Vildmarksvägen – femtio mil av storslagen fjällnatur

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Att färdas de femtio milen längs vildmarksvägen - från Strömsund till Vilhelmina – är en majestätisk upplevelse som tar andan ur de flesta. Vilda djur, oväntade naturupplevelser och unik nordlig kultur är bara en liten del av det som väntar resenärerna. Husvagn på Vägs medarbetare Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall har gjort resan och berättar här om sina upplevelser.

Vid Hällingsåfallets naturreservat

kan man stå högst upp och se tre regnbågar samtidigt.

Vid Hällingsåfallets naturreservat

kan man stå högst upp och se tre regnbågar samtidigt. Vägen slingrar sig smal och knagglig genom skogen. Synen av vattendrag och träd byts ut mot högresta fjälltoppar på vägen upp mot en av Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon. Detta är Hällingsåfallets naturreservat som finns mellan Strömsund och Gäddede. Fallet är 43 meter högt med väggar på 50-60 meter och kanjonen är totalt 800 meter lång. En vacker sommardag kan man stå högst upp och se tre regnbågar samtidigt. Att vandra längs med fallet och njuta av kallt källvatten är en fröjd. Här möter man vandrare med ryggsäckar och turister med picknickkorg på väg till grillplatsen vid parkeringen.

Vattnet är aldrig långt borta längs Vildmarksvägen.

Vattnet är aldrig långt borta längs Vildmarksvägen. Sveriges björntätaste områdeVid Frostviksfjällen hittar man den lilla byn Gäddede som är ett populärt turistmål året om. Här kan man sommartid vandra och fiska medan man vintertid gärna tar en tur med skotern. Området här räknas som Sveriges björntätaste. Vildmarksvägen fortsätter genom skog och mark norrut till några av Jämtlands bästa fiskevatten nämligen Jormvattnet och Stora Blåsjön. Hit kommer de mest rutinerade fiskarna men även turisterna som vill testa på att få upp en och annan röding.

Samekåtor i Ankarede.

Samekåtor i Ankarede. Samekåtor och tama älgarDessa trakter är sedan många hundra år tillbaka ett område för samerna och i Ankarede finns en samlingsplats där samerna varje år firar midsommar och håller sin årliga julmarknad. Det gamla träkapellet står som centrum på platsen och omgärdas av samekåtor. Flera är de turister som kommer hit för att ta en titt på platsen, fika på det lilla pittoreska caféet eller ta en promenad upp till Lejarfallet. Vill man testa fiskelyckan vid Ankarälvens och Lejarälvens utlopp till Blåsjön kan man köpa fiskekort på caféet. I närheten av Ankarede kan den som är nyfiken stanna till på Älgfarmen. Klappa tama älgar och ta en kopp kaffe och äta en hembakad kaka i caféet.

På Stekenjokkplatån står man mitt på kalfjället med mäktig utsikt.

På Stekenjokkplatån står man mitt på kalfjället med mäktig utsikt. Vidsträckta landskapBjurälvens och Korallgrottans naturreservat är unika och dramatiska områden. Guidade turer går ner i grottan för den som vågar sig på en makalös tur ner i underjorden. Den ”osynliga” älven slingrar sig med sin urkraft längs med Bjurälven och bubblar upp lite längre fram. Följ den sex kilometer långa vandringen och njut av naturens krafter. Runt midsommar varje år börjar snön släppa sitt tag kring fjällen. Då ges det möjlighet att ta sig vidare från Bjurälven och upp mot Stekenjokk. Magin är total när naturen går från skog och fjäll till kalfjäll. Mil efter mil av vidsträckt landskap fyllt med fjälltoppar och betande renar åt alla håll. Hit drar sig vandrare för att ta sig över fjällen och övernatta i stugor och tält. Men det är enkelt att ställa upp sig med bil, husbil och husvagn för en eller två dagars kortare turer i naturen. Mitt på platån finns den konstgjorda sjön med sina räta linjer som minner om den gruvbrytning som skedde här för 30 år sedan.

Del av Vildmarksfjällets väg över kalfjället.

Del av Vildmarksfjällets väg över kalfjället. VandringslederVägen går vidare ner från Stekenjokk och mot Vilhelmina. Strax kommer man till Fatmomakke, ett område som sedan hundratals år tillbaka varit en mötesplats för samer. Runt kyrkan, byggd på 1800-talet, finns det ett flertal samekåtor och ett litet trevligt museum med en utställning om den samiska historien. Härifrån kan man även ta sig vidare upp mot Marsfjället via någon av de många vandringslederna. Vattnet är aldrig långt bort längs Vildmarksvägen, den slingrar sig i åar, vattenfall och forsar. Fjällen tittar upp bakom molnen och överallt kan man ta en kort eller lång avstickare för en promenad, en cykeltur eller för att testa fiskelyckan.

Hällingsåfallets naturreservat sträcker sig från Strömsund och Gäddede.

Hällingsåfallets naturreservat sträcker sig från Strömsund och Gäddede. Fakta VildmarksvägenSträckningen går från Strömsund via Gäddede över Stekenjokk och ner till Vilhelmina, en runda på ca 54 mil. Vägen går genom ett område stort som Västra Götalands län men med bara 22 000 invånare. Det är mindre än en boende per kvadratkilometer. Turistbyrå hittar man i Strömsund, Gäddede och Vilhelmina. Här finns det även butiker och bensinmackar. Tänk på att det är ont om bensinmackar och att man bör ha med sig kontanter på resan. Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är bara öppen från början av juni och fram till mitten av oktober. Vintertid är vägen stängd på grund av stora snömängder. Mer information finns på www.wildernessroad.eu.

Fjällharmoni.

Fjällharmoni. ÖvernattningÖvernattning finns på flera ställen längs med vägen. Några bra tips:Camping i Järvsand – full serviceRastplats Henningsåfallet – gratis, ingen serviceAnkarede parkeringsplats – full serviceJormvattnets fiskecamp – full serviceStekenjokk – gratis, ingen serviceFatmomakkes naturcamping – full serviceLitsjöforsen rastplats – gratis, ingen serviceSaiva camping och stugby – full service

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket