Boktips: Tre böcker som guidar till Skåne

CampingSverige tipsar om tre fina böcker med olika sätt att uppleva Skånes vackra landskap. Läsning för både stora och små!

Kullabygden och Bjärehalvön

– Utflykter, strandhugg och andra guldkorn

Av Liselotte Fritz 

Kullabygden och Bjärehalvön   – Utflykter, strandhugg och andra guldkorn 

Bjäre och Kullen i nordvästra Skåne har behållit sin unika och sinsemellan väldigt olika atmosfär, kanske för att de är halvöar och ligger en bit från allfarvägen. Gemensamt är närheten till havet och att här finns några av Sveriges i särklass vackraste naturområden.

I boken Kullabygden och Bjärehalvön får du mängder av tips på utflyktsmål att upptäcka oavsett om du ska stanna en dag eller hela semestern. Är du intresserad av att äta och dricka gott kan du gå på sparrissafari, besöka chipseri, vingårdar och massor av bra restauranger. Den som är intresserad av konst och kultur får inte missa keramiken i Höganäs, Birgit Nilsson-museet och Lars Vilks mytomspunna Nimis.

Liselotte Fritz är journalist och har arbetat på bland annat Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad. Som frilansskribent har hon framför allt ägnat sig åt hälsa, trädgård, resor och film. Hon är initiativtagare till Magasinet Kullaliv, som belönats med Svenska Publishingpriset tre gånger.

Liselotte Fritz.

Liselotte Fritz.


Vandra med barn i Skåne

– 15 äventyr för hela familjen

Av Ina Hildeman och Kenneth Joelsson 

Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter  

Det här är boken för stora och små fötter, och även hjul för den delen. Planera en rolig upplevelse som är lagom utmanande för alla familjemedlemmar och upplev Skåne tillsammans. Boken är lättöverskådlig och handfast med tydliga rutter och kartor, tips på vad man kan se längs vägen och råd om utrustning för att hålla sig varm och torr.

Skånes natur kan vara oerhört storslagen – det kan alla som blickat ut över Söderåsens regnskogslika naturreservat eller klättrat i Kullabergs klippor intyga – men det stora kan också ligga i att samla kastanjer, se en vacker skalbagge och uppleva årstidernas eller vädrets skiftningar.

Kenneth Joelsson är naturvägledare och arbetar med ledutveckling och guidade vandringar. Ina Hildeman jobbar med ledarutveckling och hållbart friluftsliv.

na Hildeman och Kenneth Joelsson

Ina Hildeman och Kenneth Joelsson.


Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter

Av Caroline Alesmark och Peter Carlsson 

Österlen – utflykter, upplevelser och nya upptäckter

Österlen är ett svåröverträffat utflykts- och semestermål. I ett ofta orört landskap finns upplevelser för alla, från loppisfantaster och vandrare till barnfamiljer och foodies.

Österlen har både matkultur och spännande natur, pittoreska fiskelägen och milslånga stränder. I den här guideboken beskrivs det mesta och det bästa av vad Österlen har att erbjuda. Du får tips om både välkända klassiker och helt nya upplevelser, by för by eller utifrån dessa sex teman: Cykeltur med picknick, Bad- och glasstur, En regnig dag, Konstfärd med mormor, Österlen för foodies och Vandra på Österlen.

Frilansjournalisten Caroline Alesmark och fotografen Peter Carlsson är båda uppvuxna på Österlen. Caroline har tidigare skrivit bl.a. Vandringar på Skåneleden, Trollskog och Älvdans och Gåtfulla Skåne. Peter har arbetat med olika magasin och bokprojekt i snart 25 år.

Caroline Alesmark och Peter Carlsson 

Caroline Alesmark och Peter Carlsson.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket