Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

17.3.12

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Sugen på husvagnslivet? Begagnad vagn ett bra sätt att börja

En begagnad husvagn är för de allra flesta det naturliga valet när man för första gången vill njuta av husvagnslivets tjusning. CampingSverige har därför finkammat marknaden för att se, vad du kan få för 150 000 kronor.

En begagnad husvagn är för de allra flesta det naturliga valet när man för första gången vill njuta av husvagnslivets tjusning

En begagnad husvagn är för de allra flesta det naturliga valet när man för första gången vill njuta av husvagnslivets tjusning


Hur många begagnade husvagnar som byter ägare i Sverige varje år, finns det tyvärr ingen statistik över. Man brukar dock säga att varje nysåld husvagn skapar en ”kedjereaktion” på 3 till 4 begagnataffärer hos husvagnshandlaren, varför det torde ha rört sig om drygt 10 000 begagnade vagnar som såldes av landets husvagnshandlare förra året – och till detta kommer de husvagnar som bytte ägare utanför de kommersiella kanalerna.

Många av dessa begagnande vagnar säljs naturligtvis till köpare som redan tidigare haft en husvagn, och ”bara” bytt upp sig till en nyare och modernare vagn. Men ändå är det åtskilliga tusen nya familjer som varje år för första gången skaffar sig en egen rullande semesterbostad!

Många av dessa är naturligtvis barnfamiljer som vill ha en vagn med plats – och helst separata sovavdelningar – för hela familjen, men många är också par med utflugna barn, som söker ett bekvämt boende för två.

Adria barnkammarvagn med våningssäng och sittgrupp för barnen från 2005

Adria barnkammarvagn med våningssäng och sittgrupp för barnen från 2005


För barnfamiljen

Husvagnar med en planlösning anpassad för barnfamiljen – så kallade barnkammarvagnar – har funnits under många år.

Vad kännetecknar då en barnkammarvagn?
Jo, helt enkelt att det finns en separat avdelning för familjens minsta med sängar – vanligtvis en våningssäng för två – som ständigt står färdigbäddade.

Finns det dessutom en separat sittgrupp för barnen – kanske bäddbar som en tredje säng – så blir ju vagnen ännu mera perfekt. För inte minst de dagar då vädret inte är det allra bästa, är det verkligen skönt – både för barnen och för de vuxna – med en separat hörna för de minsta.

För barnfamiljen med cirka 150 000 disponibla kronor, på jakt efter en passande husvagn, är situationen dock inte helt enkel. Av de vagnar i den här prisklassen som CampingSverige granskat, är det endast 13 procent som kan klassas som ”barnkammarvagn”.
– För dom pengarna får man en importvagn i 5- till 5,5-metersklassen från 2005 eller 2006, säger husvagnshandlare som CampingSverige varit i kontakt med.

Främst är det vagnar från Adria och Hobby man kan hitta i den här gruppen.
Vill man däremot ha en svensktillverkad husvagn med den här prisnivån, får man börja leta bland vagnar tillverkade kring millennieskiftet.

Några erbjuder långbäddar som kan förvandlas till en stor dubbelsäng. Här i en Hobby från 2005

Några erbjuder långbäddar som kan förvandlas till en stor dubbelsäng. Här i en Hobby från 2005


Med separata sängar

Betydligt större utbud har det par som söker en husvagn med fristående sängar – en så kallad långbäddsvagn. Cirka 28 procent av de undersökta vagnarna har den här typen av planlösning, och fördelningen mellan märken och årsmodeller är ungefär densamma som för barnkammarvagnarna.

Söker du en nyare vagn – alltså en vagn med 6 -7 år på nacken – är det bland importerade vagnar du ska leta. Även här är Adria det dominerande märket men även Hobby och Knaus är stora inom det här segmentet.

Söker du i stället en svensktillverkad vagn av den här typen, får du i stället leta bland det förra seklets senaste årsmodeller.

Vagn med fast dubbelsäng

Vagn med fast dubbelsäng


Sova tillsammans

Allra lättast att hitta en begagnad husvagn i 150 000-kronorsklassen har den som söker en vagn med fast dubbelsäng – hela 59 procent av våra undersökta vagnar hade den här typen av planlösning.

Allra vanligast är vagnar där dubbelsängen är längsmonterad och placerad i det ena av vagnens bakre hörn – så kallad fransk säng.

I det motsatta, bakre hörnet finns toalett och (eventuell) dusch i separat utrymme, medan tvättstället vanligtvis är placerat ute i sovrummet – en lösning som har både förespråkare och belackare.

Adria är dominerande även i denna grupp, med en mängd modeller från 2005 – 2006 i 5,5-metersklassen men även Knaus och – i viss mån – Hobby har modeller i den här kategorien.

Även när det gäller den här typen av vagnar får du leta bland årsmodellerna kring millennieskiftet, om du söker en svensktillverkad vagn.

Några råd på vägen

Med ett ”B” på ditt körkort får du alltid dra ett släp som har en totalvikt på 750 kg

Med ett ”B” på ditt körkort får du alltid dra ett släp som har en totalvikt på 750 kg


Tänk på vikten

Viktigt att tänka på är, att du får dra ditt tilltänkta nyförvärv bakom din bil – och med den körkortsbehörighet du har. Med ett ”B” på ditt körkort får du alltid dra ett släp som har en totalvikt på 750 kg. Med samma behörighet får du också dra en husvagn vars totalvikt inte överstiger bilens tjänstevikt, under förutsättning att summan av totalvikterna inte överstiger 3 500 kg.

Med behörigheten ”BE” blir du däremot betydligt friare i ditt val av storlek och vikt, men du måste komma ihåg att du aldrig får dra ett släp som har en högre bruttovikt än vad som står angivet som största tillåtna släpvagnsvikt i bilens registreringsbevis!

Värt att veta: Den 19 januari 2013 kommer körkortsreglerna att ändras. Då behöver man inte längre jämföra husvagnens totalvikt med bilens tjänstevikt och man får, under vissa betingelser, dra en fordonskombination med en sammanlagd totalvikt på 4 250 kg.

Större trygghet om du väljer att köpa din begagnade vagn hos en husvagnshandlare

Större trygghet om du väljer att köpa din begagnade vagn hos en husvagnshandlare


Privat eller hos handlare?

Vilket är mest fördelaktigt,” undrar du säkert, ”att köpa den begagnade vagnen privat eller hos en husvagnshandlare?” Ja, båda varianterna har sina för- och nackdelar. Väljer du att köpa vagnen privat borde du kunna räkna med att priset är lägre – kanske 20 procent – än hos den etablerade husvagnshandlaren, eftersom privatpersonen inte har några direkta kostnader för sin försäljning. Men intrycket är att många som säljer sin vagn privat sneglar på husvagnshandlarnas prissättning, och försöker ta oskäligt mycket betalt för sin vagn.

Vid ett privatköp ställs dock betydligt större krav på dig som köpare, bland annat när det gäller att undersöka objektet, och dessutom är säkerheten efter köpet betydligt sämre. Affärer mellan två privatpersoner regleras nämligen av köplagen och det är endast de villkor som säljaren och köparen kommit överens om – helst skriftligt – som gäller. Skulle ni efter köpet ha olika åsikter om exempelvis fuktskador i vagnen, är det i princip endast förhandlingar inför domstol som återstår...

En större trygghet får du naturligtvis, om du väljer att köpa din begagnade vagn hos en husvagnshandlare. Vid affärer mellan en näringsidkare och en privatperson är det konsumentköplagen som träder in, och denna utgår från att du som köpare är den ”svagare” parten. Lagen är därför på många punkter tvingade för säljaren, och denne har ingen möjlighet att avtala bort vad lagen föreskriver – exempelvis en reklamationsfrist på 36 månader.

Många seriösa husvagnshandlare är dessutom anslutna till Husvagnsbranschens Riksförbund (titta in på www.husvagnsbranschen.se) och dessa har bland annat förbundit sig att, vid en eventuell tvist, följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer.

Idealvagnen?

Finns det då någon ”idealvagn” att välja som begagnad? Nej, inte generellt. Frestas bara inte att välja en liten och lätt vagn! Gå upp en storlek över vad du från början hade tänkt dig (under förutsättning att bil och körkort tillåter). En för liten vagn kan kännas trång när hela familjen skall klämma in sig en regnig semesterdag.

Husvagnen bör inte vara alltför gammal! Inte bara för att inredning och textilier kan kännas hopplöst omoderna, utan också för att risken för exempelvis fuktskador är större i lite äldre vagnar. Välj helst en vagn från andra hälften av 90-talet, eller senare.

Om du prioriterar ett lägre pris, och kan göra avkall på en del teknisk utrustning, kan du tryggt välja ett importmärke. Har du högre krav på utrustning, och är beredd att betala för denna, bör du rikta blickarna mot en nordisk vagn.

Glöm slutligen bort allt vad ”uddamärken” heter. Vagnar som inte importeras längre, eller kanske inte ens tillverkas mer, kommer förr eller senare – tyvärr oftast ”förr” – att leda till bekymmer.

Om du funderar på att köpa privat, så kräv att vagnen först ska fukttestas av en kvalificerad husvagnshandlare eller reparatör. Ett sådant test kostar några hundralappar, men kan bespara dig reparationer på tiotusentals kronor.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt