Spanien: Nordspanien – halvtorra regioner längs Biscayabukten (del 3)

Biscayabukten är stor. Hela den spanska nordkusten är uppdelad i fler olika regioner, och i den senaste artikeln om Spanien skrev vi om Baskien. I detta avsnitt tar vi er med till regionerna Asturien, Kantabrien och Castilla y Leon. Läs här om en alternativ rutt genom dessa tre regioner.

De Kantabriska Bergen ligger som en mur framför de resande

De Kantabriska Bergen ligger som en mur framför de resande Utgångspunkten för denna artikel är byn Llanes, där vi avslutade del 2 om Nordspanien. Från Llanes har man två möjligheter att ta sig till Santiago de Compostela. Den ena går längs kusten, den andra över de Kantabriska bergen. Sett ifrån Llanes ligger bergen som en mur framför dig och det ser ut att vara omöjligt ta sig över dem med bil. Det finns dock en öppning mellan dem vid byn Bustio, alldeles där den kantabriska motorvägen tar slut. Från Llanes kör man till GPS punkt 43.377230, -4.5 20402 och väg AS-344 följs en kilometer till huvudväg N-621 och under vägen korsar man en flod. Huvudvägen N-621 följs höger ut och man kommer automatiskt till Léon.Stigningarna är moderata då man följer en flodmynning största delen av vägen. Nationalparken “Picos de Europa” dyker upp och före regiongränsen mellan Kantabrien och Castilla y Leon, inne i nationalparkens skogsområde förekommer en del serpentiner. De är inte särskilt våldsamma, men tar tid.

Nordspanskt landskap i Castilla y Leon

Nordspanskt landskap i Castilla y Leon Det torra landskapet När man kommer ned från nationalparkens serpentinväg ändras klimatet snabbt. De gröna bergen försvinner och landskapet är, speciellt efter juli månad, på många ställen ett torrt karstlandskap. Det bor inte heller särskilt mycket folk här. Vid Boco de Huergano kommer man till en dämning och bakom den ligger den stora uppdämda sjön, vilken man korsar via en lång bro vid Riano Camping. Fortsätt med att följa vägen upp längs floden som ganska snart övergår i en mindre å. Vid Sabero följs den regionala vägen, CL 626 i riktning mot Bonar och Léon. Sista sträckan mot Léon är en enkel match.

Panorama av Picos de Europa

Panorama av Picos de Europa Nationalparken Picos de Europa Denna nationalpark som grundlades redan 1918, sträcker sig över ett 500 kvm stort område i Kantabriska Bergen. Mer än 200 av bergstopparna är över 2000 m höga. Högsta toppen är Torre de Coredo på 2648 m. Klimatet är fuktigt atlanthavsklimat på norra sidan och ett torrt inlandsklimat på sydsidan. Det finns många mindre vattendrag, varav de flesta flyter norrut genom de gröna regionerna Asturien och Kantabrien. Större floder finns endast ett par stycken och de rinner ifrån det spanska inlandet och drar med sig anmärkningsvärt stora mängder vatten från bergskedjan. Bergen består av kalk som också benämns som karst. Det finns endast få campingplatser längs rutten i inlandet, men dock en del tältplatser i själva nationalparken. Här finns stora möjligheter att vandra, paddla kanot och klättra i berg.

Katedralen i Léon

Katedralen i Léon LeónStaden har gett namn åt Spaniens största region: ¨Castilla y Léon¨ och är administrativ huvudstad för regionen. Namnet härrör sannerligen från ordet Leo = Lejon och har fått beteckningen av romarna. Med andra ord: Léon är en gammal stad vilket syns i den gamla stadskärnan med dess smala gränder. Anmärkningsvärd är den gamla romerska stadsmuren, som nästintill är intakt och vilken renoverades 1840. Dock är det katedralen som utgör den största sevärdheten här just för att den utgör starten på vandringsleden ¨Camino de Santiago¨ för de pilgrimer som skall vandra de sista 375 km till Santiago. Det är populärt att börja vandringen med en gudstjänst i katedralen. Andra sevärdheter som är värda att nämnas är Gaudis köpmanshus ¨Casa de Botines¨, kyrkan San Isodoro. “Palacio de Los Guzmanes¨ är ett praktfullt palats från 1600- hundratalet och säte för provinsregeringen, (Castilla y Léon är en autonom d.v.s. självstyrande provins i Spanien). Ett museum för samtida konst finns också. Det heter M.S.U.C. och tilldelades för övrigt ett europeiskt pris för samtida arkitektur 2007. CampingplatserI staden Panes ligger Camping & Hotel Panes ¨Villa Elena¨, sju kilometer från motorväg 8A, precis vid väg N 621.www.solinternet.esLite längre söderut, vid dämningen ligger Camping Riano med vacker utsikt. Platsen ligger uppe på krönet ovanför dämningen. www.campingriano.comLite öster om Léon ligger stadens campingplats Ciudad Leon. Platsen används först och främst av pilgrimer, men turister och deras ekipage välkomnas också. Det finns tvättmaskiner och pool på platsen. www.vivaleon.com

Stora motorvägsbyggnationer

Stora motorvägsbyggnationer Läs mer om León här: www.spain.info

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket