Småland: Sex tips på natur och design

Småland bjuder på storslagna naturupplevelser med djupa skogar och glittrande sjöar. Men också ett rikt kulturarv och berömda entreprenörers spännande livsverk.

Det var här i den vackra naturen med sina skogar, ängar, hagar och sjöar som Carl von Linné föddes, Ingvar Kamprad startade Ikea och Astrid Lindgren hämtade inspiration till sina böcker om Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen. Här finns också levande möbelhistoria, designklassiker och ett digert urval av konsthantverk att beskåda.

Vakömyr

Sydost om Älmhult på gränsen till Skåne ligger Vakö myr. Myren är ca 13 kvadratkilometer stor och blev ett naturreservat 1998. En 4 km lång vandringsled går från parkeringsplatsen via stigar och spångar ut till ”Berget” oändlig utsikt över den kala myren. Har man tur kan man se en och annan älg som spatserar förbi.

Att gå längs en spång i ett av Smålands naturområden ger dig nästan en känsla av att vandra i Lappland.

Att gå längs en spång i ett av Smålands naturområden ger dig nästan en känsla av att vandra i Lappland.

Åsnens nationalpark

Hela Sveriges natur inrymd på ett och samma ställe. Parken invigdes 2018, är 19 kvm stor och är ett slättlandskap med en insjöskärgård med 100-tals öar och näs. Här hittar man även underbara lövskogar, djupa barrskogar och förtrollande myrmarker. För att komma in på området finns det två entréer, Trollberget och Sunnabron. Vandring, cykel och kanot är några aktiviteter vi rekommenderar att prova här.

Åsnen - ett mikrokosmos av Sverige.

Åsnen – ett mikrokosmos av Sverige.

Linnés Råshult

I Råshult strax norr om Älmhult föddes Carl von Linné 1707. Det var här han tillbringade sin första tid i livet och det var i denna natur som hans stora intresse för växter föddes. Idag är Råshult ett genuint kulturlandskap där marken sköts med samma metoder som på 1700-talet. Här kan man vandra omkring på blomsterängar och i örtagården, ta en fika under äppelträden i trädgårdscaféet och hälsa på getterna i hagen.

En av byggnaderna i Carl von Linnés födelseort Råshult.

En av byggnaderna i Carl von Linnés födelseort Råshult.

Ikea museum

Ikeas första varuhus öppnade i Älmhult i början av 50-talet. I samma lokaler öppnades 2016 dörrarna upp till Ikea museum. Byggnadsstilen på huset, modernismen, är återställt enligt gamla ritningar av den lokale arkitekten Claes Knutson medan interiören är anpassad till dagens verksamhet och behov. Här upplever du historiens vingslag när du vandrar runt och tittar på gamla klassiska Ikeamöbler och läser historien om hur den 17-åriga Ingvar Kamprad startade det som idag är ett världsomspännande företag.

Första Ikeavaruhuset i världen är nu ett museum.

Första Ikeavaruhuset i världen är nu ett museum.

Svenssons i Lammhult

I början av 1900-talet startade Erik Svensson ett snickeri utanför Lammhult och redan 1914 ställdes hans möbler ut på Baltiska utställningen i Malmö. Så småningom tog sonen Sven Svensson över och utvecklade det som skulle bli Sveriges största möbelaffär med både internationella designmöbler och skandinavisk design. 1990 köpte entreprenören Johan Sjöberg verksamheten och företaget bytte namn till Svenssons i Lammhult. Johan Sjöbergs största intresse låg i svenska designklassiker och tog in kända namn som Bruno Mathsson och Yngve Ekström. Idag finns det fem butiker men hjärtat ligger fortfarande i Lammhult. Här finns även outletbutik och gårdscafé.

Svenska designklassiker på Svenssons i Lammhult.

Svenska designklassiker på Svenssons i Lammhult.

Glasriket

Skogarna med sin ved, sjöarna med sin sand, vattenkraften från bäckar och åar samt gott om arbetskraft. Det var de största anledningarna till att så många glasbruk etablerades just i Småland. I slutet av 1800-talet etablerades 77 glasbruk totalt i Sverige och fler än hälften låg just i det som idag kallas Glasriket i Småland. Här skapades ett unikt samarbete mellan glasformgivare, skickliga glasblåsare och hantverkare. Idag finns allt från stora glasbruk till mindre hyttor med allt från bruksglas till vackert konstglas. Kosta glasbruk startade redan 1742. Här kan du än i dag följa produktionen från smältning av glasmassa till glasblåsning, slipning och målning.

I Glasriket har bruksglas och konstglas i världsklass tillverkats sedan 1742.

I Glasriket har bruksglas och konstglas i världsklass tillverkats sedan 1742.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket