Skottland: Loch Ness-odjuret finns

Loch Ness-odjuret finns. I varje fall om man frågar vår femårige son. Och i hög grad när man besöker området, därför att alla säljer odjuret i allvärldens utgåvor. Vetenskapligt han man dock aldrig kunnat bevisa att odjuret finns. Tvärtemot.

Det går absolut inte att undvika Loch Ness-odjuret när man besöker den famösa sjön med samma namn. Ness-sjön är Skottlands näst största sjö. Den är 37 km lång och ca 1,5 km bred. Åtta floder tillför hela tiden sjön nytt och friskt bergsvatten. Djupet på genomsnittligen 200 meter är väl egentligen det mest intressanta, därför att det är där nere i djupt som ”Nessie”, som Loch Ness-odjuret också kallas, gömmer sig. Man kan köra den 11 mil långa Loch Ness Trail, som går runt om sjön. Här finns det många utsiktspunkter.

Man kan inte undvika Loch Ness

På den nordvästra sidan är det mest trafik. Det är också här som Loch Ness 2 000 Exhibition Center ligger. Det ger på en gång en fin bild av sjön, men är också kritisk mot påståendet om Loch Ness-odjuret. Det är mycket underhållande för både barn och vuxna att läsa om alla de som påstår att de har sett odjuret, men också om alla de som försöker motbevisa dessa påståenden. Alla påståenden om bevis lämnar fältet fritt för en viss form tvivel och det är det tvivlet som området på ett härligt sätt lever gott på. Har du gott om tid kan vi rekommendera att ni kör hela vägen runt. Vägen på sydöstra sidan är mycket mindre, men också mera fridsam.

Setts över 1000 gånger

Loch Ness odjuret sägs ha sett första gången redan år 565, då det påstods ha slagit ihjäl en man. Sedan dess har över 1,000 människor uppgett att de sett ett eller flera odjur. 1933 byggdes vägen, A82 längs sjön och därefter ökade påståendena markant. Det mest berömda påståendet är från 1934 där ett foto visar ett långhalsat väsen sticka upp ur vattnet. Bilden spreds ut över hela världen och vetenskapsmännen kämpar än idag med att försöka hitta ett svar på gåtan. Kanske är det bäst och gåtan får förbli olöst. I varje fall för turistindustrin, för det är ingen tvekan om att Nessie tillsammans med whiskey, säckpipan och kilten är en av Skottlands största varumärken. Hela världen känner till historien om det gåtfulla odjuret i Loch Ness.

Ta odjuret med hem

De flesta observationer har gjorts från 1300-talsslottet Urquhart Castle, som sedan 1692 ligger i ruiner, därför att engelskmännen förstörde det. Borgruinerna som var en del av höglandets försvarsverk genom Great Glen, ligger på en fantastiskt vacker halvö i Loch Ness. Utöver att det härifrån är en suverän utsikt över sjön i båda riktningarna, är platsen i sig själv värd ett besök. Det finns ett besökscenter som berättar hela borgens spännande historia.

Ett annat besökscenter nära Loch Ness 2000 ger dig många möjligheter att få Nessie med dig hem. Oavsett om det är i form av kulspetspennor, morgonskor, tevärmare, bordsunderlägg, solglasögon med mera. Tror man inte på ”Nessie” innan man kommer in i butiken, blir man snart överbevisad av alla de skepnader som finns av odjuret. Och speciellt om man är barn eller har god fantasi. Det är naturligtvis helt upp till dig själv om du tror på kära Nessie. Skottarna själva tvekar inte även om man frestas att tro, att de bara har fått ett glas whisky för mycket…

Camping vid Loch Ness

Det kan varmt rekommenderas att ni ställer husvagnen på en campingplats innan ni går på upptäcktsfärd.

Bara de stora vägarna är lämpliga för husvagnskörning.

Tänk på att man kör på vänster sida.

Inverness, som ligger precis norr om sjön, är en bra utgångspunkt och staden har åtskilliga utmärkta campingplatser.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket