Housecar

CampingSverige.se

18.12.18

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Så vinterförvarar du fritidsfordonets batteri

Det finns pengar och energi att spara nu när båten ska tas upp och motorcykeln ställs av för säsongen. Här kan du läsa tips på hur man vinterförvarar och sköter batteriet på bästa sätt .

Underhåll och förvara batteriet rätt under vintern; det lönar sig.

Underhåll och förvara batteriet rätt under vintern; det lönar sig.
Fotograf: Exide


– Med rätt underhåll och förvaring av batteriet  under vintern kan man spara både tid, kraft och pengar, säger Tor Enlid, marknadschef Exide Technologies Norden.

Varje vår hör kunder av sig till Exide för att batteriet inte längre fungerar i deras båt eller i något annat fritidsfordon som de har. Det visar sig då, i de allra flesta fall, bero på att batteriet inte har fått det underhåll som krävs under en lång förvaringsperiod i vila.

– Därför vill vi dela med oss av kunskapen och ge några användbara råd för att undvika att det strular till sig med batteriet. Vi har även en kostnadsfri sms-tjänst som påminner om när det bör vara dags att ladda batteriet, säger Tor Enlid.

Batteri-råd inför vinterförvaringen:

• Koppla bort batteriet från det elektriska systemet vid längre tids förvaring.
• Håll batteriet rent, torka av batteriet med en torr trasa.
• Fulladda batteriet inför vinterförvaringen.
• Förvara batteriet svalt och torrt, utan risk för frost. Ju lägre temperatur, desto mindre självurladdning. Dock ej minusgrader.
• Köp en bra laddare och underhållsladda batteriet ett par gånger under förvaringstiden. Tänk då på att använda rätt sorts laddare till just din typ av batteri.

Fakta

Batterier till MC samt marin/fritids batteri har normalt en livslängd på flera år under förutsättning att batteriet sköts på rätt sätt. Alla batterier självurladdas till viss del, vilket gör att vilospänningen sjunker. Om vilospänningen är under 12,4 V så bör batteriet laddas. Om inte ett batteri hålls fulladdat så finns det risk att det sulfateras, vilket minskar dess kapacitet. Ett urladdat batteri kan även frysa sönder vid normala vintertemperaturer.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt