Housecar

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Allt om gas på campingsemestern

Gas är en av de viktigaste energikällorna när man campar eftersom det används till värme, matlagning, kylskåp och grillning. Därför är det också klokt att sätta sig in i gas och gasförbrukning innan man ger sig iväg ut på camping.

Det är bra att lära sig allt om gas och gasförbrukning innan man ger sig iväg ut och campar

Det är bra att lära sig allt om gas och gasförbrukning innan man ger sig iväg ut och campar


Gasförbrukning

Hur mycket gas som förbrukas under semestern beror på flera saker:
Hur kallt är det ute?
Vilken temperatur önskar man inomhus?
Finns andra energikällor än gas, till exempel centralvärme eller elektrisk golvvärme?
Hur ofta lagas det mat?
Går kylskåpet på gas eller ström?

Det bästa sättet att testa gasförbrukningen på är att göra en kortare tur till att börja med. På det sättet ser man i lugn och ro hur mycket gas man behöver ha med sig. Förbrukningen ligger i genomsnitt på cirka 150g per timme, men det är med ovanstående förbehåll.

Flera typer av gas

Det finns flera olika typer av gas att välja mellan. Både när det gäller storlek och vikt. De förhållandevis nya light campinggaserna har fördelen att de väger mindre och är genomskinliga så att man lättare kan se hur mycket gas det finns kvar i behållaren. Stålbehållare kan man väga i fullt och tomt tillstånd så att men vet ungefär när de är tomma – annars lär man ju märka när apparaterna i vagnen slutar fungera. Lättviktsbehållarna finns som 5,6, 10 och 13 kilos behållare. Stålbehållare finns från 2 till 11 kilo.

Gas är en av de viktigaste energikällorna när man campar eftersom det används till värme, matlagning, kylskåp och grillning

Gas är en av de viktigaste energikällorna när man campar eftersom det används till värme, matlagning, kylskåp och grillning


Gas är inte ofarligt

Gasbehållarna skall stå upprätt. Ta aldrig med gas in i vagnen. Gasen går i slangar ut till de olika apparaterna i vagnen. Det är viktigt att man respekterar denna utrustning och behandlar den varsamt. Det bör högst finnas två 11 kilos gasbehållare i en husvagn eller husbil. Gasinstallationer skall endast göras av fackfolk, börja aldrig själv att justera eller reparera systemet. All gasutrustning skall vara godkänd och man skall respektera alla varningsmärken som finns på utrustningen. Kontrollera installationen med jämna mellanrum. Luktar du gas, släck alla apparater inklusive huvudbrytaren. Systemet får inte användas igen innan det har kontrollerats av auktoriserad återförsäljare.

Gas i utlandet

Just för att det finns så många olika typer av gas och regulatorer kan det bli besvärligt att byta flaskor i utlandet. Vill man vara på den säkra sidan så ta, om möjligt, med all gas hemifrån. BP gas upplyser om att deras lättviktsbehållare kan användas i Skandinavien, Holland, Belgien och Österrike. PRIMAGAZ byter i största delarna av Europa. PRIMAGAZ använder olika behållare och ventiler i Europa så man måste använda sig av en europeisk PRIMAGAZ – lösning. Före avresa byter PRIMAGAZ- försäljaren ens PrimaDonna gasbehållare till en Twiny eller en så kallad euro-gasbehållare, också får man ett byteskort. Med detta kort kan du sedan byta tillbaka till en PrimaDonna-gasflaska när du kommer hem igen. Twiny är en liten smidig gasbehållare som lever upp till de flestas önskningar. PRIMAGAZ finns representerat i de flesta europeiska länder och erbjuder genom sina försäljare antingen Twiny eller en euro-gasbehållare.

Klicka för större bild


Montering av gasbehållare

Det finns flera olika monteringssystem från skruvventil till klickventil. (inte att förväxla med mellantrycksregulatorns skruvventil).

Gasbehållare till husvagnar och husbilar monteras genom att sätta på regulatorn på gasflaskan. Det görs på följande sätt:
Pressa den svarta halsringen uppåt.
Sätt regulatorn på flaskventilen.
Den svarta halsringen pressas nedåt till det hörs ett klick.
Klicket är viktigt eftersom det betyder att gas då inte kan komma ut ur flaskan.
Vänd vipparmen på regulatorn från låst till öppet.

Klicka för större bild


Så av monterar du gasflaskan

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt