvis ett spel som heter ”Ko söker bonde” som går ut på att när du vunnit 20 000 kronor så har du en chans att dubbla dem om du gissar rätt på vilken bonde kossan Rosa går fram till. Då har vi två bönder med mat i varsin hink och så får man se vilken bonde kossan går fram till. Mycket pengar, barnsliga lekar, det gillar jag.

Varit sportkille

Men det finns också en djupare aspekt bakom programmet som Rickard tycker om: samarbetet med idrottsklubbar och föreningar.– Jag gillar idén om att klubbar och föreningar är engagerade, särskilt idag, då idrotten blivit mycket av en klassfråga. Även för integrationen tror jag att föreningslivet har ett stort kors att bära. I ett fotbollslag spelar det ingen roll var du kommer ifrån. Fotboll är fantastisk sport att förena människor och se varandra utifrån kunskap och kompetens istället. Detta är jätteviktigt idag.

Rickard berättar att han alltid har varit en sportkille och tycker om att hålla kroppen i rörelse. – Jag var inte en så dålig judokille en gång i tiden, en usel ishockeyspelare och medioker fotbollsspelare. Nu i vuxen ålder är det mycket långdistanslopp som gäller för mig. Göteborgsvarvet springer jag exempelvis varje år och har kört Vasaloppet för Svt i många år. Just betydelsen av sport- och föreningsliv är något Rickard själv fått känna av under sin uppväxt i Gävle. – Jag växte upp med en ensamstående mamma. De manliga förebilder som jag hade som barn var mina tränare i föreningen. Den typen av förebilder fyller en enorm funktion faktiskt. Tyvärr är det svårt att få folk engagerade i föreningar idag. Alla håller på med sina egna projekt och har inte tid. Vi ställer inte upp för varandra på samma sätt längre. Det är synd.

Med nyfikenhet som främsta bränsle

Med en lång karriär inom radio och tv, som inkluderar radioprogram som Ekot och Morgonpasset i P3 samt tv-program som alltifrån Bullen, Söndagsöppet och Wild Kids till Melodifestivalen, Kristallengalan och Vem vet mest, är Rickard Olsson helt klart en av våra främsta tv-personligheter. Men vad drivs han av, när det känns som att han har gjort allt? – Nyfikenhet. Jag lärde mig ganska tidigt att man ska vara personlig som programledare, men att det inte handlar om mig. Det handlar om dem som är med i programmet. Det där missar många yngre programledare idag. De tror att det handlar om dem, men en människa är inte så intressant så länge. Det är i mötet mellan människor som det blir intressant.

Gör filmer

Men det blir inte enbart möten i Bingolotto för Rickard i höst. Han kommer dessutom möta flera husbilsälskande kändisar, såsom Felix Herngren och kocken och gitarristen Frederik Zäll, i flera filmer som hans eget produktionsbolag gör i samarbete med husbilstillverkaren Hymer. En produktion som innebär att Rickard förenar både nytta med nöje. För det här med att ha husbil är en tanke Rickard förälskat sig i allt mer den senaste tiden. – Nyfikenheten för husbil föddes förra sommaren då jag spelade in Wild Kids och bodde på hotell i Järvsö. Det var så otroligt fint där i omgivningarna och när jag såg en husbil stå vid en liten tjärn såg det så underbart ut. Det slog mig att en husbil är som ett hotellrum på fyra hjul som du kan ta till natursköna miljöer.

Gick på mässa

Rickard gick omedelbart in på Blocket och började söka efter husbilar, och tog sig sedan till en husbils- och husvagnsmässa för att spana. – På mässan insåg att jag är jätteintresserad av husbil. Dessvärre tror jag nästan att jag måste byta familj om jag ska bli en husbilskille fullt ut. Det är lite för spartanskt för min sambo och min 15-åriga dotter som hellre vill hänga inne i stan numera. Strax efter mässan blev dock Rickard kontaktad av Hymer och det blev givet att inleda ett samarbete. Samarbetet ledde till att göra filmer för Husbil365.se, där man bland annat kan se Rickard köra en Carado-husbil till Göteborg för att springa Göteborgsloppet.

Drömmer om att ta husbilen norrut

– Det är fantastiskt att åka husbil. Det är en frihet att åka ut i naturen och ställa sig på en fin plats, men också att åka med den till evenemang som Vasaloppet eller Göteborgsvarvet. Den är perfekt att ha med sig i sådana sammanhang. Även om han inte själv äger en husbil tror han att han kommer hyra en under perioder. – Just nu längtar jag framför allt till att åka norrut. Där kan man hitta många fina ställen där man kan få vara i fred. För min del är inte husbilen till för att träffa folk på en camping utan för att komma bort och söka lugnet. Kanske är det just det där – att söka lugnet och friheten – som gjort att Rickard helt klart fått smak för husbilslivet. För när vi avslutningsvis frågar om hans framtidsplaner och drömmar kommer svaret snabbt: – Jag drömmer om en jättestor husbil och ett ledigt år! Då skulle jag åka ner och göra hela Europa. Förhoppningsvis med familjen, de kan ju komma och åka om de inte vill vara med hela vägen. Det är en dröm för framtiden.

Fakta

Namn: Rickard Olsson.

Ålder: 51

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Familj: Dottern Asta och sambon Therese Broberg.

Aktuell: Som programledare för Bingolotto och med husbilsserie för Hymer på sajten Husbil365.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket