Enkla kontroller minimerar olyckor

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Den perfekta semestern kan snabbt förvandlas till det motsatta. Men med några enkla tester kan riskerna till allvarliga olyckor och skador minska rejält.

Opus Bilprovning utför gasolkontroller och fukttester på husvagnar och husbilar.

Opus Bilprovning utför gasolkontroller och fukttester på husvagnar och husbilar. Att bilen eller husvagnen är besiktad är ett måste. För husbilar gäller att de ska in på kontroll med samma intervall som vanliga personbilar. Husvagnar däremot klassas som släpvagnar och ska besiktas vartannat år. Utöver det är det viktigt att hålla koll på gasolutrustningen. Ett läckage medför en akut risk för brand och explosion, men en ännu större fara är att personer som är inne i vagnen riskerar att bli kolmonoxidförgiftade. Ett tillstånd som i allvarliga fall kan orsaka svåra skador och i värsta fall döden.– Det finns inte längre något lagkrav på att man ska besikta gasolanläggningen, men jag rekommenderar alla att göra en kontroll varje år. Det är en liten kostnad för säkerhet och trygghet under resan, säger Johan Sundman, stationschef på Opus Bilprovning i Jönköping.

Klicka för större bild ProtokollEfter genomförd gasolkontroll får man ett protokoll där eventuella brister är noterade. Är allt godkänt får man även märket ”Genomförd Gasolkontroll” som sedan kan fästas på bilen eller vagnen. Vissa campingplatser ställer som krav att kontrollen är genomförd. Se även till att ha en gasolvarnare ombord. Den ger ett tidigt larm om att ett gasläckage har uppstått, vilket gör att man snabbt kan ta sig ut i friska luften innan det är för sent.

Klicka för större bild FuktproblemMånga husbilar och husvagnar dras med fuktproblem. Anledningen till det är att de har en rörlig kaross som utsätts för väldiga krängningar under färd, vilket gör att det lätt kan uppstå sprickor där vatten kan tränga in. Om problemet inte upptäcks i tid kan det samlas mögel mellan ytter- och innerskikt som i värsta fall kan leda till att man får riva ut hela inredningen eller får skrota sitt fordon.– I samband med att man besiktar bilen eller vagnen hos oss är det möjligt att till en låg extrakostnad även få ett fukttest utfört. Gör man det får man möjligheten att åtgärda problem innan skadorna blir för stora, säger Johan Sundman.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket