Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

26.10.10

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Carado C 100

En resevagn i lättviktsklassen som passar perfekt för ett par med ett litet barn.

Klicka för större bild


Sittegruppen

Sittgruppen hade helt klart högsta prioritet då vagnens areal fördelades. Här finns gott om sittplats för minst 8 personer och sittkomforten är dessutom riktigt bra. Rundsittgruppen är placerad längst fram i vagnen och det stora avlånga bordet med rundade hörn mäter hela 118 x 80 cm. På väggen ovanför sittgruppen finns hela nio överskåp. Höjden på dem är 32 centimeter höga, 53 cm breda och har ett djup på 30 cm. Under hela överskåpsraden finns en liten öppen hylla. Belysningen består av en krona i taket samt spotlights i hörnen och under överskåpet. Över bordet är det en liten taklucka och mellan fönstret och sittdynorna i sittgruppen är det en stor öppen hylla.

Klicka för större bild


Toalett

Toaletten är placerad vid sidan om köket. Till vänster finns en vridbar Thetford kassettoalett och i motsatt hörna hittar vi handfatet som är i samma material som diskhon i köket. På sidoväggen finns ett fönster och i taket en taklucka. Två spotlights över handfatet utgör all belysning. Denna toalett har relativt gott om skåpsplats och över fönstret finns ett litet skåp som är 41 cm högt, 30 cm brett och 14 cm djupt. Skåpet är avdelat i två delar. På den bakre väggen finns två öppna hörnhyllor, medan det under fönstret finns ett skåp som går från hörn till hörn och består av två öppna hyllor. Vidare följer ett litet skåp, och allt avslutas vid handfatet med en stor öppen hylla undertill. På dörren finns en handdukshängare. Vagnen är utrustad med duschgolv men det är inte tillrådligt att duscha här på grund av att hyllor och skåp i badrummet inte är fuktskyddade. Duschning är heller inte ens möjlig då armaturen i handfatet inte har lång sladd och är fastmonterad. Sammanfattningen blir ett sanitetsrum som har det mesta, bortsett från möjligheten att ta en dusch.

Klicka för större bild


Köket

Köket är placerat längst bak i vagnen och har en bänkskiva som är 136 cm bred och 64 cm djup. Arbetshöjden ligger på hela 94 cm och längst till vänster i bänken finns en nedfälld Thetford Spinflo gasspis med plats för tre relativt stora kokkärl samtidigt. Den har en glasskiva som täcker plattorna när de inte används. Till höger är en nedfälld diskho i metall. På väggen till höger finns en flaskhållare. Under gasspisen är kylskåpet placerat, ett 70 liters Thetford med fast frysdel. Under diskhon hittar vi först en bestickslåda. Denna är 47 cm bred, 13 cm hög och 37 cm djup. Under den finns ett skåp som är 68 cm högt, 57 cm djupt och 54 cm brett. Skåpet är delat i två med en hylla och i dörren sitter en sopkorg. Köket har två överskåp och dessa mäter 42 cm på höjden, 27 cm på djupet och 52 cm på bredden. Skåpen är avdelade så att det blir två smala hyllor på 10 cm nederst och två stora på 32 cm överst. Längst till höger finns en öppen hylla som är delad i två och har samma djup och höjd som överskåpen men en bredd på 18 cm. Tre spotlights är placerade under överskåpen och tillsammans med ett fönster mellan överskåp och köksbänken samt en stor taklucka ger dessa gott om ljus i köket. Köket är också utrustat med fläkt.

Klicka för större bild


Sängplatser

Vagnen har ingen egen fast säng så nattsömnen får man i sittgruppen. Genom att fälla ned bordet bildas en dubbelsäng med en liggyta på 196 x 211 cm. Det är också möjligt att sova utan att fälla ned bordet. Då har man två enkelsängar som var för sig blir 196 x 6 cm. Utifrån sängplatserna sett är detta en vagn för två personer, men det finns också plats för ett litet barn i mitten när sittgruppen är omgjord till dubbelsäng.

Klicka för större bild


Förvaring

Utöver förvaringsutrymmet som beskrevs under sittgrupp och kök finns gott om lagerutrymme i det integrerade förvaringsutrymmet för gasbehållarna. En garderob finns mellan sittgruppen och toaletten. Denna är 141 centimeter hög, 60 djup och 56 centimeter bred. Hänghöjden är på 126 cm och under skåpet är Trumatics värmeanläggning placerad. Mellan sittgrupperna och entrédörren hittar vi ett skåp som går från golv till tak, nederst ett skåp som är 82 centimeter högt, 53 cm djupt och 29 cm brett. Ovanpå detta skåp är det en bänkskiva och överdelen av skåpet består av två öppna hyllor. Utöver det finns lite lagringsutrymme i den integrerade gasförvaringslådan även efter det att all standardutrustning är på plats.

Klicka för större bild


Uppbyggnad

Även denna vagn är uppbyggd på ett AL-KO helgalvaniserat underrede på en axel. Däcksdimensionerna är 185/R14 C. Denna vagn har ett mycket konventionellt utseende och har i stort sett ritats med linjal. I den vagnen vi testade hade elektrisk golvvärme som är extrautrustning. Uppvärmning av vagn och varmvatten är baserat på Trumatic utrustning. Färskvattentanken ligger på 45 liter och är placerad under sittgruppen och har utvändig påfyllningsmöjlighet. Inte heller denna vagn produceras med Alde uppvärmning och passar därför bäst under årets varmaste månader.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt