Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

28.2.18

Av: Sandra Irengård Fotograf: IF
Dela
 

Så gör du om du blir insnöad i bilen

Snön vräker ner, isdygnen avlöser varandra och på våra vägar står trafiken still. I Tomelilla fixade kommunen sovplatser till de bilister som blev fast över natten – men hur gör man om bilen kör av vägen långt ifrån bebyggelse?

SMHI har utfärdat klass 1-varning i stora delar av landet.

SMHI har utfärdat klass 1-varning i stora delar av landet.


SMHI har utfärdat klass 1-varning i stora delar av landet, och läget på vägarna är extremt svårt på många håll. Både Trafikverket och räddningstjänsten avråder privatpersoner från att ge sig ut på vägarna. Det gör även Ifs motorexpert Dan Falconer.

- Man ska inte ge sig ut på vägarna överhuvudtaget när det ser ut så här, varnar Dan Falconer. Inte ens om man ”måste”, för vad måste man egentligen när bilåkning är förenat med en sådan stor risk som nu?

Befinner man sig på sportlovsresa som tagit slut, och det är dags att lämna stugan så rekommenderar han att man söker annat boende i närheten. Vägarna är glashala! Undvik i det längsta att köra, säger Dan Falconer. Ger man sig trots det ut i yrsnön, gäller det att undersöka vilka vägar som är bäst underhållna. Stora vägar underhålls mer frekvent, se till att hålla dig till dem även om det innebär att resan blir tio mil längre.

Dan Falconer, IF´s motorexpert.

Dan Falconer, IF´s motorexpert.


Håll motorn igång

Kör man av vägen, eller krockar, gäller det att sätta sig i säkerhet så snart som möjligt – både ur trafiksäkerhetssynpunkt och värmesynpunkt.

Varma kläder ska finnas nära tillhands så att det är enkelt att klä på sig, likaså mat och varm dryck.

Sätt på varningsblinkers och sätt ut en varningstriangel så fort som möjligt, med ett rejält avstånd från bilen. Ring sedan efter vägassistans. I det här snökaoset kan dock hjälpen dröja, så lämna därefter bilen och börja gå mot närmsta hus om ni befinner er nära bebyggelse.

Att sitta kvar i bilen vid vägkanten kan vara förenat med stora faror. If ser många exempel på människor som blir skadade när de blir påkörda på det viset, säger Dan Falconer. När snön vräker ner snöar dessutom bilen över fort, och blir ännu svårare att upptäcka för medtrafikanter.

Men befinner ni er långt från närmsta hus är det naturligtvis säkrare att sitta kvar i bilen, särskilt om man har små barn med. Håll motorn igång och försök att hålla värmen och hungern stången och humöret uppe i väntan på hjälp, säger Dan Falconer.

Utrustning

Ifs utrustningslista för bilen:

Startkablar
Bogserlina,
Snöskyffel
Sand eller grus i flaska (om du kör fast). Du kan också lägga en golvmatta under däcket för att få grepp.
Reflexväst
Varningstriangel
Fulltankad bil
Tillräckligt med spolarvätska och gärna en färdigblandad flaska i reserv
Ficklampa
Filt
Värmeljus och tändstickor

Ifs  utrustningslista för dig:

Ha varma, lättåtkomliga ytterkläder
Var klädd i varmt underställ och rejäla skor
Fulladdad mobil samt ett extra batteri/power bank
Mat och dryck, gärna varm
Bärsele, om du har ett litet barn i bilen

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt