Kama Fritid

CampingSverige.se

22.4.17

Av: Redaktionen Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Provkörd: Dethleffs Magic Edition I 3 DBM -Genomtänkt och gedigen

Svenska husbilskunder har alltid haft ett gott öga till Dethleffs. De senaste decennierna är det tyska märket det klart mest sålda av alla. Årets modell av Magic Edition har alla förutsättningar att förlänga den trenden.

Den provkörda bilen är helintegrerad och försedd med bl a Alde-värme med golvvärme i bildelen, värmeväxlare, patron, skinnklädsel och rejäl markis.

Den provkörda bilen är helintegrerad och försedd med bl a Alde-värme med golvvärme i bildelen, värmeväxlare, patron, skinnklädsel och rejäl markis.


Vi har kikat på den helintegrerade varianten försedd med bl a Alde-värme med golvvärme i bildelen, värmeväxlare, elpatron, skinnklädsel och rejäl markis. En stor motor på 177 hk sitter under huven och ger bra fart i bilen när man gasar. Konstruktionen är relativt lätt och med totalvikten på 4250 kg får man en lastvikt på över 900 kg, i alla fall på pappret. Trots att det är en fullstor bil på 7,40 m och bredd på 2,33 m ända fram i förardelen ger den ett ganska nätt intryck. Det kan bero på smart design med dekorlinjer som trollar bort bilens egentliga storlek.

L-sittgruppen är påfallande skön att sitta i och vinkeln gör att man  kan välja flera olika sittställningar.

L-sittgruppen är påfallande skön att sitta i och vinkeln gör att man kan välja flera olika sittställningar.


Bred dörr

Dörren mäter 70 centimeter på bredden och gör det möjligt att kliva in även med en väska (eller i vårt fall kamera) över axeln utan krångel. Direkt till vänster finns ett skåp med förvaringsmöjligheter. Här sitter också TV:n och en serie snygga kontakter. Perfekt för laddning av telefon och surfplatta med en bra hylla att lägga dem på. Insidan går i milda varma färger som ger ett ombonat intryck. Golvet är i samma nivå i hela bilen, inga skarvar att slå fötterna i. Belysningen sitter väl placerad och givetvis är allt LED-baserat. Det ”femte” sätet – det bredvid ingången – går som tillval att få med säkerhetsbälte och blir då godkänt för passagerare.

Ett stort plus för den fina arbetsytan framför spisen!

Ett stort plus för den fina arbetsytan framför spisen!


Fin arbetsyta

Köket går i en liten vinkel och ytorna känns välutnyttjade. Spislågorna ligger i bredd och spisen placerad nära väggen. Diskhon är rund och känns tillräckligt stor för att funka bra. Ett STORT plus för den fina arbetsytan framför spisen! Man har tre rejäla lådor och ett stort skåp till sitt förfogande. Modellen vi provar har queenbed, man kan välja enkelbäddar om man föredrar det. Queenbed ger möjlighet att ha en höj- och sänkbar säng vilket ger en extra lasthöjd i garaget när det behövs. I skåpet vid ena sängen finns uttag så att man kan ladda elprylar under natten. Något man ser allt för sällan!

Toadelen är  rymlig och det finns bra med benutrymme, även när dörren är stängd.

Toadelen är rymlig och det finns bra med benutrymme, även när dörren är stängd.


Element

Toalett och dusch är separata, men kan (med lite krångel) omvandlas till ett helt badrum. Toadelen är rymlig och det finns bra med benutrymme även när dörren är stängd. Ett plus för elementet som är placerat i duschen! Garaget är rymligt och ljust med öglor för lastsäkring. Packningen är lättåtkomlig med de två stora lastluckorna på var sida om bilen. Vi ger ett plus för 230-volts uttag och element i garaget och ett extra plus för den lättåtkomliga frostvakten!

Omdöme:

Dethleffs Magic Edition är gedigen, genomtänkt och med hög kvalitet. Man har satsat på säkra kort utan några större överraskningar i design eller layout. Det finns en hel del tekniskt smarta lösningar som inte får plats att nämna här. Bilen är trivsam och luftig inuti, med lite personlig prägel är det en husbil man kan vara ute länge i utan att längta hem.

Fakta Dethleffs Magic Edition I 3 DBM

Grundpris: 928 000 kr
Pris inkl extrautrustning: 966 000 kr
Motor: 177 hk
Totalvikt: 4250 kg
Tjänstevikt: 3301 kg
Lastvikt: 949 kg
Längd: 7,39 m
Bredd: 2,33 m
Bäddar: 4 st
Passagerare: 3 st (+1 som tillval)

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt