Husbil365

CampingSverige.se

9.5.17

Av: Sandra Irengård Fotograf: VisitEstonia
Dela
 

Restips: Okända städer och festivaler i Estland

– Få känner till vilka oerhört fina städer, stränder, sevärdheter, naturupplevelser och kulturskatter som finns i landet, även utanför mat- och kulturstaden Tallinn, förklarar Lisen Espeland, Estlands Turistbyrås Destination manager i Sverige och Norge.

Tartu har ett roligt nattliv och en uppsjö av museer.

Tartu har ett roligt nattliv och en uppsjö av museer.


Många har siktet inställt på Tallinn, den digitala huvudstaden med gourmetmat i världsklass och en spännande historia. Men utanför huvudstaden väntar många mer okända städer och platser med allt från mat- och musikfestivaler till
adrenalinkickande äventyr och hisnande naturupplevelser.  

Speciellt under sommaren och hösten är det högsäsong för det estniska köket och regionala matfestivaler. Besök kuststaden Pärnu för sina fina sandstränder, strömmingsfestivalen RäimeWest, Goda Mat Festivalen med grill- och matkultur i fokus eller varför inte ett besök på gurkfestivalen som både är underhållande och lärorik.

Gamla städer och dess arkitektur är ett måste i Estland.

Gamla städer och dess arkitektur är ett måste i Estland.
Fotograf: Tönu Runnel/VisitEstonia


Tartu har modernaste museet

Två timmar från Tallinn ligger Tartu, den äldsta staden i Baltikum. I denna lummiga studentstad, där intellektuella och kreativa människor träffas, finns Tartus universitet, som är ett av de äldsta i norra Europa. Tartu har ett roligt nattliv och en uppsjö av museer, bland dem det helt nybyggda Ahaaha, med en mängd modern digital teknik.

Estland bjuder både på äventyr och natur.

Estland bjuder både på äventyr och natur.
Fotograf: Johann Kööp/VisitEstonia


Äventyrssporter i nordöstra Estland

Om man snarare söker adrenalinkickar ska man bege sig till nordöstra Estland och staden Ida-Viru, bara en tvåtimmars bilresa från Tallinn. Här finns nedlagda gruvor som håller musikfestivaler, sportaktiviteter för de äventyrslystna med parker för extremsporter som skidor, zipline, mountainbike, bergbilar, dykning med mera.

Spenderar man en weekend i Estland och känner för att ta en kortare paus från stadspulsen finns det många olika dagsturer att välja mellan för natursköna upplevelser och en smakbit av det verkliga Estland.

Vandra längs vidsträckta stränder.

Vandra längs vidsträckta stränder.
Fotograf: Kajar Kattai/VisitEstonia


Nationalparker och stränder

Estland har en modern landsbygd som sträcker sig över landet och längs hela norra kustremsan kan man besöka olika fiskelägen och gamla byar eller vandra längs vidsträckta stränder. Lahemaa är den största nationalparken i Estland och ligger bara en timmes bilresa öster om Tallinn, här får man fantastiska vyer över historiska platser och man kan även besöka den imponerande medeltida herrgården i Palmse.

Estland är ett helt land av berättelser och smultronställen för alla åldrar. Upplevelserna börjar redan på www.visitestonia.com.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt